Vega Vrijdag: shakshuka met granaatappel, munt en za’atar
Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar shakshuka heeft het echt allemaal. Niet alleen is het een handig eenpansgerecht (bye bye afwas), het is ook nog eens gezond, vullend en su-per-lekker. Én vega natuurlijk. Want waarom zou je nog vlees eten als je dit kleurrijke gerecht voor je neus hebt staan? Juist.
In podcast Delicious Ways to Feel Better dagen voedingswetenschappers je uit om wekelijks 30 verschillende planten te eten. Van die variatie aan groenten, fruit, specerijen en peulvruchten worden je darmen namelijk ontzettend blij, en dat heeft op zijn beurt gunstige effecten op de rest van je gezondheid.
30 klinkt misschien veel, maar met deze shakshuka kom je al een heel eind. En eet je nou de dagen nadien bijvoorbeeld deze gado gado met tempeh en deze summer rolls, dan komt dat al helemáál goed.
Benodigdheden voor 4 personen:
- Olijfolie
- 1 theelepel korianderzaadjes, fijn gestampt
- 2 blikken San Marzano tomaten van 425 ml
- 1 theelepel komijnzaadjes, fijn gestampt
- 4 teentjes knoflook, geperst
- 2 grote rode puntpaprika’s (of 3 kleine), in reepjes
- 2 eetlepels harissa
- Zout & peper
- 4 eieren
In deze gids vind je alle vegan en vegetarische gerechten én restaurants
Voor de toppings:
- Handje granaatappelpitjes
- Flinke snuf za’atar
- 4 theelepels Griekse yoghurt
- Handje verse muntblaadjes
Shakshuka met granaatappel, munt en za’atar
Verhit een flinke scheut olijfolie op medium vuur en fruit de koriander- en komijnzaadjes samen met de knoflook aan. Roer goed tot alles zacht en geurig wordt (maar laat de knoflook zeker niet bruin kleuren).
Voeg de paprikareepjes toe en bak een paar minuten geduldig, tot de reepjes zacht zijn. Voeg de tomaten uit blik toe en maak ze stuk met een houten lepel. Roer de harissa door de saus en breng op smaak met zout en peper.
Laat alles ongeveer 10 minuten al roerend zachtjes koken.
Dé bewuste hotspots van Utrecht (van vintage winkels tot vegan food)
Maak nu de kuiltjes voor de eieren. Doe dit stuk voor stuk: maak telkens een opening in de saus en laat daar voorzichtig een eitje in vallen.
Klaar? Leg een deksel op de pan en draai het vuur eventueel nog wat lager. Laat de shakshuka zo nog 10 minuten op laag vuur staan zodat de eieren kunnen stollen.
Haal het deksel van de pan en breng – zodra de eiwitten mooi gestold zijn – royaal op smaak met zout, peper, za’atar, yoghurt, granaatappelpitjes en munt.
Serveer de shakshuka met brood.