Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Maatschappij 20 jul 2024
Leestijd: 6 minuten

Shabnam was vluchteling, zat in een blijf-van-mijn-lijfhuis en is nu succesvol ondernemer

Toen ik Shabnam voor het eerst zag, op een PR-event, had ik nóóit gedacht dat ze ooit moest vluchten en in een blijf-van-mijn lijfhuis heeft gezeten. Ik zag een stralende, ondernemende vrouw die vol passie vertelde over haar internationale make-upmerk. Een beauty, maar ook zeker een krachtige vrouw die niet op haar mondje gevallen is.

Pas veel later ontdekte ik dat Shabnam als kind vluchtte vanuit Afghanistan naar India, op 22-jarige leeftijd in een blijf-van-mijn-lijfhuis belandde en ook nog eens slachtoffer werd van de toeslagenaffaire.

Shabnam is altijd hoopvol gebleven

“Toen ik tweeëntwintig was, dacht ik: ik heb helemaal geen kwaliteiten. Ik ben een alleenstaande moeder, ik kan niks, ik heb schulden en ik heb helemaal niemand waar ik op terug kan vallen.

Toch dacht ik ergens: dit is niet permanent, deze situatie is tijdelijk. Een vriendin zei ooit tegen mij, I love your mindset, dat je altijd denkt dat het wel goedkomt. Sommige mensen vonden mij gek en moesten lachen als ik groot droomde. Ze zeiden vaak: jij moet een rijke vent aan de haak slaan.

Agressieve partner

Alleen wilde ik op dat moment alles behalve een vent. Ik wilde het zélf waarmaken nadat ik was gevlucht uit een gewelddadige relatie. Van hem wegkomen, was voor mij al een groot succes. Het feit dat ik veilig met mijn zoontje was, zette me aan het denken. Ik dacht: nu ik dit heb bereikt, kan ik álles bereiken. Natuurlijk was het stressvol. In de eerste twee weken na het vluchtten had ik niet eens luiers en babyvoeding en gebruikte ik lakens als luiers. Als ik hier nu aan terugdenk, lijkt het alsof het een gekke droom was. Toch is het voor veel vrouwen de realiteit. In India is het zelfs normaal dat mannen hun vrouw slaan. Daarom zou ik daar ooit een blijf-van-mijn-lijfhuis willen openen.”

Rolmodellen

Door haar indrukwekkende verhaal en haar werk, is Shabnam voor veel vrouwen die nu in een situatie zitten waarin zij ook ooit verkeerde, een rolmodel. Ze inspireert, motiveert en geeft vrouwen kracht om zich uit een moeilijke situatie te vechten en de regie over het leven weer terug te pakken. Maar heeft zij zelf ook een rolmodel?

Als kind was er een periode dat Moeder Teresa langs scholen in India ging en in die tijd was zij mijn influencer

“Mijn moeder was mijn eerste en beste rolmodel. Bij haar kon ik altijd terecht. Als kind was er een periode dat Moeder Teresa langs scholen in India ging en in die tijd was zij mijn influencer. Ik vond het heel bijzonder hoe zij écht iets kon betekenen zonder iets terug te vragen. Ze stond heel vaak in de krant en deze berichten verslond ik. Hieruit heb ik geleerd dat je een stille kracht kunt zijn. Je hoeft niet te schreeuwen om van betekenis te zijn. In stilte kun je al heel veel bereiken.”

En dat heeft ze gedaan. Shabnam komt van ver en heeft alles wat ze nu doet zelf bereikt.

Jong en vluchteling

“Op twaalfjarige leeftijd kwam ik naar Nederland. Daarvoor woonde ik in India, mijn spirituele reis begon daar. Van mijn geboorteland naar India vluchten was al een groot verschil in cultuur en daarna moesten we naar Nederland, wat weer helemaal anders was.

Het kleurrijke van India voelt als mijn basis. Op school kregen we spirituele lessen en zelfzorg. Zo werd gecontroleerd of je nagels geknipt waren en of je je haar netjes had gekamd. Schoonheid en spiritualiteit gaan hand in had. Make-up heeft voor mij dan ook alles met spiritualiteit te maken, ik vergelijk het met seizoenen. De lente brengt kleur in de natuur en dat doet make-up ook. Het brengt schoonheid en kleur in jouw leven.

Vanuit India ging ik met mijn moeder en zusje naar Nederland en ik was de enige die Engels kon spreken en verstaan en verantwoordelijk was voor hen. In Nederland voelde het voor mij heel veilig en toch voelde het ook koud. Ik was culturen gewend waarin veel saamhorigheid was. Familie die voor elkaar zorgt. Nederland was in alle opzichten wat frisser. Het was niet altijd makkelijk.

Dromen als je niks hebt

Toch wist ik toen al dat ik mijn eigen make-up lijn wilde beginnen. Natuurlijk werd ik niet serieus genomen, maar ik wilde een groot cosmeticamerk oprichten en bij imposante winkelketens komen te liggen.

In 2020 heb ik mijn merk SHAB Cosmetics gelanceerd, na jarenlang investeren. Ik werkte als make-up artist en tijdens de lockdown verloor ik mijn werk. Mijn idee had ik natuurlijk al heel lang, maar ik durfde nooit écht de stap te zetten. Toch ben ik juist toen het idee uit gaan werken, want ik dacht: als zelfs alle zekerheid onzeker is, dan kan ik het risico maar beter nemen.

Mijn eerste batch importeerde ik uit Californië, maar dat ging mis. Degene met wie ik handelde had alles gebluft en toen ben ik hard gevallen.

Spiritualiteit als houvast

Op momenten dat het écht mis gaat, is spiritualiteit mijn enige houvast. Ik mediteer iedere dag, al jaren. Dan denk ik: dit is gebeurd, maar hoe ga ik mezelf mentaal herpakken? Rationeel gezien zou ik denken: dit was het, we gaan stoppen. Alleen als ik falen zie als een les, dan lukt het mij juist om door te gaan. Dan voel ik dat het mijn missie is en dan ga je die energie vanzelf uitstralen. Met deze energie word je als een magneet en trek je mooie dingen aan.

Manifesteren zonder hoop

Ik ben begonnen met manifesteren vanuit een situatie zonder hoop. Lager dan dat kon ik niet gaan. Mijn situatie was bizar en mijn drijfveer was op dat moment mijn zoon. Het leven zag er niet positief uit, alleen keek ik altijd naar: wat heb ik wel? Gezondheid is al rijkdom, dat is de basis en van daaruit kun je verder creëren.

Manifesteren doen we allemaal, ik wil mensen daarin coachen. Mensen vinden het zweverig, maar het gekke is, echt iedereen doet het. Kinderen vooral. Alleen doen we het niet bewust. Eigenlijk is het niks anders dan wensen, je doelen stellen en naar die droom toewerken. Dat doe je door stappen te maken. Dit beschrijf ik in mijn boek De SHAB methode dat afgelopen juni verscheen, ook een gemanifesteerde droom!”

Altijd blijven dromen

Shabnam is nog lang niet klaar met dromen. Ze hoopt dat ze SHAB Cosmetics nóg verder uit kan bouwen.

“Alle kleuren en de mooie producten zijn mijn passie. Ik hoop dat mijn merk echt iets in de wereld kan betekenen, ik wil niet alleen nemen, maar ook geven. Door mijn merk verder uit te bouwen, kan ik bijvoorbeeld dat blijf-van-mijn-lijf huis in India realiseren. Stichting SHAB Foundation gelooft in een wereld waarin elke vrouw veilig en met waardigheid kan leven. Deze stichting heb ik opgericht om vrouwen die een verleden hebben met huiselijk geweld te helpen bij het hervinden van hun kracht, onafhankelijkheid en hoop.”

Aantrekkingskracht: 20 manieren om te krijgen (of manifesteren) wat je wenst

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️