Op deze manieren krijg jij een serotonine booster
Serotonine, het gelukshormoon, is een neurotransmitter en deze stuurt signalen tussen zenuwcellen in het lichaam door. Op deze manier reguleert het magische stofje veel lichaamsfuncties, waaronder jouw stemming, stoelgang en het slaap en waakritme.
Je snapt dat serotonine onmisbaar is. Het is de regulator van het dopaminesysteem in ons lichaam en zonder dit stofje kun je je neerslachtig voelen.
Wat is serotonine en hoe wordt het aangemaakt?
Serotonine wordt in het lichaam aangemaakt uit het aminozuur tryptofaan.
Serotonine wordt voor een groot deel in de darmen aangemaakt. Hierdoor hebben je darmen, de spijsvertering en de voeding die je eet een grote impact op jouw humeur. Jouw darmen worden ook wel het tweede brein genoemd. Serotonine kan de bloed-hersenbarrière echter niet passeren. Zo’n tien procent wordt in de hersenen aangemaakt uit tryptofaan. Wist je trouwens dat mannen dubbel zoveel serotonine aanmaken als vrouwen?
Hoe verhoog je je serotonine?
Er zijn meerdere manieren om je serotonine te verhogen. De belangrijkste is voeding, daarna volgt lichaamsbeweging.
Niet alleen is het belangrijk om de juiste voeding te eten, ook het moment waarop je eet heeft impact op het gelukshormoon. Het lichaam produceert twee uur na zonsopgang het meeste serotonine, intermittent fasting is daarom geen goed plan als je kampt met mentale problemen. Wanneer je de dag begint met een gevarieerd ontbijt met koolhydraten, leg je een goede bodem waardoor het stofje tryptofaan beter kan werken.
Waar zit het meeste serotonine in?
Voeding heeft dus een grote impact op serotonine. Om jouw gelukshormoon op pijl te houden, wil je vooral tryptofaan (een aminozuur) eten.
Tryptofaan rijke voeding:
- Vlees
- Melk
- Pure chocolade (75 procent of meer cacao)
- Bananen
- Vis
- Eieren
- Kaas
- Avocado
- Peulvruchten, noten en zaden (bijvoorbeeld pompoenzaden)
Ook voedingsupplementen zoals B3, B6, magnesium en omega 3 dragen bij aan een gezond serotonine gehalte in het lichaam. De populaire cacaoceremonies worden ook niet zomaar gehouden. Het sterke cacoa drankje wordt soms gezien als een natuurlijke vorm van MDMA (de werkzame stof in XTC) en is een waanzinnige boost voor jouw humeur.
Bewegen voor serotonine
Bijna elke vorm van lichaamsbeweging stimuleert de productie van het gelukshormoon. Zelfs wandelen zorgt ervoor dat het ‘feel good‘ stofje wordt aangemaakt. Veel psychologen adviseren dan ook lichaamsbeweging als je niet zo lekker in jouw vel zit.
Hoe merk je dat je een serotonine tekort hebt?
Als je een tekort hebt aan serotonine, kun je dit aan verschillende dingen merken. Het heeft een impact op jouw mentale en lichamelijke welzijn.
Mentale welzijn
- Depressieve gevoelens
- Neerslachtigheid
- Burn-out
- Sociaal isolement
- Angst
- Snel geïrriteerd
- Vergeetachtig
- Mood swings
- Overdenken
- Prikkelbaar
- Pessimistisch
Lichamelijk welzijn
- Slapeloosheid
- Altijd stress
- Gewichtstoename
- Hoofdpijn
- Laag libido
- Trek in suiker en vet
- Lage pijngrens
- Chronisch moe zijn
Serotonine killers
Naast de dingen die je kunt doen om jouw serotonine op pijl te houden, zijn er ook dingen die je vooral wil vermijden. Stress is serotonine killer nummer één. Ook een tekort aan vitamine B3 of B6 kunnen zorgen voor een verstoorde hormoonhuishouding. Ook alcohol en drugs hebben invloed op de aanmaak van het stofje. Op de korte termijn geven deze middelen namelijk een boost, maar op de lange termijn put het jouw natuurlijke bronnen uit. En er zijn natuurlijk ook mensen die van nature minder van het gelukshormoon aanmaken.
Eet je gezond en beweeg je voldoende, maar kamp je nog steeds met neerslachtige gevoelens? Ga dan altijd naar een dokter.
Dit kun je doen als je merkt dat je hormonen uit balans zijn