Self-fulfilling prophecies: zo beïnvloedt het je gedrag (en misschien je relaties)
Ben je ook maar een béétje vertrouwd met de psychologie, dan weet je dat ons brein ons eigenlijk heel vaak in de maling neemt. Een bias heet dat: een vertekening in onze manier van denken waardoor we de werkelijkheid niet helemaal juist interpreteren. Biassen zijn er in verschillende soorten, waaronder bijvoorbeeld self-fulfilling prophecies. En laat dat nou net een hele interessante zijn;
Had jij al gehoord van self-fulfilling prophecies? Wij leggen uit wat het is en hoe ze een impact hebben op ons gedrag.
Wat zijn self-fulfilling prophecies?
Self-fulfilling prophecy is een begrip uit de psychologie waarmee een ‘zichzelf waarmakende voorspelling’ wordt bedoeld. Concreet: je hebt een bepaalde verwachting, deze verwachting stuurt onbewust je gedrag en als gevolg komt die verwachting ook nog eens uit.
Een goed voorbeeld is dat je verwacht dat je het niet leuk gaat hebben op een feestje. Met die instelling ga je jezelf er vervolgens naar gedragen en als gevolg zal je daadwerkelijk ook geen fijne tijd hebben. Oftewel: je verwachtingen sturen je gedrag dus onbewust op zo’n manier dat de verwachting uitkomt.
Dat kan trouwens zowel negatief (zoals in vorig voorbeeld) als positief werken. Wie verwacht om succesvol te zijn, gaat ook sneller succes boeken. Dat overlapt een beetje met de kracht van manifesteren: wie goede gedachten manifesteert, trekt ook goede dingen aan.
Self-fulfilling prophecies in relaties…
Aangezien iedereen vatbaar is voor self-fulfilling prophecies, hoeft het niet te verbazen dat ze ook hun impact hebben op relaties. Dat begint al bij verwachtingen als: “ik ga toch nooit de ware ontmoeten, ik blijf vast eeuwig single”.
Deze 7 moderne gewoonten zijn veel slechter voor je brein dan je denkt
Het gevaar is echter dat hoe meer we piekeren over dit soort gedachten, hoe sterker de gedachten zich gaan manifesteren in ons brein. Je gedraagt je misschien wat onzekerder en onbewust duw je op deze manier potentiële partners weg. You see?
…en op het werk
Ook in niet-romantische context zijn self-fulfilling prophecies natuurlijk van impact. Als je verwacht dat mensen niet te vertrouwen zijn, ga je onbewust minder snel mensen toelaten in je leven en ga je als gevolg ook moeilijker een vertrouwensband met iemand aangaan.
Een goed voorbeeld van self-fulfilling prophecies op de werkvloer is dan weer faalangst. Als je verwacht dat je gaat falen bij een presentatie of bij een groot project, is de kans groter dat je fouten gaat maken en inderdaad minder goed gaat presteren. Omgekeerd kan natuurlijk ook.
De bottom line is hier eigenlijk dat je jezelf niet te veel wilt laten sturen door negatieve verwachtingen over jezelf. Geef ze simpelweg geen kans om zich te gaan manifesteren en denk liever positief over jezelf. Je liefdesleven, vriendenkring en prestaties op de werkvloer hebben er alleen maar baat bij.
Wat voor persoon ben jij? Hoe je op verwachtingen reageert, zegt heel veel over je