Waarom je ook op werk goed voor jezelf moet zorgen (en hoe je dit dan doet)
Voor veel mensen staan wellness en werk compleet los van elkaar. Goed voor onszelf zorgen? Dat doen we vooral in onze vrije tijd. We doen ons best om ‘s ochtends vroeg te mediteren, een gezonde maaltijd na een drukke dag te eten en geloven heilig in onze skincare-routine. Kortom: onze self-care richten we vooral op ons privéleven. We vergeten daarbij het grootste gedeelte van de dag.
Dat is zorgelijk nu de lijnen tussen werk en privé steeds meer vervagen en het aantal mensen met burn out-klachten blijft oplopen (16 procent in 2017 in vergelijking met 11 procent in 2011). Maar ook wel weer begrijpelijk: onze werkcultuur is er vaak niet op ingericht om ‘even een momentje voor jezelf te pakken’.
Andere werkcultuur
Er zijn steeds meer bedrijven die ervoor kiezen om hier wél veel aandacht te besteden. The Energy Project is daar een goed voorbeeld van. De werknemers mogen werken waar ze ook maar willen. Als je besluit op kantoor te werken, word je aangemoedigd om het kantoor te verlaten voor een pauze.
Ook interessant: Is het altijd druk op je werk? Zo zorg je voor minder stress op de werkvloer
Daar blijft het niet bij: er zijn zelfs speciale ruimtes waar je even kunt mediteren of een tukkie kunt doen. Ook houden ze meetings waar ze het niet over werk hebben, maar kijken hoe het met iedereen gaat. Dit komt omdat de oprichter Tony Schwartz gelooft dat de manier waarop we nu werken, niet werkt.
Wat kan je zelf doen?
Jammer genoeg is The Energy Project een uitzondering, en zal je bij veel bedrijven niet aangemoedigd worden om een rondje te gaan lopen buiten of een dutje te doen. Een verandering die iedereen kan maken, is volgens Schwartz om meer te gaan werken volgens je natuurlijke (ultradiane) ritme.
Dat houdt in dat je werkt in blokken van 90 minuten en daarna een pauze neemt. Volgens de wetenschap zijn er nog een aantal andere manieren waarop jij wellness in je werkdag kan implementeren.
Self-care tijdens het reizen
Ons businesszusje WorkJuice schreef het al eens: jouw reis naar werk en huis is het ideale moment voor self-care. Dat kan eruit zien als mediteren met je oortjes in, het lezen van een boek of het luisteren naar podcasts.
Wat we het meest kunnen aanraden? Dankbaarheid beoefenen. Dankzij dankbaarheid slaap je beter, heb je minder zorgen en meer zelfvertrouwen.
Lees ook: Dit is de positieve werking van dankbaarheid
Schrijf 3 dingen op waar je die dag dankbaar voor bent. Dat kan een vriendelijke ‘goedemorgen’ zijn van een medereiziger, de koffie die je drinkt of gewoon het feit dat je lichaam je brengt waar je wil zijn. Als je dit opschrijft tijdens je heenreis komen er gelukshormonen vrij in je brein, waar je jouw hele werkdag profijt van hebt. Score!
Pauzeer en haal adem
Onderschat de kracht van even pauzeren en ademhalen niet: zelfs 4 keer diep ademhalen wordt al geassocieerd met meer plezier en productiviteit en minder stress. Volgens yogi’s én de wetenschap is ademhalen en daardoor even bewust worden van het hier en nu, de ultieme tip om je stress te verminderen.
Handig! Fijne yoga en ademhalingsoefeningen voor als je gestresst bent op werk
Hydrateren
Nog zoiets wat we te vaak onderschatten: hydrateren. We weten dat we genoeg water moeten drinken voor onze gezondheid. De veelvoorkomende klacht hoofdpijn zal niemand onbekend zijn. Te weinig hydratatie zorgt ook voor een scala aan andere problemen. Wist je bijvoorbeeld dat je brein gestrest en angstig wordt als je niet genoeg drinkt?
Contact met anderen
Het voelt misschien niet productief om met je collega’s te kletsen, maar holistisch psycholoog Ellie Cobb raadt op Create & Cultivate aan om een connectie met je collega’s te zoeken. Dat zorgt niet alleen voor teambuilding, maar ook voor een beter humeur. Onze hersenen zijn namelijk dol op die connectie. Als jij praat met een collega licht hetzelfde gedeelte in je brein op die fysieke veiligheid registreert.
Bewust je spieren ontspannen
Dat je spieren zich aanspannen als je gestrest bent, hoeven we je vast niet te vertellen. Maar wist je ook dat dit onbewust kan gebeuren? Na verloop van tijd past je lichaam zich zo aan de spanning aan, dat je het niet meer aan je spieren voelt. Gelukkig kennen we een trucje om je spieren bewust te ontspannen: progressieve spierontspanning.
Niet meer happy op je werk? 3 bewezen manieren voor meer werkgeluk (óók in je huidige baan)
Dit is het traag aan- en ontspannen van je spieren, groepje per groepje. Start bij je tenen en ga stapsgewijs naar je nek. Dit helpt je spieren niet alleen ontspannen op het moment zelf, maar ook om in de toekomst eerder te herkennen dat je spieren écht aangespannen zijn.
Natuurlijk is het ook belangrijk om gezonde keuzes te maken in je persoonlijke leven. Toch is het belangrijk om niet te vergeten dat je meer ‘wakkere’ uren op werk spendeert dan thuis of waar dan ook. Als we wellness in onze werkdag kunnen implementeren, gaan we daar alleen maar beter van functioneren op werk!