Bestaat er echt zoiets als een seksuele piek? We belden met een expert
Heb je nog nooit orgasme gehad? ‘Geen probleem, want dat komt nog wel.’ Hoe vaak hoor je wel niet dat als we kijken naar onze hormonen, de seksuele piek van vrouwen op een latere leeftijd komt dan bij mannen. Maar bestaat er écht zoiets als een seksuele piek? We belden met een seksuoloog.
Grote kans dat je weleens heb gehoord dat een man zijn seksuele piek bereikt rond zijn twintigste heeft en een vrouwen rond hun dertigste. De reden waarom we seksuoloog Peter Leusink opbelde.
Seksuele piek: bestaat het?
Een seksueel hoogtepunt, waar denken we dan aan? Nee, het is niet de climax. In de meeste definities wijst de seksuele piek naar de levensfase of leeftijd waarop we seksueel het meest gedreven zijn. Kortom dus een tijd vol prestaties en tevredenheid over je seksleven.
Het menselijk lichaam is geweldig: dit gebeurt er in je lichaam als je seks hebt
Om erachter te komen of die seksuele piek bestaat, kijken we naar onderzoeken die naar het onderwerp zijn gedaan. Zo’n piek is namelijk niet makkelijk te meten. Je seksleven hangt namelijk samen met dingen als je mentale gezondheid, je relatiestatus en genetica.
Seksonderzoeken
We leggen Leusink een artikel van Quest voor dat gaat over de seksuele piek, en waarin een aantal seksonderzoeken zijn verzameld. “Ze kijken bij deze onderzoeken vooral naar de frequentie van seks. Dat is een hele rare maat om seks mee te meten,” vindt Leusink. De seksuoloog maakt ons duidelijk dat het niet alleen om de kwantiteit gaat, maar ook om de kwaliteit van seks gaat. En zo is het natuurlijk maar net.
“Als je vragen stelt over de kwaliteit, dan krijg je hele andere resultaten.” Leusink vindt seksonderzoeken dan ook onbetrouwbaar. Waarom? Het gaat vaak over enquêtes. “Mannen schatten zichzelf dan vooral hoger in. Vrouwen zijn vaak bang om als slet gezien te worden en schatten zichzelf lager in. Ik betwijfel die onderzoeken.”
Andere kritiekpunten
Leusink merkt ook een aantal andere kritiekpunten op in de onderzoeken. Als eerste: het zijn veel Amerikaanse onderzoeken. “Daar moeten we mee uitkijken, aangezien de Amerikaanse cultuur heel anders is.”
Leusink haalt ook aan dat de bekeken onderzoeken niet bepaald uit onze tijd komen. Jaren als 1977, 2002 en 2009 komen voorbij. “In 20 jaar tijd is er zoveel veranderd, zeker als we kijken naar de vrouwelijke seksualiteit,” vervolgt hij.
Deze onderzoeken worden opgepakt voor uitlichtende artikelen, net zoals bij de Quest. “Dat is vooral natuurlijk een leuk item met een kreet van een kop. Vergeet niet om er ook kritisch naar te kijken.”
De vrouwelijke seksualiteit
Er is dus de laatste jaren veel veranderd bij de seksualiteit van vrouwen. “Ze zouden nu vaker dezelfde antwoorden geven als mannen”, legt Leusink uit. “Hoe we nu denken over de seksuele piek, dat deze rond een bepaalde leeftijd zou zitten, is gebaseerd op hoe ze er toen mee omgingen.” Kort door de bocht noemt hij het heel ouderwets.
Lees ook: Hoe erg is het eigenlijk om weinig (of geen) seks te hebben?
“Volgens het boekje namen mannen het initiatief en er was een dubbele boodschap. Mannen zijn stoer, vrouwen een hoer. Dat idee was het een beetje.” Hij herhaalt dat er tegenwoordig andere antwoorden gegeven zouden worden door de veranderde mindset. “Tijden veranderen, de jonge mensen van nu zijn niet meer afwachtend en beide seksen nemen initiatief.”
Pieken en dalen
“Ik vind het maar een leeg begrip die seksuele piek,” zegt de seksuoloog. “Wat bedoelen ze ermee en hoezo maar één piek? Ik ben 63 en heb al 3 pieken in mijn leven gehad! Het hangt van zoveel dingen af.” Denk daarbij ook aan factoren als verliefdheid, relaties of dat je juist alleen bent.
Hoe belangrijk is seks en hoe spice je het weer op na corona?
Een piek kan voor iedereen ook verschillen. “Je kan bijvoorbeeld in een langdurige relatie zitten en minder vaak vrijen. Iemand kan ook single zijn en het juist heel vaak doen. In beide gevallen kán dit een piek zijn, als we maar verder kijken dan de frequentie.” De status en beleving is net zo belangrijk, daar zijn wij het natuurlijk mee eens.
Na een piek komt ook een daling. Volgens Leusink lijkt het daarom ook op een soort norm: “Op die leeftijd heb je de piek en daarna is het afgelopen.” Dat is dus echter helemaal niet zo. “Ja, er zijn pieken en dalen. Onze seksualiteit is voortdurend in ontwikkeling. Je hebt verschillende partners, je wordt ziek, hebt vaste relaties enzovoort. In al deze fases veranderd je seksualiteit ook. Daar zit niks aan vast.”
The Sex Issue: Hoe de intimiteit in relaties is veranderd door de jaren heen
Feit of fabel?
Dus, de seksuele piek. Feit of fabel? Pieken zullen er zeker zijn in je seksleven, maar daar hoort geen vaste leeftijd aan te zitten. En het hoeft er ook zeker niet bij één te blijven.