Heb je met een seksuele narcist te maken? Zó herken je die
Dat liefde niet altijd over rozen gaat of zo soepel en romantisch verloopt als Disney of Hollywood films ons doen geloven, hoeven we je vast niet te vertellen. De liefde kan voelen als een rollercoaster waar je elke keer weer iets van leert. Helemaal als je personen aantrekt die zich maar lastig binden of wel héél veel met bezig zelf bezig zijn. Zoals de seksuele narcist. Hoe herken je deze?
Een narcist in je leven hebben is niet altijd even plezierig (lees: het kan traumatisch uitpakken), zo schreven we al eerder. Maar wat blijkt? Narcisten komen in allerlei vormen en maten. Zo ook in bed.
Een narcist
Even een opfrisser: wat is een narcist ook alweer? Een narcist is iemand met een narcistische persoonlijkheid. Heb je deze persoonlijkheidsstoornis, dan vind je jezelf beter en belangrijker dan anderen. Je wilt graag gezien en bewonderd worden, hebt weinig inlevingsvermogen, bent dominant en vertoont vaak egoïstisch gedrag. Dat gedrag herkennen is makkelijk, zou je denken. Helaas valt dat vies tegen.
Een narcist is namelijk meestal charmant en manipuleert je waar je bijstaat. Helemaal als je van nature gewend bent om altijd het goede van iemand in te zien. Narcisten maken misbruik van deze juist mooie eigenschappen en laten mensen twijfelen aan zichzelf.
Nu blijkt er nog een ander slag narcist te zijn, en dat is de persoon die narcistische trekken vertoont tussen de lakens. Ofwel: de seksuele narcist.
De seksuele narcist
Deel jij het bed met iemand waarbij de seks vooral draait om de ander en minder om jou, dan is de kans aanwezig dat je het bed deelt met een seksuele narcist. Een seksuele narcist is iemand die zichzelf 1) heel bekwaam vindt in bed en 2) de neiging heeft alleen zichzelf plezier te geven in bed en niks geeft om de emotionele of seksuele behoeften van hun partner.
Hoewel de term een seksuele narcist geen klinische diagnose is, verwijst deze naar een iemand die de kenmerken van een narcist heeft, maar geen persoonlijkheidsstoornis heeft. De narcistische eigenschappen zijn alleen terug te zien in seksuele situaties. Iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis kan uiteraard ook narcistisch seksueel gedrag vertonen, maar doet dat óók in andere delen van hun sociale leven. Een seksuele narcist doet dat alleen in bed.
Seksuele narcist herkennen
Benieuwd of jij het bed deelt met een seksuele narcist? Zó herken je er één:
- De seksuele narcist heeft de touwtjes in handen en bepaalt wat er gebeurt.
- Degene met wie ‘ie seks heeft, wordt eigenlijk vooral gezien als een noodzakelijk middel in het seksuele verhaal.
- De seksuele narcist kan de bedpartner bekritiseren (alsof hij/zij het beter weet in bed). Schelden en pesten komt ook voor, zonder zich daar schuldig over te voelen.
- Ze horen graag complimenten en vissen zo nodig naar het aantal orgasmes dat je hebt gehad om hun ego te voeden. Heb je geen orgasme gehad? Dan was dat in elk geval níet de schuld van de seksuele narcist.
- Seks is een recht voor een seksuele narcist, vinden ze. Als dat recht hun wordt onthouden, zijn ze misschien bereid om te manipuleren, je te beschuldigen van bedrog, te dreigen dat ze het elders zullen zoeken of de relatie zullen verlaten.
Met een gezonde dosis zelfvertrouwen, ook in bed, is natuurlijk niets mis. Het is juist ontzettend fijn als je je mooi en sterk voelt en kunt aangeven wat je fijn vindt in bed, maar wanneer het een show wordt die alleen om jou draait, dán hebben we het over ongezond zelfvertrouwen. Bij seksueel narcisme gaat het over een egoïstisch seksueel ego dat alle intieme wensen en behoeften van de partner overtreft.
Een seksuele narcist wil simpelweg enkel plezier ontvangen en geprezen worden, het plezier van hun partner interesseert ze minder. Voor hen is het moeilijk om in contact te komen met hun emoties, het draait vooral om persoonlijk genot.
Dealen met een seksuele narcist
Vermoed je dat je in een relatie zit met een seksuele narcist? Het liefst heb je dan natuurlijk een goed gesprek dat leidt tot een gezonde relatie, maar als je met een narcist te maken hebt is een terechtwijzing eerder een deuk in het ego. Ook relatietherapie zou een gezonde en goede uitkomst zijn, maar daarvoor zijn twee partijen nodig.
Is de seksuele partner niet bereid om verantwoordelijkheid te nemen voor zijn gedrag en daden nadat jij aankaart hoe het voor jou is en wat jij nodig hebt, dan is het slim om een heus veiligheidsplan voor jezelf op te stellen. Jouw welzijn doet ertoe, ook al doet de ander je misschien geloven van niet. Grenzen voor jezelf stellen in de relatie en in bed en zélf in therapie gaan, kunnen je daarbij op weg helpen.
Gaat je partner niet mee in deze stappen, dan is de beste optie om je relatie met dit persoon te beëindigen. Volgens een onderzoek van McNulty en Widman (2010) wordt seksueel narcisme namelijk in verband gebracht met van seksuele agressie, waaronder seksuele dwang, ongewenst seksueel contact en poging tot en/of voltooide verkrachting.
Vind je het moeilijk om een veiligheidsplan voor jezelf op te stellen of de relatie te stoppen? Weet dat je niet alleen bent en vraag om hulp bij een professional, iemand die narcisme begrijpt.
Heb je een narcist in jouw omgeving? Zo herken je 3 soorten narcisten