Wat maakt dat je seksueel aangetrokken bent tot een persoon?
Het blijft een bijzonder fenomeen. Terwijl de één zich ontzettend voelt aangetrokken tot een persoon, kan een ander zich daar he-le-maal niks bij voorstellen. Gelukkig maar, zo kunnen we allemaal iemand – of een aantal – vinden die bij ons past. Maar hoe zit dat precies: wat maakt dat je seksueel aangetrokken bent tot een persoon? Daar is heel wat onderzoek naar gedaan.
We pikken er graag een aantal bevindingen uit.
Hoe werkt aantrekkingskracht?
Menselijke seksuele aantrekkingskracht is complex. Net als scheikunde, is aantrekkingskracht gebaseerd op de vraag of twee stofjes goed samengaan of niet. Die stofjes zijn in dit geval hormonen. Die hormonen hebben een effect op ons lichaam. En daarmee bepalen ze tot wíe we ons aangetrokken voelen, maar ook veroorzaken ze het gevoel van lust.
Must read: Hoe onze (seksuele) aantrekkingskracht over de jaren verandert
Toch doen die hormonen niet zomaar hun werk. Ze worden onder andere door deze dingen beïnvloed.
1. Geur
Uit onderzoek is gebleken je hormonen niet alleen op basis van uiterlijk of persoonlijkheid hun werk doen. Studies tonen aan dat ook geur heel belangrijk is.
Geur kan ons zelfs onbewust vertellen welke Big Five persoonlijkheidskenmerken iemand heeft. Ook kunnen we ruiken of iemand ziek is. En mensen hebben – net als dieren overigens – de neiging om zieke partners te vermijden.
2. Reversed attractiveness
Weer andere onderzoeken wijzen uit dat het idee dat iemand anders zich seksueel tot ons aangetrokken voelt, een krachtige bron van seksuele aantrekkingskracht is. Daaruit blijkt ook dat hard-to-get spelen minder aantrekkelijk is dan veel mensen denken.
Must read: Waarom zoenen we?
Maar hoe weet je of iemand zich tot jou aangetrokken voelt? Iemands lichaamstaal – naar voren leunen, oogcontact maken – is een teken van potentiële seksuele aantrekkingskracht, net als aanraking.
3. Genen
De evolutietheorie stelt dat iemand die andere immuungenen heeft dan wijzelf nodig zijn om de immuniteit van onze kinderen te bevorderen. Dat heeft ook invloed op onze aantrekkingskracht.
Uit onderzoek blijkt dat Major Histocompatibility Complex (MHC) genen in het immuunsysteem onze seksuele verlangens onbewust beïnvloeden en dat heteroseksuele vrouwen vaker trouwen met mannen met andere immuungenen zijn dan die van henzelf.
Ook interessant: Mannen met een baard: aantrekkelijk of niet? Hier is onderzoek naar gedaan…
4. Gelijkheid
Uit onderzoek blijkt dat partners niet aantrekkelijk hoeven te zijn op een manier die universeel door ons wordt erkend. Ze hoeven alleen maar aantrekkelijk voor jou te zijn.
Mensen hebben van nature de neiging om individuen die ze aantrekkelijker vinden dan zichzelf niet te benaderen, maar ze nemen ook geen genoegen met minder aantrekkelijke mensen. Zo verlangen we vooral naar mensen met hetzelfde niveau van fysieke aantrekkelijkheid.
5. Lichaamsbouw en symmetrie
Mensen hebben ook de neiging om aangetrokken te worden door lengte en door symmetrische gezichten. Dit komt door een evolutionair voordeel: een symmetrisch gezicht correleert over het algemeen beter met een algehele goede gezondheid.
6. Intelligentie
Als je je aangetrokken voelt door intelligentie, heeft dat zelfs een naam: sapioseksualiteit. Voor mensen die zichzelf identificeren als sapioseksuelen lijkt intelligentie de krachtigste aanjager van seksuele aantrekkingskracht. Ze zien dit niet als teken van genetische geschiktheid, maar als pure opwinding.
Must read: Waarom intelligentie sexy is, maar mannen er stiekem niet op zitten te wachten
Wel is uit onderzoek gebleken dat er ook een afname van de aantrekkingskracht plaatsvindt als iemands intelligentie te hoog is. Een sterk gevoel voor humor is dan meer doorslaggevend.
7. Samen het huishouden doen
Goed, als je samen het huishouden doet, ben je waarschijnlijk al samen en heeft de aantrekkingskracht zijn werk al gedaan. Wel lijkt voor veel stellen dat het samen doen van huishoudelijk werk een opwindende bezigheid is. Studies hebben aangetoond dat heteroseksuele partners die het huishouden gelijk verdelen, een bevredigender seksleven hebben.
Door het huishoudelijk werk samen te doen, zijn partners in staat om samen en als een team te werken. Ook zijn ze bereid om te communiceren. Allemaal fundamenten voor goede seks.