The Sex Issue: dit is wat een vrouw kan doen voor een beter seksleven
Soms heb je zin in een gepassioneerde vrijpartij en een andere keer heb je meer behoefte aan een stevige knuffel. En dan zijn er ook van die dagen waarop je niet aangeraakt wilt worden. Het zijn een paar voorbeelden van hoe verlangens kunnen schommelen. Toch kan je tracken wanneer jouw libido het hoogste is.
Op sommige dagen stijgt je libido naar ongekende hoogte en andere dagen heb je gewoon even geen zin. Je libido verandert continue gedurende de maand en dat heeft ook met je menstruatiecyclus te maken. Toch is er één ding dat je kunt doen om je libido hoog te houden. Het zou zomaar de key kunnen zijn voor een meer bevredigend en stimulerend seksleven, zonder daarvoor een seksuoloog te zijn.
Hogere libido rond je ovulatie
Je behoefte aan seks is onder andere afhankelijk van je menstruele cyclus. Je hebt daarom op de verschillende momenten van je cyclus andere behoeftes. Hierdoor heb je bijvoorbeeld van die dagen dat je je irriteert aan je partner, dagen waarop je minder energie hebt, maar dus ook dagen dat je minder behoefte hebt om hét te doen.
Je endocriene systeem oftewel je hormoonstelsel is de reden dat je libido alle kanten op gaat. In de eerste helft van je cyclus heb je meestal een groeiend verlangen dat piekt rond je ovulatie. Dit komt omdat je oestrogeen- en testosteron niveaus stijgen naar hun hoogste punt.
Je libido stijgt hierdoor en dat is evolutionair gezien best logisch. Je bent het meest vruchtbaar tijdens de ovulatie en daardoor heb je ook meer behoefte aan seks. De dagen vlak voor je menstruatie ben je het minst vruchtbaar en heb je bijvoorbeeld minder zin in een stomend vrijpartij op de keukentafel.
Je wilt wél seks, niet aan de pil, maar geen baby’s. Hoe doe je dat?
Je seksleven verbeteren
We weten bijna allemaal wel dat stress slecht voor ons is. Het heeft zelfs invloed op ons seksleven en kan ons libido sterk verminderen. Ook PMS en PMDD kunnen je zin in seks sterk beïnvloeden. Over het algemeen schommelen je behoeftes, emoties en energielevel door je menstruale cyclus, maar ook je libido wordt beïnvloedt door alle hormonale schommelingen.
Die hormonale schommelingen hebben een behoorlijk groot invloed op je sex drive. Daar kan je dus handig op inspelen als je weet dat jij bijvoorbeeld in je ovulatie zit en dus een hoger libido hebt.
Voordelen van voorspel
Als je leert hoe je lichaam werkt en hoe het reageert op de verschillende hormonale schommelingen kun je je seksleven verbeteren. Voorspel is een fijne manier om opgewonden te raken. Het stimuleert de productie van oxytocine, stikstofmonoxide en helpt de eisprong reguleren. Dus ongeacht in welke fase van je cyclus je zit, probeer het voorspel niet over te slaan.
The Sex Issue: deze 5 dingen over seks hoef je écht niet meer te geloven
Een menstruale kompas voor je seksleven
Leer je menstruatiecyclus kennen voor een mogelijk meer bevredigend seksleven. De menstruale kompas is onder te verdelen in verschillende fases. Elke fase heeft zo zijn voordelen en daar kan je voordeel uit halen of in dit geval orgasmes.
Fase 1: na en tussen je menstruatie
Na je menstruatie en voor je menstruatie zijn de oestrogeenspiegels laag, maar wel aan het stijgen. Een goed moment om iets nieuws te proberen om in de stemming te komen. Gebruik je fantasie en creativiteit om je verlangens te stimuleren. Mocht je behoefte hebben aan penetratie maak dan gebruik van glijmiddel, want je bent in een droge fase.
Fase 2: tijdens je ovulatie
In de ovulatie fase zit je meestal op je hoogste punt qua verlangen. Dit komt omdat zowel het hormoon oestrogeen als testosteron gestegen zijn. Je bent nu van nature in de stemming en geniet gemakkelijker van seks. Je bent vochtig genoeg en hebt waarschijnlijk minder glijmiddelen nodig.
Fase 3: voor je menstruatie
Vlak voor je menstruatie heb je minder zin in seks naarmate het stofje progesteron toeneemt. In deze fase is het voorspel essentieel en is clitorische stimulatie een pré. Er wordt vaak gezegd dat zin hebben in seks in je hoofd zit, maar het zit eigenlijk in je hormonen. In deze periode wordt je bijvoorbeeld minder snel opgewonden, maar als je het eenmaal bent, stijgen je verlangens.
Fase 4: tijdens je menstruatie
Tijdens de laatste fase bereiken je hormonen hun laagste punt en dit betekent dat je libido laag is. Doordat je baarmoeder drukt tegen zenuwuiteinde die verbonden zijn aan gevoelige weefsels in je vagina, kan je wel opgewonden zijn. Je libido kan dan alsnog hoog zijn, maar dit komt dan niet door je hormonen.
Je kunt dus leren om je behoeftes en verlangens beter te begrijpen door de 4 fases van je menstruale cyclus bij te houden. Als je het effect van je hormonen op je libido kent, dan kun je hier goed op inspelen. Dit kan leiden naar meer orgasmes en een bevredigend seksleven.
Meer lezen over seks
- The Sex Issue: een guide voor vrouwen om uit je seksuele schulp te kruipen
- The Sex Issue: hoe meditatie je seksleven kan veranderen
- Zo houd je balans tussen geplande en spontane seks in een lange relatie