Gebruik je anticonceptie? Dit is hoe het je seksleven kan beïnvloeden
Anticonceptie verschijnt steeds vaker negatief in het nieuws. The Conservation, een wetenschappelijk platform, heeft daarom alle onderzoeken naar anticonceptie naast elkaar gelegd. Hieruit blijkt dat de pil invloed kan hebben op de sexdrive van vrouwen. De anticonceptierichtlijn van het Nederlands Huisartsen Genootschap adviseert huisartsen daarom nu om mogelijke bijwerkingen, zoals seksuele verlangens of depressieve klachten, te bespreken met vrouwen die hiermee willen beginnen.
Wat de effecten op het seksleven van vrouwen precies zijn?
Wat is anticonceptie?
Het woord anticonceptie betekent letterlijk, tegen conceptie. Dat wil zeggen, tegen bevruchting. Het is dus een manier om bevruchting van de eicel te voorkomen en de kans op een zwangerschap te minimaliseren.
Er zijn verschillende methodes bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat de eicel en de zaadcel niet bij elkaar kunnen komen, of dat de embryo zich niet kan innestelen in de baarmoeder. Voorbeelden zijn de pil, het spiraaltje of het condoom.
Bye extra hormonen: dit gebeurt er in je lichaam als je stopt met de pil
Nu heeft het condoom geen effect op je hormonen, maar anticonceptie zoals een (hormoon)spiraal en de pil wél. Dit komt omdat via een spiraal en de pil hormonen in het lichaam komen die niet alleen effect heeft op de baarmoeder. Ze werken ook door op je hersenen. Zo beïnvloedt de pil bijvoorbeeld niet alleen de vruchtbaarheid maar ook de psyche.
Estrella Montoya, biopsycholoog en onderzoeker aan de Universiteit van Utrecht, is gespecialiseerd in hormonen en onze hersenen. Zij vertelt: “Vrouwen kunnen zich door hormonen somberder voelen, neerslachtig, minder zin hebben om dingen te ondernemen, en ook een veelgehoord effect van hormonale anticonceptie is minder zin in seks.”
Het effect van de pil op je libido
Als vrouwen niet aan de hormonale anticonceptie zitten, behouden ze hun eigen cyclus. Dat betekent dat vrouwen elke week van de maand een ander hormonaal niveau hebben. Tijdens de ovulatie bijvoorbeeld, komt er een eitje vrij die graag bevrucht wil worden. Daarom hebben vrouwen tijdens de ovulatie een hoger libido en vaker zin in seks.
https://www.bedrock.nl/the-sex-issue-mannenpil/
Als vrouwen echter de pil slikken, zijn hun hormonen de hele maand op hetzelfde niveau. Ook is het zo dat het testosterongehalte met 60 procent afneemt als een vrouw de pil gebruikt. Dit heeft ook effect op het libido, het ervaren van plezier en hoe goed je je voelt.
Dat het hormoonspiraaltje minder teweeg brengt dan de pil, omdat het alleen plaatselijk hormonen afgeeft, is niet zo. Er is namelijk steeds meer wetenschappelijk bewijs dat een hormoonspiraal ook negatieve verandering in het libido en stemming kan zorgen.
Zo wordt in een Deens onderzoek laten zien dat een hormoonspiraal, net zoals de pil, gerelateerd is aan de kans op een depressie. Het is zelfs zo dat vrouwen die sinds hun pubertijd aan de hormonale anticonceptie zitten, een andere partnerkeuze maken dan wanneer ze niet aan een spiraal of de pil zitten.
De anticonceptiepil ligt weer onder vuur: hoe slecht is ‘ie nu echt?
Dit komt omdat deze vorm van anticonceptie invloed heeft op het gedrag van vrouwen omdat de wekelijkse hormoonniveau ’s anders zijn. Vrouwen die stoppen met de pil of het spiraaltje, om bijvoorbeeld zwanger te worden, kunnen hun man ineens minder aantrekkelijk vinden.
Heb jij last van een lager libido sinds je aan de hormonale anticonceptie zit? Dan kan het lonen om met je huisarts te bespreken of er andere opties zijn.