Heb jij je ogen open of dicht tijdens de seks?
Het hebben van oogcontact is intiem en is een essentieel gegeven in een romantische relatie. Hoewel veel stellen elkaar doorgaans graag aankijken, kan dat tijdens de seks ineens veranderen en sluiten ze liever (soms) hun ogen. Hoe zit dat?
Elkaar aan kijken kan veel teweeg brengen. Kijk je elkaar een paar seconden vluchtig aan, dan hoeft het niet veel te betekenen. Kijk je elkaar wat langer aan? Dan is er blijk van interesse. Kijk je elkaar langer aan, dan kan er nog veel meer ontstaan (het is de basis van tantra). Maar hoe werkt dat tijdens de seks?
Waarom is oogcontact zo belangrijk?
Het is niet voor niets dat ogen worden gezien als de spiegel van de ziel. Ogen kunnen veel zeggen over de emotie van een persoon. Ken je van die foto’s waarop iemand (of jijzelf) lijkt te lachen, maar er klopt iets niet. De mondhoeken gaan omhoog, maar de ogen lachen niet mee. Je ziet dan dat het geen oprechte blije emotie is.
De ogen zijn dus cruciaal in het communiceren van onze emoties. Het zijn dan ook niet voor niets de organen die onze tranen loslaten. In het onderzoek Love is in the gaze kwam naar voren dat wanneer er vaker en langer oogcontact is, dat wordt gezien als een indicatie van interesse, dus óók van romantische interesse. De onderzoekers suggereren dat oogcontact één van de meest betrouwbare tekenenen van liefde is tussen twee mensen. De frequentie en lengte van het oogcontact zou volgens hen liefde van lust kunnen onderscheiden.
Maar hoe zit dat dan tijdens de seks? Betekent het dat je de ander niet leuk vindt als je je (soms) ogen dicht hebt in bed?
Waarom doe je je ogen dicht in bed?
Niet iedereen sluit zijn of haar ogen tijdens de seks. Psychology Today onderzocht de redenen waarom vrouwen hun ogen sluiten tijdens de seks. De antwoorden varieerden van ‘als het te overweldigend wordt’ tot ‘alleen vlakvoor ik een orgasme krijg’.
Hoewel oogcontact tussen twee mensen dus essentieel is in een romantische connectie, gaan de ogen toch af en toe dicht, gaat het licht soms uit of wordt er geblinddoekt. Volgens ander onderzoek, is dat wanneer je fantasie om de hoek komt kijken, zowel in een romantische relatie als tijdens seksuele verlangens. Het verschil? In fantasieën over een romantische connectie gaat het vaker over positieve illusies, terwijl bij seksuele verlangens de fantasieën meer centraal staan. Een duidelijk verschil hiertussen is dat we ons bij een illusie niet realiseren dat het gaat over iets wat we zelf bedacht hebben en dus niet echt is, terwijl we dat bij een fantasie wel realiseren.
Seksuele fantasieën zijn overigens goed om te hebben, omdat ze een kans bieden om te dealen met je persoonlijke ‘beperkingen’ (denk aan iets niet durven, maar stiekem wel willen) en grenzen. In een ander artikel leggen we uit waarom iedereen seksfantasieën heeft.
Hoe zit dat met het licht uit tijdens de seks?
Behalve de ogen sluiten, wordt in de slaapkamer soms ook het licht uit gedaan. Op zich niets bijzonders aan, maar wel interessant wanneer het gaat om seks. Uit onderzoek blijkt namelijk dat ‘het beter’ gebeurt met de lichten aan. Het zou namelijk voor meer testosteron zorgen bij mannen en kunnen zorgen voor meer seksuele voldoening. Dat is natuurlijk niet de enige reden dat het licht aan of uit gaat, het heeft vaak ook te maken met schaamte en verlegen zijn.
Vooral singles hebben liever het licht aan dan uit, ten opzichte van getrouwde stellen en koppels), blijkt uit weer een onderzoek. Maar het scheelt niet veel: iets meer van de helft van de singles heeft liever het licht aan, bij de getrouwde stellen is dat 43 procent en de mensen in een relatie is dat 49 procent.
Conclusie? Af en toe je ogen dicht doen tijdens de seks kan voor een hoop opwinding en spanning zorgen!
Meer van The Sex Issue
- Hoe sexting je relatie kan opspicen (inclusief experiment!)
- The Sex Issue: het geheim hoe je bewuster van je seksleven kan genieten
- The Sex Issue: een guide voor vrouwen om uit je seksuele schulp te kruipen