The Sex Issue: seks met je ex? Waarom dat soms een goed idee is
Het heeft me zowat 3 jaar gekost voor ik mijn ex volledig achter me kon laten. Dat kwam omdat we elkaar in die 3 jaar nog af en toe zagen en in de meeste gevallen ook in bed belandden. Niet bepaald een schoolvoorbeeld van hoe je succesvol een break-up verwerkt dus. En toch, als ik mijn leven opnieuw zou doen, I would do it again.
In mijn vriendenkring heb ik de laatste tijd behoorlijk wat relaties zien stuklopen. Mensen werden verliefd op elkaar, werden een stel, gingen weer uit elkaar en kregen liefdesverdriet, je kent het wel. Opvallend is hoe bij alle break-ups in mijn omgeving slechts één advies leek te klinken: Verbreek. Onmiddellijk. Al. Het. Contact.
Tegen beter weten in
Ik kon dat niet. Hoe zeer ik ook probeerde mijn leven weer op te pakken zonder hem, op de één of andere manier zochten mijn ex en ik toch altijd weer contact met elkaar. Ofwel nam ik het initiatief ofwel hij, maar om de zoveel maanden werd er een smsje gestuurd: zin om nog eens te meeten?
Lees ook: Word je eigenlijk wel gelukkig van seks? Een gelukspsycholoog legt uit
En ja, ik wist wat dat betekende. Ik wist dat alle passie weer naar boven zou komen en ik wist dat ik me nadien ellendig zou voelen. Heel even lijkt het immers alsof je weer een gelukkig stel bent, tot je weer afscheid neemt en beseft dat je zonder partner verder moet.
Break-up als een schakelaar
Maar waarom deed ik het dan? Destijds dacht ik dat ik mentaal niet sterk genoeg stond om het contact met mijn ex volledig te verbreken. Nu we jaren verder zijn, kijk ik daar heel anders tegenaan.
Dit vind je vast ook interessant: Een rebound kan je na een break-up écht verder helpen: dit zijn de voordelen
Want waarom wordt een break-up bijna altijd gezien als een lichtschakelaar die je uit zet? Alsof er bij relaties geen andere optie is dan ‘aan’ of ‘uit’. Hoe meer ik erover nadenk, hoe meer bizar ik het idee vind klinken.
Geleidelijk aan uit elkaar gaan
Je kan er immers toch ook voor kiezen om geleidelijk aan uit elkaar te gaan, en niet van de ene dag op de andere? Bijvoorbeeld door af en toe nog met elkaar af te spreken en if you want ook met elkaar in bed te belanden. Dat kan heel fijn werken, maar alleen als je daar beiden hetzelfde in staat natuurlijk.
Must read: Hoe een break-up ervoor kan zorgen dat je groeit als persoon
Ik ben er in ieder geval van overtuigd dat dat voor sommige koppels de pijn van een break-up kan verzachten. Voor mij voelde dat althans zo. In de hele periode dat we uit elkaar waren voelde ik me al ellendig genoeg. Die keren waarop ik seks had met mijn ex, waren momenten waarop ik mijn liefdesverdriet even kon vergeten. Dat was op dat moment waar ik behoefte aan had en het ellendige gevoel achteraf had ik er graag voor over.
Iedereen verwerkt een break-up op een andere manier. Waar de ene verkiest om al het contact meteen te verbreken, heeft de ander juist behoefte aan geleidelijk aan afbouwen naar een definitief afscheid. Ik wil daarom niet pleiten waarom seks met je ex altijd een goed idee is, maar kunnen we break-ups alsjeblieft iets minder zwart-wit gaan zien? Thank you.
Meer over seks?
- The Sex Issue: hyperseksualiteit: wanneer je meer denkt aan seks dan ‘normaal’
- Word je eigenlijk wel gelukkig van seks? Een gelukspsycholoog legt uit
- Ben je creatief? Dít zegt het over je seksleven