Fruit en groente van het seizoen? Doen! Dit zijn de seizoensgroenten van november
Seizoensgroenten zijn lekker en gezond en komen ze van Nederlandse bodem, dan ben je nog duurzaam bezig ook. Bovendien wordt je portemonnee er blij van, want koop je groente en fruit passend bij het seizoen, dan ben je een stuk goedkoper uit. Dit zijn de seizoensgroenten en fruit van november.
Zet de volgende boodschappen de komende tijd maar op je lijstje, want daarmee maak je de lekkerste duurzame herfstgerechten voor een fijne prijs.
Seizoensgroenten in november
November is een herfstmaand en dat betekent dat het tijd is voor seizoensgroenten zoals bieten, knollen en kolen:
- Pompoen
- Pastinaak
- Spruitjes
- Boerenkool
- Rode bieten
- Wortelen
- Witlof
- Selderij
- Prei
- Andijvie
- Rode kool
- Boerenkool
Spruitjes vallen niet bij iedereen in de smaak, maar je hoeft ze niet alleen te koken. Spruitjes kun je ook roerbakken, stoven of grillen. De kleine groene balletjes zitten vol vitamine B, C en K. Prei zit vol ijzer en een warme andijviestamppot zit vol mineralen.
Wissel de seizoensgroenten dan ook lekker af in de week zodat je van alle gezonde voedingsstoffen genoeg binnenkrijgt om de koude seizoenen door te komen.
Ook met boerenkool of wortelen maak je de lekkerste stamppotten en met pompoen kun je alle kanten op dit seizoen: van soep tot pompoenrisotto en van gegrilde pompoen tot een vegetarische stoofpot. Bovendien bevat pompoen veel vezels en weinig calorieën, dus je maakt er een lichte maaltijd van die toch goed vult.
Seizoensfruit in november
In de maand november ga je voor het volgende fruit:
- Appels
- Peren
- Druiven
- Cranberry’s
- Granaatappels
- Citrusvruchten (sinaasappels, mandarijnen,
- grapefruits)
- Kiwi’s
- Kaki’s
Na een frisse herfstwandeling zijn stoofperen natuurlijk hét recept voor op tafel om lekker mee op te warmen. November is ook de maand van de cranberry’s.
Deze bessen zijn goed voor je lijf en je maakt er bijvoorbeeld heerlijke saus van. Gezonde snacks voor tussendoor in november zijn kiwi’s, mandarijnen, druiven of een sappig appeltje, maar tegen een punt verse appeltaart (met slagroom) zeggen we ook geen nee.
Seizoensgroenten zijn duurzaam
Koop je seizoensgroenten en -fruit bij de lokale boer, dan ben je duurzaam bezig. Daar komt namelijk een stuk minder transport bij kijken wat veel beter is voor het milieu. Ook is groente en fruit van de boer of de lokale markt een stuk verser, omdat het veel sneller van het land op jouw fruitschaal ligt.
Je bespaart geld
In de meeste gevallen ben je nog minder geld eraan kwijt ook. Dit komt omdat seizoensgroenten en -fruit er in overvloed is en de productiekosten lager zijn voor de boer. Ook komen deze soorten groenten en fruit vaak uit eigen land en dat scheelt in transportkosten. Al die dingen bij elkaar zorgen ervoor dat je in vergelijking een stuk minder betaalt voor de groenten van het seizoen.
7 x hét ideale vega recept voor de koudere maanden (om je vingers bij af te likken!)