Seed cycling: de nieuwste trend uit New York om je menstruatie te verbeteren
Een regelmatige cyclus, geen last van PMS-klachten en hormonen die altijd in balans zijn. Dat willen we allemaal wel! Maar hoe bereik je de ideale mix tussen oestrogeen, progesteron en testosteron? Volgens de laatste trend uit New York is het antwoord hierop: seed cycling. Door verschillende zaden en pitten te eten, voed je het hormoon dat op dat moment piekt om deze in balans te krijgen.
Het effect van seed cycling is nog niet wetenschappelijk bewezen, dus bij ernstige klachten raden we aan om eerst naar je huisarts te gaan. Maar als je nieuwsgierig van aard bent en wilt kijken of jouw menstruatie op een natuurlijke manier verlicht kan worden, lees dan vooral even verder.
Hormonen uitbalanceren
In het boek Beyond the Pill van Dr. Jolene Brighten vind je een uitgebreid hoofdstuk over seed cycling, waar ze het vooral adviseert aan vrouwen die net zijn gestopt met de pil en hun natuurlijke cyclus weer op gang willen brengen. Volgens haar (en velen aanhangers) zorgt het ervoor dat je menstruatie soepeler verloopt, je je hormonen uitbalanceert en daarmee alle lichamelijke en emotionele klachten laat verdwijnen.
Poeh, dat zou toch wat zijn! Geen hoofdpijn, buikpijn, rugpijn, opgezette buik, onregelmatig bloedverlies en moodswings meer, en ook geen pukkels op je kin? Als je slechts een voorraadje pompoenpitten, sesamzaad, zonnebloempitten en lijnzaad nodig hebt om je menstruatie te ondersteunen, dan tekenen wij ervoor.
Zo doe je dat
Je begint met seed cycling op de eerste dag van je menstruatie. Een cyclus duurt gemiddeld 28 dagen, maar iets langer of korter kan ook. Grofweg kun je die cyclus opdelen in twee fases: de fase vóór en de fase ná je eisprong.
Lees ook: Dit is hoe je hormonen je beïnvloeden tijdens je menstruatiecyclus
De fase vóór de eisprong noemen we de folliculaire fase en duurt gemiddeld zo’n 14 dagen. Hierin neemt het oestrogeen in je lichaam toe en rijpen er een aantal eitjes in je eileiders, ter voorbereiding op de ovulatie. In deze fase breng je je oestrogeengehalte in balans met 1 eetlepel versgemalen lijnzaad en 1 theelepel pompoenpitten per dag.
De tweede fase
De ovulatie (meestal op dag 14, als er een eitje vrijkomt) markeert het einde van die folliculaire fase en het begin van de tweede fase, de luteale fase. Dan stijgt het progesteron en de oestrogeen geleidelijk om een eventueel bevrucht eitje goed te laten innestelen.
In deze fase breng je je progesteron in balans met 1 eetlepel versgemalen sesamzaad en 1 eetlepel zonnebloempitten per dag. Wordt het eitje niet bevrucht, dan dalen de gehaltes van deze hormonen weer en word je ongesteld. Vervolgens begint de hele riedel weer van voren af aan.
Zo werkt het
Lijnzaad en pompoenpitten zijn rijk aan vezels en kunnen op natuurlijke wijze je oestrogeen verhogen. Daarnaast zitten er in deze zaden veel essentiële vetzuren en voedingsstoffen, zoals zink en selenium, die een positief effect hebben op je testosteron.
Luister ook: Bedrock Talks: over de invloed van hormonen op ons geluk, lijf en welzijn
Sesamzaden en zonnebloempitten hebben dan weer vetzuren en zogenaamde lignanen, die de progesteron ondersteunen. Dat is het boosdoener van de PMD-klachten zoals een opgeblazen gevoel, stemmingswisselingen en acne.
Praktisch en realistisch
Waar je de zaden en pitten doorheen mixt, maakt niks uit voor het effect. Je kunt ze bijvoorbeeld toevoegen aan je yoghurt, havermout, smoothie of salade. Vaak maakt het je maaltijd nog een stuk lekkerder ook! En het fijne is, het kan geen kwaad. Er zitten ontzettend veel essentiële voedingsstoffen in deze pitten en zaden, zoals eiwitten en magnesium.
Dus ook als het geen wonderen verricht voor je hormonale gezondheid, dan krijg je genoeg gezonde stofjes binnen die misschien wel goed werken op een ander systeem in je lichaam. Maar het internet staat vol met positieve verhalen, dus het is zeker het proberen waard!
Leer meer over je cyclus:
- Dit moet je weten over je menstruatiecyclus (want daar weten we nog veel te weinig van)
- Dit kunstzinnige filmpje van Yoni legt uit wat er gebeurt tijdens de cyclus van een vrouw
- Het verband tussen de biologische klok van vrouwen en slapeloosheid