Seaspiracy op Netflix brengt de gevaren van visvangst voor mens en milieu in kaart
Yes, weekend! Tijd om in je joggingbroek op de bank te hangen met films en series en je verstand op nul. Of toch niet? Op Netflix vind je niet alleen dingen als Gossip Girl en Pretty Little Liars, maar ook een heleboel toffe films en documentaires die je wereldbeeld verbreden. Daarom geven wij elke regelmatig een nieuwe Netflix-tip. Dit keer: Seaspiracy.
Seaspiracy is de follow-up van de razend bekende documentaire Cowspiracy. Cowspiracy onderzoekt de impact van de veehouderij op het milieu en hoe (Amerikaanse en internationale) milieuorganisaties met die informatie omgaan. In Seaspiracy is het de beurt aan de rol die visserij speelt bij in klimaatverandering.
Seaspiracy
In Seaspiracy staan onze oceanen centraal. Met kritische blik wordt gekeken naar de manier waarop visserij de kwaliteit van de oceanen naar beneden haalt. Zo wordt aangekaart hoe bevissing de oceanen rechtstreeks vervuilt. Veel vismateriaal bevat namelijk chemische deeltjes en plastic die onvermijdelijk in de oceanen belanden.
https://www.bedrock.nl/oceanen-zuurstof/
Daarnaast wordt ook het probleem van bijvangst in kaart gebracht. Dit slaat op alle vissoorten en dieren die ‘per ongeluk’ mee worden opgevist tijdens het vissen van andere, populaire vissoorten. Meestal worden de vissen en dieren uit de bijvangst daarna gewoon vernietigd. Dat gaat niet alleen om kleine visjes, maar ook om bijvoorbeeld dolfijnen.
Je begrijpt: voor de ecosystemen in onze oceanen zijn dit soort praktijken een ramp.
De longen van onze planeet
En dat is behoorlijk deprimerend nieuws, want de oceanen zijn de longen van onze planeet. De oceaan levert niet alleen een groot deel van de zuurstof aan die we inademen, maar absorbeert ook onze CO2-uitstoot, reguleert het klimaat en is een belangrijke bron van voedsel en inkomsten. Kortom, onze oceanen zijn van groot belang.
https://www.bedrock.nl/plastic-afval-tegengaan/
Seaspiracy schudt je wat dat betreft erg goed wakker. De docu kaart tot slot ook het belang van duurzame visvangst aan. Want zolang we vis niet willen skippen uit ons dieet, zit de oplossing in slimme, milieuvriendelijke oplossingen.
Bekijk hieronder de volledige trailer: