Van agavesiroop tot zwarte melasse: dit zijn de 26 schuilnamen van suiker
We weten allemaal dat suiker niet goed voor ons is. Helaas wordt suiker in de realiteit op grote schaal gebruikt in de voedingsindustrie. Het probleem wordt verergerd door het feit dat suiker vaak onder verschillende schuilnamen wordt toegevoegd aan onze voeding, waardoor veel mensen geen idee hebben hoeveel suiker ze daadwerkelijk consumeren.
Volgens het Diabetes Fonds zijn er meer dan vijftig (!) schuilnamen voor suiker. Daarom hebben ze in samenwerking met Holie het Suiker ABC gecreëerd.
Consumenten worden misleidt
De voedingsindustrie gebruikt schuilnamen voor suiker om verschillende redenen. Allereerst is er de negatieve perceptie van suiker bij consumenten; veel mensen proberen hun suikerinname te beperken vanwege de gezondheidsrisico’s.
Om producten aantrekkelijker te maken, gebruiken fabrikanten alternatieve namen die minder herkenbaar zijn als suiker. Bovendien kan het gebruik van meerdere schuilnamen ervoor zorgen dat suiker lager op de ingrediëntenlijst verschijnt, wat consumenten mogelijk misleidt.
Schuilnamen voor suiker
De lijst met schuilnamen voor suiker is lang! Hier zijn enkele van de meest voorkomende:
- Dextrose: een vorm van glucose, vaak gebruikt in bewerkte voedingsmiddelen.
- Fructose: een natuurlijke suiker die in fruit voorkomt, maar ook vaak wordt toegevoegd aan verwerkte voedingsmiddelen.
- Sucrose: ook bekend als tafelsuiker, een combinatie van glucose en fructose.
- Maïsstroop: een veelgebruikte zoetstof die voornamelijk bestaat uit glucose.
- Honing: een natuurlijke zoetstof, maar nog steeds een bron van suiker.
- Ahornsiroop: populair als natuurlijke zoetstof, maar bevat ook veel suiker.
- Agavesiroop: vaak gepromoot als gezonder alternatief, maar bevat hoge niveaus van fructose.
- Maltose: een suiker die ontstaat uit twee glucosemoleculen.
- Melasse: een bijproduct van suikerproductie, rijk aan suiker.
- Rijststroop: een zoetstof gemaakt van rijst, voornamelijk bestaande uit maltose.
Andere minder bekende namen zijn onder andere invertsiroop, kokosbloesemnectar, xylose en tarwestroop. In het Suiker ABC kun je ze gemakkelijk leren en voortaan herkennen als toegevoegde suikers.
Overgewicht en obesitas in Nederland
Volgens het Diabetes Fonds consumeren Nederlanders gemiddeld 20 kilo aan toegevoegde suikers per jaar. Deze verborgen suikers dragen bij aan de stijgende percentages van overgewicht en obesitas, wat weer leidt tot een verhoogd risico op diabetes type 2.
Overgewicht en obesitas zijn wereldwijd belangrijke gezondheidsproblemen en worden in verband gebracht met tal van chronische ziekten, waaronder hartziekten, beroertes, en bepaalde vormen van kanker. In Nederland heeft ongeveer de helft van de bevolking overgewicht.
De zorgkosten die hiermee gepaard gaan, zijn enorm. In 2022 werden de zorgkosten als gevolg van overgewicht en aanverwante ziekten geschat op meer dan 79 miljard euro per jaar. Dit legt een enorme druk op het gezondheidszorgsysteem en de samenleving als geheel.
Verborgen suikers vermijden
Het is cruciaal om je bewust te zijn van de verschillende namen voor suiker en om voedingsetiketten zorgvuldig te lezen. Hier zijn enkele tips om je suikerinname te verminderen:
- Lees de ingrediëntenlijst. Wees alert op de bovengenoemde schuilnamen voor suiker.
- Vermijd bewerkt voedsel. Bewerkte en verpakte voedingsmiddelen bevatten vaak toegevoegde suikers. Kies voor verse, onbewerkte voedingsmiddelen.
- Kies voor ongezoete producten. Veel producten, zoals yoghurt en havermout, zijn beschikbaar in ongezoete varianten.
- Maak je eigen sauzen en dressings. Kant-en-klare sauzen en dressings bevatten vaak veel suiker. Door zelf te maken, heb je controle over de ingrediënten.
- Verminder suiker geleidelijk. Het kan helpen om je suikerinname geleidelijk te verminderen om je smaakpapillen aan minder zoet eten te laten wennen.
Waar het op neerkomt
De vele schuilnamen voor suiker maken het moeilijk voor consumenten om hun suikerinname effectief te beheersen. Het is belangrijk om je bewust te zijn van deze schuilnamen en om actief stappen te ondernemen om verborgen suikers te vermijden. Dit kan helpen om overgewicht, diabetes type 2 en andere chronische ziekten te verminderen.
Door gezondere voedingskeuzes te maken en etiketten zorgvuldig te lezen, kunnen we onze gezondheid beschermen en bijdragen aan het verlagen van de zorgkosten die gepaard gaan met overmatige suikerconsumptie.