Wanneer scheiden een goed idee is
Hoewel hoogstwaarschijnlijk niemand gaat trouwen met de liefde van zijn leven om jaren later dan tóch weer uit elkaar te gaan, gebeurt dat wel steeds vaker. In Nederland scheiden er jaarlijks tussen de 30.000 en 35.000 mensen. Wanneer scheiden we te snel en wanneer is scheiden wél een goed idee?
Sinds de liberale scheidingswet in 1971 werd ingevoerd, is het aantal echtscheidingen fors gestegen, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Hoewel scheiden altijd pijnlijk en verdrietig is, anderen (lees: kinderen) er óók de dupe van zijn, het financiële stress kan opleveren en het gegarandeerd een grote impact heeft op veel facetten van je leven, kan scheiden soms toch een beter idee zijn.
Wanneer is scheiden een goed idee?
Scheiden is tegenwoordig al lang geen taboe meer zoals het ooit was. Steeds meer mensen lijken sneller te trouwen, maar gooien ook eerder de handdoek in de ring. Hoewel van scheiden niet meer vreemd wordt opgekeken, heerst er toch nog een zeker stigma rond het beëindigen van een huwelijk.
Helemaal in culturen waar het verbreken van de huwelijksgelofte wordt gezien als een grote schande voor de familie. Ondanks die maatschappelijke druk, kan scheiden in bepaalde situaties uiteindelijk toch de beste optie zijn. Het kan zelfs leiden tot een gelukkiger en gezonder leven. Dit is waarom een scheiding soms wél een goed idee kan zijn.
1. Persoonlijke groei
In een relatie en al helemaal in een huwelijk, kan het heel verleidelijk zijn om je veel te focussen op je partner en deze blij te maken en daardoor jezelf steeds meer te verliezen. Veel mensen ontdekken dan ook pas na een scheiding wie ze werkelijk zijn en wat ze eigenlijk écht willen in het leven in plaats van zich aanpassen aan de ander. In bepaalde gevallen kan een scheiding dus de deur openen naar persoonlijke ontwikkeling.
2. Een gezondere omgeving voor kinderen
Kinderen kunnen flink de dupe zijn van een ongelukkig huwelijk, bijvoorbeeld wanneer er thuis veel ruzie wordt gemaakt, er geen gezond voorbeeld is van liefde en de sfeer algemeen om te snijden is. Juist de jonge jaren van kinderen zijn essentieel als het aankomt op hoe zij zich in hun latere leven kunnen hechten aan anderen.
In werkelijkheid kunnen kinderen juist veel leren van ouders die prioriteit geven aan hun eigen geluk en welzijn, in plaats van zichzelf constant wegcijferen. In sommige gevallen kan een scheiding juist de kans bieden voor een gelukkig leven en een gezonde relatie aan te gaan.
3. Jezelf terug vinden
Vooral als je op jonge leeftijd trouwt, is de kans groot dat je je eigen identiteit steeds meer verliest of dat je jezelf nooit helemaal écht hebt kunnen ontwikkelen tot wie je zou zijn zonder partner. Wie ben jij zonder je rol als echtgenoot of vader of moeder? Door op een ontdekkingstocht te gaan en te ondervinden wat je interesses zijn, wordt het makkelijker om je passie te vinden en een leven vol zingeving te creëren voor jezelf.
4. Vrijheid en onafhankelijkheid
Hoe mooi het ook is om samen een team te vormen en voor elkaar te kunnen zorgen, voor sommigen betekent scheiden het óók hervinden van hun vrijheid en onafhankelijkheid. Door weer single te zijn, ben je in principe van niemand afhankelijk en ben je verantwoordelijk voor jouw eigen geluk, waarbij je niet constant met iemand rekening hoeft te houden.
5. Een nieuwe kans op geluk
Bovendien kan scheiden een tweede kans op geluk bieden. Dat klinkt in eerste instantie misschien verdrietig, maar na het beëindigen van een ongezond huwelijk, krijg je ook de kans om jouw identiteit en seksualiteit opnieuw te ontdekken en weer open te staan voor nieuwe diepe en betekenisvolle relaties.
Scheiden: een moeilijke beslissing
Al met al is scheiden een ongelooflijke moeilijke beslissing die impact heeft op het leven van beide partners, die van de kinderen en van de financiële situatie. Maar in sommige gevallen kan het de beste keuze zijn voor alle betrokkenen.
Hoezo doorgaan in een ongelukkig leven als je de kans hebt om je omstandigheden te veranderen? Scheiden is niet altijd teken van falen, maar kan juist een moedige stap zijn naar een betere toekomst.
Scheiden we niet te snel? Wanneer is de koek écht op en wanneer blijf je het proberen?