Eva Spigt
Eva Spigt Psyche 19 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Hoe werkt schaduwwerk (en hoe het je kan helpen ontwikkelen)?

Iedereen heeft zo zijn positieve en negatieve kanten. Jouw schaduw is het deel in je persoonlijkheid dat je niet zo prettig vind aan jezelf en wat je al helemaal niet aan de buitenwereld wil laten zien. Het kan juist enorm helend werken om ook deze donkere kanten van onze persoonlijkheid aan te kijken. Ben jij klaar om jouw schaduwkanten onder ogen te zien?

Wij leggen uit hoe het je helpt om te ontwikkelen.

Wat is schaduwwerk?

We hebben allemaal wel gevoelens van onvriendelijkheid, jaloezie, narcisme of misschien zelfs gewelddadige delen. Het liefst willen we dit natuurlijk onderdrukken omdat het niet ‘mooi’ is. Hoe weet je nou wanneer je schaduw aan het woord is? Als je dingen tegen jezelf zegt als:

  • Ik ben niet goed genoeg
  • Waarom kan ik niet gewoon normaal zijn?
  • Niemand houdt van me
  • Ik moet voor iedereen om me heen zorgen

https://www.bedrock.nl/wat-bedoelde-carl-jung-met-onze-schaduw-en-hoe-kunnen-het-linken-aan-de-moderne-tijd/

Hoewel we deze donkere kant misschien liever niet onder ogen willen komen, is het beter dat we het wel doen. Je schaduwkant negeren, kan uiteindelijk leiden tot (chronische) ziekten, weinig zelfvertrouwen of verslaving.

Gelukkig heeft iedereen een schaduwkant. Het concept komt van de Carl Jung, een Zwitserse psychiater en psychoanalist. Hij zegt het volgende:

Carl noemt jouw schaduw ook wel je ‘sparringpartner’. Het actief opzoeken van jouw schaduw, deze blootleggen en later integreren, heet schaduwwerk. Het is geen therapie. Het is dus geen ‘probleem’ wat moet worden opgelost, meer een deel van jou waar veel ontwikkeling te behalen valt. Je leert jezelf nog beter kennen door te kijken naar je tegenstellingen.

Kijk je schaduw aan

Onze ‘donkere’ kant is vaak iets wat we onszelf onbewust hebben aangeleerd toen we nog kind waren. In de maatschappij leren we wat ‘goed’ en ‘slecht’ is. Slecht is bijvoorbeeld je woede laten zien, en goed is te allen tijde ‘lief‘ blijven.

Hoe ‘relatie mindfulness’ kan helpen om minder te ruziën met je partner

Misschien mocht je als kind niet boos worden en kreeg je een afkeurende blik als je dat wel deed. Dat kan voor veel schaamte hebben gezorgd waardoor je uiteindelijk leert dat met het gevoel van boosheid, veel mis is. Daarom plaatsen we het in de schaduw waar we het niet meteen hoeven te ervaren.

Dit verandert helaas niks aan die onderliggende woede, behalve dat het nog meer energie krijgt in je onderbewuste. Uiteindelijk moet het wel een keertje tevoorschijn komen. Vaak op een niet ideaal moment of manier en kan het geprojecteerd worden op een ander.

Hoe mooi is het als je deze donkere kant van jezelf onder ogen durft te komen? Dit doe je door licht te schijnen op hoe je schaduw zich manifesteert en daar liefdevolle aandacht aan te besteden.

Oefening schaduwwerk

Ga eens na welke kwaliteiten in anderen (zowel negatief als positief) jouw enorm triggeren. Waar kan jij woedend op reageren of erg emotioneel van worden wat misschien nogal overdreven lijkt? Je kan hiervoor teruggaan naar een actueel moment maar je kan ook teruggaan naar een ander moment door middel van een meditatie of visualisatie.

3 makkelijke meditatietechnieken om eens te proberen

Neem bijvoorbeeld een persoon in gedachten die ergernis, woede of agressie in je naar boven roept. Probeer dit niet te analyseren of verder te denken wat er zou kunnen gebeuren. Wat heeft deze persoon in jou geactiveerd? Wat heeft nu liefdevolle aandacht nodig?

Onderliggende gevoelens, emoties en herinneringen kunnen nu naar boven komen. Scan je lichaam en check welke gevoelens dit allemaal oproept. Gebruik je ademhaling om dichterbij jezelf te komen. Onderzoek wat jij nodig hebt en laat de visualisatie daarna weer los en rust uit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️