Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Welzijn 24 dec 2024
Leestijd: 4 minuten

Sapjeskuren zijn populair, maar zijn ze ook zo gezond als men denkt? Diëtist geeft advies

Sapjeskuren zijn al jaren razend populair. Of het nu gaat om een snelle detox na de feestdagen, gewichtsverlies voor een speciale gelegenheid, of simpelweg een manier om je ‘gezonder’ te voelen: sapjeskuren lijken het antwoord op alles. Maar zijn ze wel zo goed voor je gezondheid als wordt beweerd?

Waarom zijn sapjeskuren zo populair?

Sapjeskuren zijn al jaren erg populair. En dat is niet zonder reden.

Belofte van ontgiften

Veel sapjeskuren worden gepromoot als dé manier om je lichaam te detoxen. Deze belofte spreekt vooral mensen aan die zich vermoeid, opgeblazen of ongezond voelen. Voor sommigen voelt het als een frisse start, zowel fysiek als mentaal.

Snelle resultaten

De belofte van snel gewichtsverlies is voor veel mensen een grote motivatie. Bij sapkuren verlies je in korte tijd vaak enkele kilo’s, vooral omdat je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt. Dit tijdelijke resultaat maakt sapkuren aantrekkelijk voor mensen die snel willen afvallen, bijvoorbeeld voor een vakantie of evenement.

Gemak en snelheid

In een druk leven is het plannen, bereiden en eten van gezonde maaltijden niet altijd haalbaar. Sapjeskuren bieden een kant-en-klare oplossing. Met een paar flesjes per dag hoef je nauwelijks na te denken over je voeding. Bovendien kun je de sapjes makkelijk bestellen en laten bezorgen, wat de drempel nog lager maakt.

Social media en marketing

Sapjeskuren worden actief gepromoot door influencers, beroemdheden en merken. Platforms zoals Instagram en TikTok staan vol met kleurrijke flesjes van mensen die hun succesverhalen delen. Dit versterkt het idee dat sapjeskuren niet alleen gezond zijn, maar ook trendy. De kracht van social media zorgt ervoor dat mensen nieuwsgierig worden en zelf de kuur willen proberen.

Moderne gezondheidstrends

De focus op clean eating, natuurlijke voeding en een gezondere levensstijl speelt een grote rol in de populariteit van sapjeskuren. De sapjes worden vaak gepresenteerd als een natuurlijke oplossing die past in een bewust en gezond leven.

Is een sapjeskuur écht zo gezond als wordt beweerd?

Wanneer je een sapjeskuur gaat doen, dan heb je het idee dat het gezond is, maar is dit echt zo? We vroegen het aan diëtist en voedingswetenschapper Floor Scheffers (o.a. bekend van het Instagramaccount @voedingsexpert). 

Zijn sapjeskuren wel écht zo gezond? 

Sapkuren om gewicht te verliezen kan in príncipe effectief zijn omdat je heel weinig calorieën binnenkrijgt tijdens het sapkuren. Je verliest echter vooral vocht. Dat betekent dat je vrijwel meteen weer aankomt in gewicht zodra je weer normaal gaat eten. Een paar dagen sapkuren wanneer je verder gezond bent, kan niet echt kwaad, maar het is dus ook geen zinvolle manier om duurzaam af te vallen. Daarbij voelen de meeste mensen zich slap en futloos tijdens het sapkuren.”

“Wanneer je langdurig gaat sapkuren ga je wel echt spiermassa afbreken, iets wat zeker niet wenselijk is. Daarnaast krijg je ook niet voldoende voedingsstoffen binnen. Ik zou het dus absoluut niet aanraden. Sommige mensen gaan sapkuren om hun lichaam te ontgiften, maar dat is helemaal niet nodig. Je lever en nieren regelen dit zelf en het is niet nodig om die daarbij te ondersteunen door middel van een sapkuur. Ik zou een sapkuur dus nooit aanraden”, vertelt Floor Scheffers. 

De risico’s van een sapkuur 

Floor Scheffers vertelt dat een sapkuur van een paar dagen weinig kwaad kan als je verder gezond bent. “Maar de kans is wel groot dat je je slap en futloos zal gaan voelen. Langdurig sapkuren zorgt voor spierafbraak en een tekort aan belangrijke voedingsstoffen en is dus zeker niet wenselijk.”

Sapjes in je dagelijkse voedingspatroon integreren

Mocht je sapjes op een gezonde manier in je dagelijkse voedingspatroon willen integreren, dan heeft Floor Scheffers daar wat handige tips voor. “Het is altijd beter om fruit te eten dan het te drinken als sapje. Een glas vruchtensap bevat namelijk veel suiker en je drinkt het snel op. Diezelfde hoeveelheid fruit eten duurt langer en zorgt ervoor dat je je voller voelt. Toch is vruchtensap niet zo ongezond als cola, ook al bevat het een vergelijkbare hoeveelheid suiker. In vruchtensap zitten goede stoffen, zoals antioxidanten, die niet in frisdranken zitten. Dagelijks een glaasje vruchtensap is prima, maar drink het bij voorkeur tijdens een maaltijd. Op die manier stel je je tanden minder vaak bloot aan de zuren in vruchtensap, die gaatjes kunnen veroorzaken.”

Een sinaasappel bevat veel vitamine C en als je je niet lekker begint te voelen, dan boost je je immuunsysteem heel simpel door een sinaasappel te eten. Maar hoe gezond is een sinaasappel nou precies?

Hoe gezond is sinaasappelsap? En 3 andere misvattingen over voeding uitgelegd

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️