Samen tegen voedselverspilling: 10 tips om minder eten te verspillen
Alle huishoudens in Nederland bij elkaar verspillen samen 590 miljoen kilo voedsel. Dat zijn heel veel restjes, brood en bruine banen die we weggooien omdat, ja waarom eigenlijk? We kopen teveel boodschappen zonder lijstje, we koken te grote porties terwijl we alleen wonen of denken dat iets over de datum is, terwijl dat niet zo is. Zonde! Omdat het in elk huishouden gebeurt, bundelen wij 10 tips om samen de voedselverspilling tegen te gaan.
Minder voedsel verspillen is niet alleen belangrijk, omdat het onnodig is en je geld kunt besparen. Voedselverspilling draagt ook 6% bij aan de uitstoot van broeikasgassen door menselijke activiteit, aldus de stichting Samen tegen voedselverspilling. Je halve pan pasta pesto in de prullenbak weggooien heeft dus ook grote gevolgen voor het milieu.
Vegan koekjes bakken? Met deze héérlijke 6 recepten proef je geen verschil
Stichting Samen tegen voedselverspilling organiseert van 12 tot 18 september de verspillingsvrije week om extra aandacht te vragen voor dit onderwerp. Ze motiveren om samen die week verspillingsvrij te kopen, koken en bewaren. Deze organisatie richt zich verder op het voorkomen, verminderen en verwaarden van voedselverspilling in de gehele voedselketen.
Wij steunen dit initiatief natuurlijk en zetten daarom alvast 10 tips op een rij om samen voedselverspilling in Nederland tegen te gaan.
1. Check eerst je keukenkastjes en maak een foto
Vaak weet je niet goed wat je nog in huis hebt en haal je dingen ‘voor de zekerheid’ maar dubbel. Niks zo vervelend als thuiskomen na het boodschappen doen en erachter komen dat je toch geen tomatenpuree meer had en weer terug moet. Check daarom vóordat je naar de supermarkt gaat je keukenkastjes.
5 x vaak verspilde ingrediënten (en tips om voedselverspilling te voorkomen)
Ook slim is om in de ochtend snel een foto te maken van je voorraadkast of koelkast, zo kun je precies zien wat er nog ligt als je tijdens je lunchdip probeert te bedenken wat je ‘s avonds gaat eten.
2. Maak een boodschappenlijstje
Aanvullend op de vorige tip: maak een boodschappenlijstje voordat je gaat en houd je er aan (en ja dit kan ook gewoon op je telefoon). Zo ga je geen onnodige extra dingen kopen, omdat je met honger naar de supermarkt gaat.
Het is prima om extra houdbare dingen te kopen zoals een pak pasta of rijst, maar bedenk voordat je de kokosyoghurt in je mandje stopt of je niet nog opengebroken soja yoghurt thuis in de koelkast hebt staan.
https://www.bedrock.nl/voedselverspilling-keuken/
Extra bonus: je verspilt niet alleen minder voedsel, je bespaart ook een hoop geld en tijd met een boodschappenlijstje.
3. Neem de houdbaarheidsdatum niet te serieus
De THT (tenminste houdbaar tot) kun je beter zien als een richtlijn. Na deze datum is het product niet meer optimaal en kan de kwaliteit, zoals de smaak, geur of kleur van het product achteruitgaan. De fabrikant garandeert tot de THT datum een smaakvol product. Je kunt het daarna vaak nog zonder gevaar eten, aldus het Voedingscentrum.
Beoordeel dus zelf door te kijken, ruiken en proeven: zo kun je een heleboel voedselverspilling voorkomen. Ook melk en yoghurt kun je een dag na de THT-datum vaak nog gewoon eten. Gebruik dus je boerenverstand en gooi eten niet zomaar weg.
4. Zondag is restjesdag
In het weekend heb je vaak plannen en minder tijd of zin om boodschappen te doen. Kijk daarom eerst wat er nog in de koelkast ligt, voordat je de Thuisbezorgd app al opent. Met restjes kun je originele en voedzame maaltijden maken.
Denk bijvoorbeeld aan soep met restgroenten, een omelet of frittata met kaas, ui en champignons. Uit ervaring weet ik dat een curry zonder recept en met restgroente en zelfgemaakte kruidenmix verrassend lekker kan worden (lekkerder dan je standaard recept!).
5. Deel je koelkast slim in
First out, first in: leg je boodschappen die een korte houdbaarheid hebben of al een tijdje in je koelkast liggen vooraan en je nieuwe, net gehaalde boodschappen achteraan. Dit werkt niet alleen in de supermarkt heel goed, maar ook gewoon bij jou thuis in je eigen koelkast.
6. Fermenteren kun je leren
Wees creatief met je restjes en probeer je restjes een te fermenteren. Het is echt niet zo ingewikkeld als het klinkt. Wil je het proberen? Wij schreven al eerder een fermenteren kun je leren-stappenplan.
Groente die makkelijk zijn om mee te beginnen zijn: kool, wortel, komkommer, tomaat, radijs of rode biet. Wist je dat als voeding gefermenteerd is het ook makkelijker verteerbaar is. Er ontstaan probiotica tijdens het fermenteren, dat zijn goede bacteriën die je darmflora kunnen verbeteren. Win-win dus.
7. Slimmer je restjes bewaren
Doe jij je restjes eten altijd netjes in bakjes, maar vergeet je het vervolgens om het op te eten, zodat je het uiteindelijk alsnog weg moet gooien? Zet je bakjes met restjes vooraan in de koelkast, naast je havermelk voor je ochtend cappuccino.
Of zet een reminder in je telefoon dat je niet je heerlijke maaltijdsalade vergeet of plak een briefje op je werktas. Zo voorkom je niet alleen voedselverspilling je bespaart ook tijd en geld.
8. Vries het in of deel uit
Verwacht je dat je restjes niet binnenkort gaat opeten, stop het dan meteen in de diepvries (met duidelijke sticker, datum en beschrijving).
Of deel je mega pan met pompoensoep uit aan je buren, vrienden of collega’s op werk. Wie is er nou niet blij met een homemade soep die je niet zelf hebt hoeven maken?
9. Maak een smoothie van overgebleven fruit
Wanneer je geen tijd hebt om al je groente en fruit nog op te maken voordat je een paar dagen weg gaat: gooi het in de blender en neem een gezonde smoothie voor onderweg mee. Ook hierbij geldt: nieuwe, onverwachte combinaties kunnen voor verrassend, lekkere sapjes zorgen.
10. Help je brein een beetje
Als je honger hebt kun je meestal niet meer helemaal helder denken. Help je brein daarom een beetje en koop bijvoorbeeld een eetmaatje waar je de precieze hoeveelheid pasta of rijst in kan afmeten. Of doe dit met een keukenweegschaal. Zo voorkom je dat je weer een halve pan rijst moet weggooien, omdat je ogen groter waren dan je maag.
De Ja-Nee koelkaststicker helpt je onthouden wat je het beste in de koelkast kan bewaren en wat niet (appels wel, paprika’s niet).