Hoe je samen de regels voor een (open) relatie kunt bepalen
De traditionele monogamie staat ter discussie. Steeds meer mensen komen ervoor uit dat ze hun relatie op een andere manier vormgeven. Dat kan een open relatie zijn, een relatie met meerdere personen tegelijk, of in een andere vorm dan de één-op-één-relatie zoals wij die kennen.
Nieuwsgierig naar open relaties? Dit is hoe je samen de regels kunt bepalen voor jouw relatievorm.
Open relaties worden steeds normaler
Vooral in Amsterdam, maar ook in andere grote steden in de wereld, lijkt monogamie onder druk te staan. Ethische Non Monogamie (ENM), poly of open monogamie zijn termen die op datingapps steeds vaker voorkomen. Vooral onder twintigers en dertigers is het erg populair.
‘Jongeren willen nu totale vrijheid voelen, qua gender en ook in relaties.’ kopte Het Parool onlangs. En bij apps zoals Feeld en Hinge kunnen je een heel spectrum aan relationele en seksuele voorkeuren invullen. Dus het lijkt steeds normaler te worden. Maar hoe komt dat eigenlijk?
Trouwen is geen must meer
Allereerst worden we steeds ouder. Waar we in 1850 maar 40 jaar werden, blazen we tegenwoordig vaker 90 kaarsjes uit. Dan is het misschien niet heel realistisch dat we voor de rest van ons leven met één persoon samen zijn.
Daarnaast is het in de Westerse wereld voor het eerst in de geschiedenis mogelijk om als vrouw te kíezen voor het huwelijk. Daarvoor hadden we geen keus en móesten we trouwen voor financiële zekerheid, voor een huis en voor de kinderen.
De monogame revolutie
Dus nu we langer leven, langer fit blijven en trouwen geen must meer is, is er meer ruimte gekomen voor niet-monogame relaties. In het boek Open monogamie van de New York Times bestsellerauteur Dr. Tammy Nelson, spreekt de auteur van een gigantische verschuiving: de ‘monogame revolutie’.
Hierin kan alles en mag alles. En hoef je niet meer, zoals in traditionele monogame relaties, te liegen of vreemd te gaan als je van meerdere mensen tegelijk wilt houden.
Weloverwogen plan
Maar het hebben van één relatie vergt al een hoop communicatie skills. Laat staan meerdere relaties.” Daarom helpt Dr. Tammy Nelson stellen bij het vormgeven van hun (open) relatie, zodat liefde en verbinding blijft bestaan binnen de regels die samen worden bepaalt.
Mocht je geïnteresseerd zijn in open relaties, dan is haar boek echt een aanrader. Er staan verschillende oefeningen in, die je als stel kunt doen om samen tot een weloverwogen plan te komen. Hieronder vind je alvast een sneak preview van de hulp die Dr. Tammy jou kan bieden.
1. Begin met open communicatie
Stap één in het ontwikkelen van een open relatie is communicatie. Voer openhartige gesprekken over jullie verlangens, grenzen, zorgen en verwachtingen.
Stel vragen als: Wat betekent een open relatie voor jou? Wat zijn je verwachtingen? Luister actief naar je partner en wees bereid je eigen gedachten te delen.
2. Definieer duidelijke grenzen
Maak een lijst van specifieke grenzen en verduidelijk wat wel en niet acceptabel is. Dit kan variëren van het type relaties dat is toegestaan tot de mate van openheid over buitenrelaties. Duidelijkheid hierover voorkomt misverstanden en zorgt voor een solide basis.
Een open relatie gedijt op duidelijke afspraken, dus leg vast wat wel en niet acceptabel is. Hoeveel transparantie willen jullie over elkaars avonturen? Bespreek veiligheid en gezondheid.
3. Wees flexibel en pas aan
Regels moeten geen rigide handboeien worden, maar eerder flexibele richtlijnen die de groei van jullie relatie ondersteunen. Wees bereid om regelmatig te evalueren en aan te passen.
Eerlijkheid is hier de sleutel. Als je merkt dat een bepaalde regel niet (meer) past of als je nieuwe verlangens hebt, wees dan open en eerlijk hierover. Dit zorgt voor een dynamisch en gezond proces van regelgeving.
4. Stel emotionele veiligheid voorop
Bespreek hoe jullie emotionele veiligheid kunnen waarborgen. Dit omvat open communicatie over gevoelens, regelmatige check-ins en het vermijden van situaties die de emotionele stabiliteit in gevaar kunnen brengen. Een veilige emotionele ruimte draagt bij aan een gezonde relatie.
5. Jaloezie overwinnen
Ga er maar vanuit dat je jaloers wordt! Dat is een natuurlijke emotie, óók in open relaties. Dr. Tammy Nelson benadrukt het belang van communicatie en begrip. Vraag jezelf af waar de jaloezie vandaan komt en deel dit met je partner.
6. Plan regelmatige check-ins
Stel een regelmatig terugkerend moment in voor check-ins over jullie relatie en de gemaakte afspraken. Dit biedt een gelegenheid om eventuele zorgen te bespreken, successen te vieren en indien nodig aanpassingen te maken.
In een open relatie is het opstellen van regels een voortdurende evolutie. Door deze praktische tips te omarmen, kunnen koppels samen navigeren door de uitdagende, maar ook verrijkende wateren van een open relatie.
Bepaalde jouw waarden
Eén van de oefeningen uit het boek gaat over het bepalen van je waarden. Deze oefening kan helpen om te bepalen wat voor jou belangrijk is. Op die manier kun je jouw ideale toekomstbeeld creëren.
Vragen die je jezelf kunt stellen:
- Waar liggen mijn prioriteiten?
- Wat is voor mij belangrijk?
- Waar geloof ik in?
- Waar sta ik voor?
- Wat wil ik in mijn leven?
- Als ik vooruit in de tijd zou kunnen reizen, waar zou ik dan naartoe willen?
- Wat is belangrijk in een relatie?
- Hoe moeten kinderen opgevoed worden?
- Hoe moeten ouders worden behandeld?
- Hoe wil ik herinnerd worden?
Meer lezen? Check dan Open Monogamie van Dr. Tammy Nelson.
Hoe is het om een open liefdesrelatie te hebben? We spraken 3 ervaringsdeskundigen