Hoe vraag je op de juiste manier om salarisverhoging?
Stel je voor: je werkt al een paar jaar keihard bij het bedrijf van je dromen. Je bent betrokken en super goed in je werk. Alles klopt en je zit helemaal op je plek. Het enige waar je tegenaan loopt is je salaris. Je vindt dat je salaris niet past bij het werk dat je verricht. Het liefst wil je meer verdienen, maar vragen om salarisverhoging kan best spannend zijn. Toch is het iets dat erbij hoort, een recht die je jezelf niet moet ontnemen.
Vragen om salarisverhoging doe je niet tijdens de lunch, of tussen neus en lippen door op de maandagochtend. Het is verstandig om je er goed op voor te bereiden, omdat je de ander enigszins moet overtuigen. Je moet dus kunnen beargumenteren waarom je de salarisverhoging verdient.
Kies het juiste moment
Het is niet wijs om een salarisverhoging te vragen als er net een ontslagronde is geweest, als het bedrijf flink aan het bezuinigen is of als je net een grote fout hebt gemaakt. Wanneer dan wel? Bijvoorbeeld tijdens je functioneringsgesprek, maar ook als je een aanbod van een ander bedrijf hebt gekregen. Op zulke momenten komen je prestaties ter sprake en kan je gemakkelijk inhaken op je salaris. Maar soms moet je het juiste moment gewoon zelf creëren, anders blijf je het uitstellen.
Plan het gesprek
In een organisatie met een open en informele cultuur zal je sneller geneigd zijn om het tijdens een borrel te hebben over je salaris. Toch is dit niet verstandig, want je wilt ook niet dat je vraag in alle gezelligheid weggewuifd wordt. Door een afspraak in te plannen, geef je al aan dat het gaat om serious business. Daarnaast is het erg fijn dat niemand jullie tussendoor kan storen.
Probeer ook rekening te houden met de dag van de afspraak. Maandagen zijn bijvoorbeeld erg druk op kantoor. Ook de vrijdag met het weekend in het vooruitzicht is geen succes. Ga vooral voor een rustige dag, want dan weet je dat andere factoren (zoals stress) minder van toepassing zijn.
Bereid je argumenten voor
Eén van de belangrijkste redenen om salarisverhoging te vragen, is wanneer je meerwaarde in het bedrijf gegroeid is. Meestal betekent dit dat je beter bent geworden in je werk en bijvoorbeeld meer werkzaamheden uitvoert. Bovendien ben je winstgevender voor het bedrijf. Als zij meer geld aan jou verdienen, dan verdien jij dat ook.
Argumenten die gebaseerd zijn op persoonlijke omstandigheden kun je het beste zoveel mogelijk ontwijken. In sommige bijzondere gevallen zal je leidinggevende instemmen met een salarisverhoging naar aanleiding van een persoonlijke reden, maar dan moeten je prestaties ook goed zijn. In de meeste gevallen zullen persoonlijke redenen zeker geen doorslag geven.
Misschien geen salarisverhoging
>Houd er rekening mee dat de kans groot is dat je leidinggevende niet kan instemmen met je verzoek. Bijvoorbeeld omdat er geen budget voor is, of omdat er meer mensen over mee moeten beslissen. Welke reden je ook krijgt, vraag altijd door zodat duidelijk is waarom.
Dan ben je beter voorbereid bij een tweede keer. Een salarisverhoging is namelijk niet iets wat je alleen maar één keer kunt aankaarten. Integendeel zelfs! Zolang jij blijft groeien en meer voor het bedrijf betekent, heb je er alle recht op.
Weet wat je waard bent – Zo sta sterker in je schoenen bij een salarisonderhandeling