‘s Nachts meer keelpijn? Dit is de oorzaak
Opeens hoor je het overal: “het heerst”. En dan hebben we het natuurlijk over de griep. Kuchen, hoesten, pijnlijke spieren en extreme vermoeidheid zijn bijkomende klachten. Net als een verhoogde lichaamstemperatuur en keelpijn. Bij BEDROCK vragen wij ons af waarom je ‘s nachts meer keelpijn hebt dan overdag.
Meestal begint het in de avond al een beetje, de keelpijn wordt heviger en je besluit om vroeg je bed in te duiken. Eenmaal in bed hoop je dat je snel in slaap valt. Alles om uit te zieken en je zo snel mogelijk weer de oude te voelen.
‘s Nachts meer keelpijn
Dat is een goed voornemen, maar het werkt vaak niet. De meeste mensen krijgen ‘s nachts namelijk meer last van keelpijn en dat kan je juist uit je slaap houden. Dit heeft onder andere te maken met je biologische klok. Deze reguleert je slaap, maar ook je immuunsysteem.
Wanneer je ziek bent wordt het immuunsysteem wordt aan het werk gezet, waarbij infectie-vechtende cellen een variatie aan chemicaliën loslaten die de infecties bestrijden.
Biologische klok
Het immuunsysteem is zoals we al zeiden afhankelijk van je biologische klok. Hierdoor ervaar je alle ziektesymptomen ‘s Nachts heviger, omdat het immuunsysteem dan piekt. Wanneer je ‘s Nachts wakker wordt, kan je je dan ook hondsberoerd voelen.
Je keel voelt als een schuurpapiertje, droog, ruw en pijnlijk. Ook in de ochtend heb je hier nog last van. Je immuunsysteem komt in de middag en vroege avond vaak tot rust, op dit moment van de dag voel je je vaak iets beter.
Minder afleiding
Naast de impact van de biologische klok, zijn er andere redenen waardoor je ‘s nachts meer keelpijn ervaart. ’s Nachts heb je geen afleiding als bijvoorbeeld het kijken naar je favoriete Netflix-serie. Een liggende houding en weinig beweging kunnen ervoor zorgen dat je keel stijver wordt en dat het slijm zich ophoopt.
Ook drink je minder waardoor je keel droger wordt. Kortom al deze redenen zorgen ervoor dat je ‘s nachts meer ongemakken ervaart.
Feit of fabel: is het wetenschappelijk bewezen dat gemberthee helpt bij keelpijn?