Rosa Bertram
Rosa Bertram Relatie Gisteren
Leestijd: 4 minuten

Je hebt naast een liefdestaal ook een ruzietaal: welke heb jij?

De kans is groot dat je weleens gehoord hebt van de verschillende liefdestalen, ofwel: de manier waarop je liefde geeft en ontvangt. Maar wist je dat je ook een ‘ruzietaal’ hebt? Dat is de manier waarop je reageert en communiceert tijdens ruzies en conflicten. Net als bij liefdestalen, kan het begrijpen van je ruzietaal (en die van je partner) je relaties flink verbeteren. Door te weten hoe je met conflicten omgaat, kun je effectiever communiceren en sneller tot oplossingen komen. Wel zo fijn!

Maar welke ruzietaal heb jij? Dít zijn de vijf meest voorkomende stijlen van ruzie maken, en hoe je ze kunt herkennen.

1. De aanvaller

Als je de neiging hebt om in de aanval te gaan tijdens ruzies, dan herken je jezelf misschien wel in deze ruzietaal. Mensen met deze stijl voelen zich namelijk vaak aangevallen en schieten meteen in de verdediging of worden boos. Het doel is dan vooral om te winnen in plaats van het probleem samen op te lossen.

Hoe te verbeteren: het is belangrijk om te leren je emoties onder controle te houden en naar de ander te luisteren zonder meteen te reageren. Probeer je boosheid te beheersen en focus op de oorzaak van het probleem in plaats van te proberen je gelijk te halen. Alleen dán kun je het conflict oplossen.

2. De vermijder

Ben jij iemand die het liefst conflicten uit de weg gaat? Dan is de kans groot dat je een vermijder bent. Deze stijl kenmerkt zich door het vermijden van confrontaties, omdat je bang bent voor spanning of de emoties die daarbij komen kijken. Alleen, dat kan uiteindelijk leiden tot veel opgekropte frustraties en onopgeloste problemen.

Hoe te verbeteren: probeer je niet af te sluiten voor confrontaties. Het is namelijk belangrijk om eerlijk en open te communiceren, ook al is dat soms wat ongemakkelijk. Door eerlijk te zijn en te praten over wat je dwarszit, kun je on the long run juist veel stress en misverstanden voorkomen.

3. De onderhandelaar

De onderhandelaar wil graag dat iedereen tevreden is. Mensen met deze ruzietaal proberen een compromis te vinden, zelfs als dat betekent dat ze zichzelf opofferen. Hoewel dat in eerste instantie misschien lief lijkt, kan dat juist resulteren in onopgeloste gevoelens en het negeren van je persoonlijke behoeften.

Hoe te verbeteren: het is belangrijk om te leren je eigen grenzen te stellen en niet altijd te streven naar het pleasen van de ander. Zoek dus liever naar een oplossing die zowel voor jou als de ander werkt, zonder jezelf tekort te doen.

4. De emotionele exploder

Als je tijdens ruzies snel emotioneel wordt en de controle over je emoties verliest, dan heb je waarschijnlijk de stijl van de emotionele exploder. Dat kan zich uiten in huilen, schreeuwen of overdreven dramatisch reageren. De ander kan zich daardoor alleen erg overweldigd voelen en zich terugtrekken.

Hoe te verbeteren: werk aan het beheersen van je emoties en leer rustig te blijven tijdens een conflict. Hoe? Van het leren tot tien tellen tot bij jezelf herkennen dat deze ruziestijl hebt bijvoorbeeld. Dat is misschien niet makkelijk, maar door je emoties beter te reguleren, kun je effectiever communiceren zonder de ander te overdonderen.

5. De logische denker

Sommige mensen benaderen ruzies vanuit een héél rationeel perspectief. Ze focussen zich enkel op de feiten en proberen zo logisch mogelijk te blijven. Hoewel dat goed kan helpen om een situatie objectief te bekijken, kan het voor de ander emotioneel koud of afstandelijk overkomen.

Hoe het te verbeteren: probeer liever wat empathischer te zijn en je niet alleen te focussen op de feiten. Emotionele validatie is immers net zo belangrijk als logica in een conflict. Luister daarom naar de gevoelens van de ander en erken ze, zelfs als ze niet overeenkomen met jouw logische benadering.

Waarom het belangrijk is om je ruzietaal te kennen

Net zoals het kennen van je liefdestaal kan helpen bij het verbeteren van je relatie, kan het (her)kennen van je ruzietaal ruzies veel soepeler laten verlopen. Door beter te begrijpen hoe jij (en je lover) reageren tijdens ruzies, kun je een stuk beter inspelen op elkaars behoeften en emoties.

Dus, welke ruzietaal heb jij? En belangrijker nog: hoe kun je die taal gebruiken om je relaties juist te verbeteren?

Wanneer het wel oké is om iemand te ghosten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️