Leonie Collombon
Leonie Collombon Beweging 14 sep 2024
Leestijd: 4 minuten

Ruth richtte de Surfgirls-community op: “Met andere vrouwen surfen levert een bijzondere sfeer op”

Hoewel surfen steeds populairder wordt onder verschillende doelgroepen, kan het lijken alsof deze sport alleen is weggelegd voor fitte waaghalzen. Toen Ruth Tolhuijs begon met surfen paste ze niet in het stereotype beeld, wat bij haar tot onduidelijkheid leidde. Andere vrouwen bleken zich hierin te herkennen.

Daarom richtte ze samen met compagnon Lisanne Surfgirls NL op, een community waarbij surfende vrouwen samenkomen en plezier voorop staat.

Ruth Tolhuijs richtte community Surfgirls NL op

Toen Tolhuijs zelf begon met surfen, was ze meteen razend enthousiast. Al snel viel het haar op dat ze zich anders voelde dan de surfers om haar heen: ze kampte met angst in het water voor de imponerende golven en sterke stroming en had moeite met de prestatiedruk die zij op sommige surfplekken voelde.

Surfen is vooralsnog een door mannen gedomineerde sport; het is dus niet zo gek dat de mannelijke energie voelbaar is in het water. “Ik was vaak bang om het verkeerd te doen of in de weg te liggen,” vertelt ze. Andere vrouwen bleken zich in deze onzekerheid te herkennen en Tolhuijs werd nieuwsgierig of het anders zou voelen als er alleen maar vrouwelijke surfers in de line-up zouden liggen.

Het bleef niet bij nieuwsgierigheid; ze richtte Surfgirls NL op en hoopte daarmee een groep van gelijkgestemde vrouwen om zich heen te verzamelen. In no time meldden tachtig vrouwen zich aan via WhatsApp, 35 van hen kwamen naar een eerste meet-up. Die grote groep ging samen het water in en creëerde een sfeer die inmiddels bij Surfgirls NL hoort. Tolhuijs: “Dat was zo’n magische en bijzondere ervaring. Met alleen maar vrouwen in het water liggen maakte daadwerkelijk een verschil; de onzekerheid maakte plaats voor support en alle 35 vrouwen hadden plezier in het surfen.”

surfgirl
Foto Gea Neijsen

Een community voor vrouwen (waar mannen soms óók welkom zijn)

Al ligt het volgens Tolhuijs vooral aan de sfeer die bij Surfgirls NL wordt gecreëerd, want af en toe zijn mannen ook welkom in de community. Op Madnes Festival op Ameland surfen zij soms mee en dan is het plezier in het water ook duidelijk voelbaar. “Dat onzekere gevoel komt dus zeker niet door mannen, maar eerder doordat we als vrouwen geneigd zijn om onszelf kleiner te maken. Omdat we met Surfgirls de afspraak ‘plezier maken en that’s it’ hebben, ontstaat er een totaal andere sfeer,” vertelt ze.

Waarom ze er dan toch voor koos om de community Surfgirls te noemen? Tolhuijs: “Omdat ik erin geloof dat we in de maatschappij zo lang hebben geleefd vanuit de mannelijke energie (doorzetten, presteren, discipline), waardoor we het contact met de vrouwelijke energie (zachtheid, rusten, zorgen) een beetje zijn verloren. Dat zie je alleen al aan het aantal burn-outs en depressies. Zelf heb ik dat ook gehad. We hebben denk ik behoefte aan leren wat die vrouwelijke energie precies is. En hoe kun je dat beter doen dan door je te omringen met vrouwen?”

Verbinding en liefde voor de zee

Die eerste groep van 35 vrouwen groeide uit tot een gigantische community waar honderden vrouwelijke surfers zich al bij aansloten. Langs de hele kust ontstaan er verbindingen en vriendschappen, allemaal dankzij Surfgirls NL. Het laat volgens Tolhuijs zien dat meer vrouwen een behoefte aan zachtere energie op de golven hebben. Zeker zij die nog niet veel ervaring hebben met surfen, kunnen het spannend vinden om in hun eentje het water in te gaan. Dankzij de verschillende Surfgirls-appgroepjes kunnen zij een groep om zich heen vormen en wordt de drempel lager.

Waar op sommige populaire surfspots een sfeer heerst waarbij beginnende surfers er niet mogen zijn, is er bij Surfgirls NL voor iedereen plek. “Als je regelmatig surft, ben je gewoon een surfer. Ook als je alleen maar kniehoge golfjes surft en niet de ambitie hebt om groter, beter, verder te gaan,” aldus Tolhuijs.

Want hoewel het leuk is om progressie te maken, vindt Tolhuijs dat het vooral leuk moet blijven. Zelf kampte ze jarenlang met een burn-out, waardoor ze op zoek ging naar een manier om te ontspannen. In eerste instantie bood surfen die ontspanning, maar door de prestatiedruk maakte ze er al snel nóg een stressfactor van. Door zich met vrouwen te omringen en surfen vanuit een vrouwelijke energie te benaderen, keerde haar liefde voor de zee terug en lukte het haar weer om te genieten van de sport en de natuur -samen met de community van vrouwen die ze om zich heen verzamelde.

Dit zijn per niveau de mooiste plekken ter wereld om te surfen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️