Tessa Ham
Tessa Ham Beweging 21 jun 2019
Leestijd: 3 minuten

Waarom je lichaam een rustdag nodig heeft als je veel sport

De één heeft er wat meer moeite mee dan de ander om daadwerkelijk de sportkleding aan te trekken. Maar één ding is zeker: dankzij de endorfine voelt iedereen zich on top of the world als de work-out erop zit. Als jij sterker, gezonder of fitter wil worden, is de verleiding groot om elke dag te sporten. Maar net als met alles waar ‘te’ voor staat, kan te veel sporten juist averechts werken. Je hebt ook een rustdag nodig.

Waarom heeft je lichaam dat eigenlijk nodig? En betekent een rustdag ook automatisch dat je niets anders kunt doen dan Netflixen op de bank?

Rustdag vs. te veel sporten

Dat sporten goed voor je is, staat vast. Beweging heeft veel voordelen. Het is goed voor je lichaam, je humeur (20 minuten sporten zorgt 12 uur lang voor een beter humeur) en je hersenen.

Bestaat er zoiets als te veel sporten? Je zou het niet denken als je aan het sporten bent en alle zorgen van de dagelijkse sleur naar de achtergrond verdwijnen.

Je hebt rust nodig

Juist door al die voordelen is sporten verslavend en bestaat de kans dat mensen te veel sporten. Helaas gebeurt dan precies het tegenovergestelde van wat je eigenlijk wil: obsessief sporten is juist niet goed voor je spieren.

Die worden te veel belast en hebben niet genoeg tijd om te herstellen – dat is cruciaal als jij je spieren wil laten groeien!

Overtrainen

Symptomen van overtrainen zijn onder andere vermoeidheid, slapeloosheid, depressie, prikkelbaarheid, stijve spieren, angst en een hogere bloeddruk.

Maar dat is niet alles… We schreven het al eerder: hoe vaker je traint (en dan spreken we over dagelijks), hoe groter de kans is dat je jouw gymsessie eindigt met gescheurde spieren en verlies van botdichtheid.

Actieve rustdagen

Het moge duidelijk zijn: rustdagen zijn belangrijk. En alhoewel passieve rustdagen – waar je een marathon houdt van je favoriete serie – ook zeker nodig zijn, bestaan er ook actieve rustdagen.

Ben je bijvoorbeeld aan het trainen voor een daadwerkelijke marathon? Dan kun je op actieve rustdagen een relaxende yogales (zoals yin yoga) volgen, om te werken aan je flexibiliteit. Maar ook een korte work-out voor je buikspieren is bijvoorbeeld heel goed mogelijk op een actieve rustdag.

Andere opties als je normaal gesproken intensief traint:

  • Tai chi: een vechtsport die goed is voor kracht en balans
  • Buik- en heupspieren trainen
  • Een foam roller gebruiken
  • Zwemmen
  • Wandelen
  • Fietsen
  • Skaten

Ook interessant: Waarom hard sporten slecht is voor je lichaam

60 tot 70% van maximale inspanning

Het is belangrijk dat je bij de activiteiten die je op je rustdag doet, niet meer dan 60 tot 70% van je maximale inspanning levert. Als je het lekker rustig aan doet, helpt dat zelfs je herstel doordat je de bloedtoevoer naar je spieren en weefsels verbetert.

Vergeet niet te luisteren naar je lichaam. Er is niets mis met dagen rust nemen. Die zijn (net als slaap) net zo goed onderdeel van een goed trainingsschema. Geef je lichaam altijd een pauze als ‘ie aangeeft dat het even genoeg is. Zoals we eerder in het artikel al vertelden, zal doorgaan alleen maar averechts werken.

Meer over sporten

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar een gelukkig en gezond leven, maar zie je soms door de bomen het bos niet meer? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de tweede aflevering orthomoleculair voedingsdeskundige Anne de Meulmeester.

Spoiler: Anne geeft het antwoord op de vraag hoe je nou écht gezond leeft, helpt voedingsmythes de wereld uit én onthult hoe je bepaalde ziektes zou kunnen voorkomen door het eten van de juiste voeding!

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️