Kunstenaarsdorp Ruigoord werkt aan een voedselbos
We schreven er al eerder over: voedselbossen zijn een belangrijk wapen in de strijd om het klimaat en de natuur te redden. Je begrijpt: toen we hoorden dat kunstenaarsdorp Ruigoord (Amsterdam) volop bezig is met de aanplanting ervan, waren we behoorlijk enthousiast.
Want ja: ook in een wereld waarin je behoorlijk pessimistisch wordt van de klimaatrapporten, zijn er ook genoeg redenen om hoopvol te blijven. Het voedselbos in Ruigoord, bijvoorbeeld.
10 eetbare planten die je zo uit de Nederlandse natuur plukt
Wat is een voedselbos?
Even een korte recap. Een (echt) bos is goed voor de natuur. Zo verstevigt een bos de grond, haalt het CO2 uit de lucht, houdt het water vast en zorgt het voor een huis voor allerlei dieren. Een voedselbos doet precies hetzelfde; het enige verschil is dat elke plant in een voedselbos voedsel produceert.
Ook een belangrijk aspect: een voedselbos legt de nadruk op de lange termijn. Dit wordt in stand gebracht door de aanplanting van overblijvende gewassen en een zorgvuldig ontworpen ecosysteem. Een voedselbos houdt zichzelf grotendeels in stand door een natuurlijke kringloop van voedingsstoffen, een hoge biodiversiteit en een slimme keuze van plantencombinaties.
Tussen de regels door lees je misschien al dat er voor een voedselbos geen anti-schimmels, pesticiden en insecticiden nodig zijn. Bovendien hoeft er niet gesproeid te worden, kun je het hele jaar door oogsten (fruit in de zomer, noten in de herfst, groenten het hele jaar door) en wordt het rendement van een voedselbos steeds groter. Elk jaar worden bomen immers hoger en struiken dikker.
Ruigoords blik op de toekomst
Dat een voedselbos een geweldig concept is, hebben ze bij kunstenaarsdorp Ruigoord begrepen. Onlangs maakten een aantal leden van het dorp bekend hoe ze Ruigoord de komende 50 jaar willen vormgeven. In totaal liggen er 13 mooie projecten op tafel, waaronder de aanplanting van een voedselbos.
Niet alleen hoopt Ruigoord hiermee te voorzien in een mooier en aantrekkelijker landschap (lees: nieuwe paadjes, een groen amfitheater, een natuurtempel enzovoort), ze willen ook de ecologische waarde van de buurt vergroten.
Bovendien zal het voedselbos in Ruigoord ook nog eens zorgen voor meer verbinding. Ruigoord zal immers deel uit komen te maken van een netwerk aan ecodorpen en voedselbossen in Nederland en daarbuiten. Met hun eigen bos hopen ze nieuwe mensen aan te trekken en kennis over de ecologische processen door te geven aan nieuwe generaties.
Kortom: Ruigoord zorgt met hun voedselbos voor meer verbinding tussen mens en natuur. Wij moedigen dit soort projecten alleen maar héél erg aan.