Wat gebeurt er eigenlijk in je lichaam als je je rug kraakt?
Een diepe stretch en ook meteen even je rug kraken: ik kan er onwijs van genieten. Of nog beter: iemand anders die je rug kraakt als je vastzit. Heerlijk, dat gevoel om weer even helemaal ‘los’ te worden gemaakt en ja, zelfs op het geluid dat erbij hoort ga ik onwijs goed. Toch is het een kraken van je rug vaak een geval van you hate it or love it. Of je nu fan bent of niet: laten we eens uitzoeken wat er eigenlijk gebeurt in je lichaam als je je rug kraakt. Want eigenlijk is het een best vreemd idee, zelf je rug kraken.
Of je nou team pro kraken of team tegen bent, voordat jij je laat of gaat kraken, is het goed om je eerst te verdiepen in wat het überhaupt teweeg brengt. Is het namelijk wel veilig? En wat gebeurt er allemaal in je lichaam als je je rug kraakt?
Kraken: je rug en ruggengraat
Als je wilt weten wat er gebeurt in je lichaam als je je rug kraakt, is het goed om eerst wat meer te weten over de achterzijde van ons lijf. Onze rug kunnen we namelijk wel aanwijzen, maar wat daar allemaal precies zit, is vaak een stuk minder bekend.
In je rug zit je ruggengraat die bestaat uit wervels en beschouwd kan worden als de ‘steiger‘ van het lichaam. De ruggengraat ofwel de wervelkolom beschermt onze ruggenmerg: de bundel zenuwen die signaaltjes tussen de hersenen en bijna elk ander deel van het lichaam overbrengen.
Dit vind je vast ook interessant: Zo heb je geen rug- en nekpijn aan het einde van je thuiswerkdag
Deze wervels zijn verdeeld in verschillende groepen die aan de achterkant met elkaar verbonden worden via gewrichten. En die bestaan weer uit pezen en ligamenten (gewrichtsbanden), met daartussen kraakbeen dat helpt om alles soepel te laten bewegen.
Krakende geluid
Goed, na deze korte introductie over onze achterkant van ons bovenlijf is het tijd om te kijken naar hoe het kan dat je rug kan ‘kraken’ en waar dit krakende geluidje dan vandaan komt.
Ondanks het feit dat er geen wetenschappelijk bevestigde theorie is over het kraken van je rug, is de meest logische aanname dat het krakende geluidje te maken heeft met het vrijkomen van gas dat als een soort smeerolie tussen je gewrichten zit.
Lees ook: Last van stijve schouders? Dit zijn 12 verlichtende schouderstretches
Wanneer je druk uitoefent op je gewrichten (door je rug dus te draaien of te kraken) komt dat gas vrij en dat is wat zorgt voor het krakende geluidje dat je hoort.
Andere theorieën
Hoewel het vrijkomen van gas de meest logische verklaring is voor het soms wat onwennige geluidje zijn er ook een aantal theorieën die niets met deze gassen te maken hebben.
Bijvoorbeeld dat het krakende geluid in feite bestaat uit het verschuiven van je ligamenten en pezen nadat je kracht op je lichaam hebt uitgeoefend, of dat het gebeurt omdat er te weinig kraakbeen tussen je gewrichten in zit.
Maar ook de reden waarom het kraken van je rug zo goed aanvoelt, staat ter discussie. Voor sommigen is het gewoon een momentje om (of het nu vooral om een psychologisch effect gaat of niet) opgeslagen spanning in het lichaam kwijt te raken, voor anderen is het een soort automatische handeling geworden iedere keer als ze zichzelf uitrekken.
Is je rug (zelf) kraken veilig?
Wat de reden voor het krakende geluidje en het kraken van je rug ook mag zijn, het voelt voor de meesten in ieder geval heel erg fijn. En het goede nieuws is: zolang het fijn voelt (en je het niet te vaak doet) is het kraken van je rug in de meeste gevallen ook vrij onschadelijk stelt dokter Anand, hoogleraar orthopedische chirurgie.
Om die reden is het ook beter dat je zelf je eigen rug kraakt. Jij voelt zelf namelijk het beste aan tot hoe ver je kunt gaan en wanneer iets echt pijn begint te doen.
Wanneer iemand anders het voor je doet, kunnen ze namelijk meer kracht gebruiken dan nodig is of je lichaam in een andere of extremere richting bewegen dan zou moeten, zegt Anand. “Je kunt je rug pijn doen als ze niet weten wat ze doen,” voegt hij daaraan toe.
Het alternatief?
Uiteindelijk geldt dus: als je je goed voelt als je je rug kraakt, kun je het kraken dus prima blijven doen. Míts je het niet te vaak doet. Maar laat liever geen ongekwalificeerd iemand over je rug te laten lopen, je nek te laten draaien of iets anders te doen – dit is gewoon niet veilig.
Natuurlijk is het bezoeken van iemand die hierin gespecialiseerd is – denk aan een chiropractor, fysiotherapeut of osteopaat – een ander verhaal: zij zijn gekwalificeerd om iemand met rugklachten te helpen.
Wil je wel graag stretchen maar vind je het toch nog spannend om je rug te kraken? Een goed alternatief is een oefening met een foamroller. In het artikel over foam rollen leggen we uit hoe je dit kan doen.
Meer lezen over stretchen?
- 6 fijne stretch-oefeningen als je last hebt van stijve schouders
- Volg deze korte stretch routines dagelijks bij last van stijve spieren (het helpt!)
- Stretchen: is het wel of niet goed (bij het sporten)?