Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Planeet 26 sep 2024
Leestijd: 3 minuten

Dit is waarom de lucht vaak roze kleurt in de herfst

Een warme nazomer terwijl de bladeren al van de bomen beginnen te vallen, is een mooi fenomeen om te aanschouwen. Zo’n Indian summer is al magisch op zich, maar met de lucht die af en toe vijftig tinten roze kleurt in de herfst, is het helemaal wonderlijk.

Maar hoe komt dat eigenlijk, dat je in de herfst vaak een roze lucht ziet? Dat zochten we voor je uit.

Waarom is de lucht roze in de herfst?

De lucht zien wij meestal blauw (of grijs op een minder zonnige dag), terwijl zonlicht eigenlijk wit is. Wanneer zonlicht de atmosfeer binnenkomt, worden de lichtstralen als het ware verbroken en verstrooid. Door kleine stofdeeltjes in de lucht, maar ook ook kleine luchtmoleculen, waterdruppeltjes en ijskristallen wordt het witte zonlicht ontleed in allemaal verschillende kleuren.

Die kleuren zien wij. De atmosfeer verspreid die kleuren alle kanten op, maar blauw licht bijvoorbeeld, wordt makkelijker verstrooid dan rood licht. Overdag komt er veel meer blauw licht in onze ogen en het rode licht zien we dan eigenlijk niet. Meteoroloog Jaco van Wezel zegt hierover: “Blauw licht wordt gemakkelijker in onze richting verstrooid dan rood licht. Dit betekent dat er meer blauw licht naar onze ogen komt.” Daarom zie je een blauwe lucht.

Rood, oranje, roze of violet?

Met de zonsopgang en de zonsondergang is dat anders. Dan kleurt de lucht in de herfst roze, rood en oranje. Dat komt omdat de zon dan laag aan de hemel staat. De zonnestralen moeten een langere afstand afleggen om door de atmosfeer te komen. Dat gebeurt nog steeds met meer blauw, dan rood licht, alleen op het moment dat het licht ons bereikt is het blauw licht al verstrooid. De andere kleuren blijven over en die zien we.

Roze lucht in de herfst: hier komt dat door

Zomers zie je vaak eerder een goudgele lucht, dan een roze. Dat komt weer door de hoeveelheid waterdruppels, stofdeeltjes en ijskristallen in de licht. In droge, heldere luchten zie je vaak zonsop- en zonsondergangen die geelgoud of oranje gekleurd zijn. In de herfst daarentegen, hangt er meer vocht in de lucht. Daardoor vindt er meer verstrooiing van het licht plaats en kleurt de lucht oranje, roze, rood en soms zelfs violet tijdens de zonsopgang of zonsondergang. Enig nadeel is dat de luchten overdag dan vaak niet blauw, maar grijs zijn.

Natuurlijk komt de zon ook net wat later op en gaat ze net wat eerder onder dan in de zomer. Daarom zie je vaker roze luchten verschijnen in de herfst.

Van Wezel: “Zit er ook veel luchtvervuiling in de atmosfeer, dan zijn de kleuren vaak nog intenser. Ook Saharastof of rook van grote bosbranden kunnen zonlicht sterk ‘filteren’, waardoor de hemel intens verkleurt rond zonsopkomst en zonsondergang.”

Ochtendrood brengt water in de sloot

De lucht die in de herfst roze kleurt wordt ook wel ochtendrood of avondrood genoemd. Ochtendrood ziet er prachtig uit, maar betekent vaak dat het later op de dag gaat regenen. Vandaar het gezegde ‘Ochtendrood brengt water in de sloot’.

Wil je genieten van meer natuur in de herfst? Bekijk dan hier waar je de paarse heide nog kunt zien. Of kijk hier hoe je nog meer kunt ontspannen in de natuur.

Dit zijn de 5 meest populaire (lange!) wandelroutes van Nederland

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️