Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 12 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Rouwen op de werkvloer: hoe ga je daarmee om?

Rouwen om verlies heeft tijd nodig en iedereen krijgt er, vroeg of laat, mee te maken. Maar rouwen, hoe doe je dat eigenlijk en hoe combineer je dat met werk?

Want rouwen komt in verschillende soorten, maten en vormen. Het overvalt je op momenten dat je het niet verwacht.

Soms gaat het goed, maar gevoelens kunnen opeens omslaan in heftige emoties en verdriet. Een ding is zeker; rouwen is niet te plannen en wisselt per dag.

Rouwen op de werkvloer

Rouwen op de werkvloer is voor veel mensen niet ideaal. Toch is thuisblijven vaak geen optie.

Mogelijk kan je aankloppen bij je werkgever om te vragen naar de mogelijkheden voor rouwverlof, maar een wettelijk recht hierop bestaat momenteel niet.

Als je vrij wil nemen voor een rouwproces na het overlijden van een dierbare, gaat dit vaak van vakantiedagen af. Eerlijk is eerlijk: thuisblijven om te rouwen is totaal niet vergelijkbaar met een vakantie.

Daarom kiezen veel mensen er toch voor om te werken waardoor een op de tien werknemers vervolgens in een burn-out belandt schrijft het CNV in het dossier Rouw op de werkvloer.

Rouwverlof

De impact van een dierbare verliezen is groot. Stel je verliest je partner, je kind of een ouder, dan moet er een hoop geregeld worden. Vaak is de werkgever in zo’n situatie begripvol maar dat is niet altijd het geval.

Wanneer een partner, bloed- of aanverwant overlijdt in de eerste lijn (kinderen, kleinkinderen, ouders) dan krijg je in de praktijk minimaal verlof van de dag van het overlijden tot en met de dag van de uitvaart. Stel het gaat om een sterfgeval in de tweede graad, dan krijg je alleen verlof op de dag van overlijden en voor de begrafenis.

Als je rouwt, gebeurt er dit met je lichaam

Niet iedereen is close met familie maar wél met vrienden of met een broer of zus. In dit geval krijg je wettelijk gezien niet eens de tijd om te rouwen en zaken te regelen.

Want naast het grote verdriet moet er een hoop geregeld worden. Bijna iedereen die een dierbare heeft verloren weet; de eerste week word je geleefd.

De rouwkaarten, het afscheid maar ook bankzaken en verzekeringen, het is echt niet een, twee, drie afgehandeld. In België krijgt men daarom tien dagen rouwverlof.

De maatschappij is niet ingericht op het hebben van verdriet

Rouwen is voor veel mensen ingewikkeld en er is weinig ruimte voor verdriet. In de huidige maatschappij krijgen we mee dat we verdriet zo snel mogelijk naast ons neer moeten leggen. We worden geprogrammeerd door zinnen als ‘Je komt er sterker uit’, ‘Overwin je emoties’ en ‘Afleiding helpt’.

We proberen verlies op een positieve manier te benaderen door te benadrukken dat we er sterker uit moeten komen maar dat is niet altijd zo. Soms kom je er zwakker uit en dat is ook oké.

Hoe zouden werkgevers met rouw om moeten gaan?

In Nederland wordt al jaren gediscussieerd over het wel of niet invoeren van rouwverlof. Het is ook niet eenvoudig om zoiets op te tuigen. Mensen zijn vaak niet geholpen bij een rits aan opeenvolgende vrije dagen.

Natuurlijk, die eerste dagen moet er veel geregeld worden, maar daarna zijn sommige mensen juist gebaat bij doorleven. Alleen wél met het gevoel van ruimte en vrijheid. Daarom is het als werkgever van belang om te luisteren naar de rouwende werknemer.

Hoe rouw je als je jong bent? We spraken een ervaringsdeskundige

Rouwen op de werkvloer doet iedereen anders en is geheel afhankelijk van de persoonlijkheid van de rouwende, het soort verlies, de aanwezigheid van een sociaal vangnet en de fysieke en mentale rouwklachten. De een verwerkt verlies het liefst zo snel mogelijk terwijl de ander pas een half jaar later een grote klap krijgt.

Toen mijn vader overleed, heb ik een fors deel van mijn vakantiedagen besteed aan regeldagen en er voor familie zijn. Uiteindelijk was dit slopend. Je hebt bijna geen tijd om te rouwen of om bij te komen. Nog steeds neem ik ieder jaar vrij op de sterfdag omdat ik simpelweg niet wil dat mijn moeder dan alleen is.

Het zou fijn zijn als je af en toe wat rouw uurtjes vrij kunt pakken op dit soort momenten. Dat geeft ruimte om verlies een plekje te geven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️