Als je rouwt, gebeurt er dit met je lichaam
Degenen die helaas het verlies van een dierbare hebben meegemaakt kennen het intense gevoel van verdriet. Misschien zelfs het gevoel van paniek. Maar wat gebeurt nou eigenlijk in je lichaam als je al die knoop in je maag krijgt en het voelt alsof je hartslag all over the place is?
Dit is wat er in je lichaam gebeurt als je rouwt.
Hersenen
Het verdriet zal altijd blijven bestaan, maar met tijd wordt het minder intens of aanwezig. Nu blijkt dat voor zo’n 7 tot 10 procent van de mensen die iemand verliezen, het verdriet niet minder wordt.
Als het na 12 maanden nog steeds invloed heeft op hun dagelijkse handelingen kan het, volgens onderzoek van Psychological Medicine, zo zijn dat ze moeite hebben met de betekenis van woorden onthouden, cognitieve tests en krimpende hersenen. Op zich een logisch gevolg, aangezien chronische stress ook geassocieerd wordt met het verminderen van hersencellen.
Je geheugen wordt ook aangetast. Als je veel denkt aan de geliefde die je kwijt bent, kun je je moeilijker concentreren en kun je af en toe vergeetachtig worden.
Zo ontdekten wetenschappers dat mensen die 6 maanden voor het onderzoek hun man of vrouw kwijt waren geraakt, in vergelijking met mensen die niemand waren kwijtgeraakt, veel meer moeite hadden met het onthouden van een verhaal dat aan ze werd verteld.
Lichaam
Je hebt natuurlijk iets verschrikkelijks meegemaakt, en daar reageert je lichaam op. Volgens de Journal of Affective Disorders blijft normale stress langer voelbaar in je lichaam. Als je onder normale omstandigheden stress ervaart reageert je lichaam hierop door je cortisolgehalte weer naar beneden te brengen.
Ook interessant: Wat je tegen iemand kan zeggen die aan het rouwen is
Maar bij mensen die rouwen, gebeurt bijna het tegenovergestelde. Ontstekingen gaan omhoog wat een grotere kans op sterfte veroorzaakt. Mensen met chronische ontstekingen hebben een verhoogde kans op kanker, hartziekte en diabetes.
Hart
De kans op hartinfarcten wordt vergroot door een verhoogde bloeddruk, hogere hartslag en groter risico op bloedpropjes. Zo vond een onderzoek dat je 21 keer meer kans hebt op een hartinfarct 24 uur na het overlijden van een geliefde én je hartslag blijft een week na de gebeurtenis verhoogd.
Infarcten en bloedpropjes die richting de longen komen ook vaker voor volgens onderzoek van JAMA Internal Medicine. We schreven al eerder over het gebroken hart-syndroom, maar gelukkig komt dat niet al te vaak voor. Ook al komt het het vaakst voor na verlies, schijnt het volgens recent onderzoek ook voor te komen na een extreem vrolijke gebeurtenis.
Adrenaline
Als je extreem verdrietig bent ervaar je vaak slapeloze nachten. Dat komt doordat je meer cortisol dan normaal produceert, waardoor je slaap (en je spijsvertering) ontregeld wordt. Het duurt zo’n 6 maanden voordat je cortisolniveau normaal wordt en je beter kunt slapen.
Leer meer over rouwen
- After Life op Netflix is een ontroerend (maar hoopvol) portret over het verlies van een dierbare
- Inzichten over rouw die kunnen helpen als je partner jong overlijdt
- Loslaten kun je leren (een psycholoog legt uit hoe)