Roos maakt zich hard voor de Chinese voedingsleer: ‘Het best bewaarde geheim van darmklachten’
Roos Mulder (32) had ernstige PDS totdat ze de Chinese voedingsleer ontdekte: haar klachten verdwenen als sneeuw voor de zon.
Roos lag ‘s nachts wakker van de pijn, had veel cravings en altijd een opgeblazen buik. Dat heeft ze lang geaccepteerd, totdat ze bij de Chinese voedingsleer uitkwam.
De Chinese voedingsleer in het Westen
BEDROCK ging in gesprek met voedingsdeskundige Roos Mulder over de betekenis en toepassing van de Chinese voedingsleer bij darmklachten.
Hoe heb je de Chinese voedingsleer ontdekt?
“Mijn moeder kreeg rond mijn veertiende darmkanker. Nadat zij genezen was, ging zij op zoek naar een manier om haar darmen blij te houden. Toen kwam zij uit bij de Chinese voedingsleer”, vertelt Roos. “Als ontbijtje at mijn moeder couscous met wortels, ik dacht dat ze gek geworden was. Jaren later besloot ik het toch ook maar te proberen, ik zag dat het haar hielp en ik was ten einde raad.”
Na de eerste dag merkte ze al meteen het verschil. Ze besloot zich in de Chinese voedingsleer te verdiepen en na een paar maanden had ze haar PDS onder controle. “Mijn cravings verdwenen als sneeuw voor de zon en ik had veel meer energie”, vertelt ze. Ze kreeg weer een platte, rustige buik zonder krampen en een regelmatige ontlasting.
Past dat wel bij ons in het Westen?
“In het Westen kiezen we vaak voor voeding die helemaal niet goed voor onze darmen zijn, zoals yoghurt, crackers en salades. Daarom maak ik mij zo hard voor de Chinese voedingsleer. Het is het best bewaarde geheim tegen darmklachten”, vertelt Roos.
“Het heeft mij jaren gekost om een weg te vinden in de Chinese voedingsleer, want het is een lastige theorie. Ook wilde ik het goed kunnen toepassen op de westerse wereld, want het is heel oosters gericht. De manier die ik hierin gevonden heb, noem ik Floohw. Met Floohw wil ik zo veel mogelijk mensen met buikklachten helpen.”
Wat staat er centraal in de Chinese voedingsleer?
Volgens Roos staat je lichaamsvuurtje centraal in de Chinese voedingsleer. Wat houdt dat eigenlijk in? “Wanneer je vuurtje goed brandt, krijgt je vertering de “warmte” om goed te functioneren en dat voorkomt darmklachten”, vertelt Roos.
Bepaalde producten koelen je lichaamsvuurtje af en sommige houden deze juist aan. “Rauwe producten, zoals rauw fruit en rauwe groente, leggen je vuurtje plat. Het eten van warme maaltijden is echt life-changing voor mensen met darmklachten”, vertelt Roos.
“Je vuurtje moet warm blijven en dat ligt enerzijds aan de temperatuur van het eten, letterlijk warm, maar het betekent vooral dat het bereid is. Je kan dus beter iets eten wat al eerder een keer gekookt is. Groenten die bereid zijn geweest, kan je ook beter eten dan bijvoorbeeld een rauwe paprika.”
Aan de slag met je voedingspatroon
Na veel zoektochten kwam drie jaar geleden alles voor Roos op haar plek: uit haar twee passies, voeding en ondernemerschap, ontstond Floohw. Met Floohw brengt Roos de Chinese voedingsleer over op andere mensen om zo hen te helpen met hun darmklachten.
“Floohw is een voedingsstrategie die je leert afkomen van je opgeblazen buik, cravings en energiedips. Je leert jezelf helen van die klachten en echt rust te krijgen in je lichaam”, licht Roos toe.
De Chinese voedingsleer is dus een goede manier van eten die goed bij je aansluit als je last hebt van darmklachten. Een stap uit je comfortzone die het het proberen meer dan waard is!