We zijn romantischer dan we denken (en waarom geloven in de ware liefde positief is)
Liefde op het eerste gezicht. Geloven in de ware. Denken dat een goede relatie er eentje is waarin je elkaar zo goed aanvoelt dat het vanzelf lijkt te gaan. Vertrouwen dat echte liefde alle problemen overwint. Het zijn ultiem romantische overtuigingen die in de huidige maatschappij van datingapps Tinder en Happn pas op de plaats lijken te maken voor kansberekening en algoritmes.
En zijn we tegenwoordig niet veel te realistisch om te geloven in die ‘happily ever after‘-sprookjes die ons jarenlang werd gevoerd door Disney en romantische komedies?
We zijn romantischer dan we zelf denken
Niet dus, blijkt uit onderzoek van Psychologie Magazine. Zij ondervroegen 500 mensen naar hun ideeën over de liefde. Daaruit bleek dat het leeuwendeel van de ondervraagden een stuk minder nuchter en cynisch waren dan vaak wordt gedacht.
Ook interessant: Alain de Botton over hoe de romantiek de liefde heeft verpest
Zo gelooft maar liefst 84 procent van de mensen dat er één of enkele ware liefdes zijn, bij wie je het idee hebt dat je echt voor elkaar gemaakt bent en met wie de relatie meteen vanaf het begin goed gaat.
Bestaat de ware liefde? Bewijs het maar eens
Het grootste deel (47 procent) van de mensen die in de ware liefde geloven, denken dat meerdere mensen hun ‘ware liefde‘ kunnen zijn. Maar er wordt ook massaal geloofd dat er slechts één ware liefde op deze aardbol rondloopt, door 37 procent van de ondervraagden om precies te zijn. Een discussie over de vraag of de ware bestaat is even onmogelijk als een discussie over de vraag of God bestaat.
Je kan lullen als brugman, maar er blijft een probleempje op het gebied van bewijs leveren. Waar wel bewijs voor is, zijn de voor- en nadelen die het geloven in ‘de ware’ met zich mee brengen.
One true love
De Amerikaanse onderzoeker Raymond Knee deed onderzoek naar het verloop van de relaties van mensen die geloofden in soulmates (‘destiny believers’) en mensen die geloven in relaties met meerdere mensen die door tijd en moeite een ‘ware liefde‘ kunnen worden (‘growth believers’). De eerste groep mensen hebben over het algemeen passionele relaties, maar wel korter.
Must read: De tekenen van ware liefde aldus een professor die duizenden relaties bestudeerde
Eerst gaat het allemaal van een leien dakje, maar zodra de roze mist van verliefdheid begint op te trekken en het eerste minpunt zich aandient, raken ze gedesillusioneerd en teleurgesteld. Compromissen sluiten of genoegen nemen met karaktertrekken die iets, eh, minder zijn, zien ze als teken dat het niet de juiste persoon voor hen is. Next!
Liefde is werken
Heel anders is dit bij ‘growth believers’, die heus geloven in ware liefde, maar ook denken dat dit met talloze personen beleefd kan worden. Zij zijn sneller geneigd om aan relaties te werken.
In plaats van meteen hun koffers te pakken als iets ze niet bevalt, zoeken ze naar oplossingen. Compromissen sluiten zien ze als teken van groei.
En ze leefden nog lang en gelukkig…
Is het dan helemaal niet goed om in ware liefde te geloven? Nee, zeggen de Amerikaanse onderzoekers Susan Sprecher en Sandra Metz. Er is namelijk ook een groot deel van romantici die de verwachtingen iets bijstellen zodra de eerste relatiestrubbelingen zich voordoen.
Zij zien hun partner misschien niet meer als ‘ideale soulmate’, maar zijn wel gelukkig genoeg om bij elkaar te blijven. En deze ‘realistische romantici’ zijn niet minder tevreden met hun relatie, blijkt uit het onderzoek.
Geloven in de ware is dus prima, als je maar niet vindt dat die ware volmaakt moet zijn. En wanneer je geluk hebt, vergeeft die ander jou ook jouw minder charmante eigenschappen en heb je toch nog die happily ever after.
Meer over liefde?
- Bestaat de ware? (of is hierin geloven het perfecte recept voor een ongelukkig liefdesleven?)
- De 10 gevoelens die je krijgt als je echte liefde voelt, aldus een psycholoog
- Waarom houden maar weinig vakantieliefdes stand? Een psycholoog legt het uit