Rosa Bertram
Rosa Bertram Werk Gisteren
Leestijd: 3 minuten

Dit zijn de 5 rode vlaggen bij het zoeken naar een nieuwe baan

De zomer is inmiddels voorbij, de herfst heeft haar intrede gemaakt en ook de banenmarkt draait weer op volle toeren. In recente cijfers van LinkedIn is er dan ook een flinke piek in het aantal sollicitaties te zien. Ook werd er in de afgelopen maand meer gezocht naar nieuwe sollicitanten en dat maakt dit dus een ideaal moment om na te denken over een mogelijke nieuwe job. Maar vergeet niet te letten op deze vijf rode vlaggen bij het zoeken naar een nieuwe baan. Er kunnen namelijk oplichters op de loer liggen…

Want eerlijk is eerlijk, in de huidige banenmarkt wil je liever geen tijd verspillen aan valse vacatures.

De rode vlaggen bij het zoeken naar een nieuwe baan

Laura van Horssen is carrière-expert bij LinkedIn en deelt vijf tips met BEDROCK om niet alleen zichtbaar te zijn en positief op te vallen tussen al die sollicitanten, maar ook waar je op kunt letten tijdens je zoektocht naar een nieuwe baan. 

Dit zijn rode vlaggen bij zoeken naar een nieuwe baan, zodat je veilig en succesvol kunt solliciteren:

1. Pas op voor ‘vervolgvragen’

Het kan misschien normaal lijken als een bedrijf na je sollicitatie om extra (persoonlijke) informatie vraagt. Als iemand om persoonlijke informatie vraagt, zoals je inloggegevens van LinkedIn, financiële accountinformatie of andere gevoelige persoonlijke gegevens, kan dat een teken zijn van oplichting. Zodra je op links moet klikken om nog meer gegevens in te vullen, wees dan alert. 

2. Wees voorzichtig als het alleen maar over geld gaat

Natuurlijk is salaris een belangrijk onderdeel van een baan, maar als een vacature vooral gericht is op hoeveel je gaat verdienen zonder dat er veel wordt verteld over de functie zelf, kun je beter nog eens goed kijken. Soms gebruiken oplichters hoge salarissen als lokmiddel om snel je aandacht te trekken. Kijk ook altijd of de persoon die contact met je opneemt genoeg connecties heeft binnen het bedrijf. Wees alert en check goed of alles klopt.

3. Let op verificaties

Het lijkt vanzelfsprekend, maar check altijd of de recruiter of werkgever die contact met je opneemt, is gekoppeld aan een officieel bedrijf. Op LinkedIn kun je een geverifieerd bedrijf direct herkennen aan de verificatiebadge. Deze badge betekent dat de informatie over het bedrijf of de vacature is gecheckt door LinkedIn of een betrouwbare derde partij. Tijdens het zoeken, kun je filteren op vacatures met een verificatiebadge, om te voorkomen dat je voor verrassingen komt te staan.

4. Laat zien dat je interesse hebt

Zorg dat je zichtbaar bent en laat zien dat je écht interesse hebt in een bepaalde functie. Ook kun je de ‘Open to Work’-functie gebruiken om recruiters te laten weten dat je beschikbaar bent voor nieuwe kansen. Wist je dat mensen die deze functie aanzetten, twee keer zo vaak een bericht krijgen van een recruiter? Het kan dus echt helpen om dit aan te zetten.

5. Tijd besparen? Maak slim gebruik van AI

Het zoeken naar een nieuwe baan kost tijd, dat weten we allemaal. AI-tools kunnen je gelukkig helpen om slimmer en efficiënter te werken zodat je meer tijd overhoudt voor belangrijke dingen zoals het ontwikkelen van je soft skills, creativiteit of interactie met je netwerk.

Laat AI bijvoorbeeld je bestaande CV verbeteren, vraag om hulp bij het schrijven van een sollicitatiebrief of zoek gericht naar banen. Uiteraard zijn tools slechts een hulpmiddel en is het belangrijk dat je zelf altijd nog een kritische blik werpt!

Natuurlijk zijn er ontzettend veel toffe vacatures online te vinden, maar met deze rode vlaggen bij zoeken naar een nieuwe baan kan je jezelf beschermen tegen valse vacatures. Wel zo handig!

Wat zegt de ‘hushed hybride’-werktrend over remote werken?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️