Rode, pijnlijke handen? Het wordt winterhanden tijd en dit kun je doen
De kou kan soms al vervelend genoeg zijn voor onze handen en als je daar ook nog pijn van krijgt, kan dat je behoorlijk belemmeren. Hoe kom je van winterhanden af?
Winterhanden kun je krijgen als de temperatuur onder de vijftien graden is. Nu het bijna winter is in Nederland krijgen we zeker met lage temperaturen te maken, dus tijd om erbij stil te staan wat je kan doen om winterhanden te voorkomen en te verminderen.
Winterhanden: zo ga je ermee om
Winterhanden kunnen erg vervelend zijn. Om de pijn zo veel mogelijk te besparen, zijn er gelukkig wel manieren waarmee je er rekening mee kan houden.
Wat zijn winterhanden?
Winterhanden, ook wel perniones, zijn handen waar je last van hebt als het koud is. Het kan jeuken, pijn doen of branderig aanvoelen. Ook kunnen de handen, of alleen jouw vingers, van kleur veranderen. Het kan rood, blauw of paars worden. Licht gezwollen vingers of handen zijn ook een teken van winterhanden. Naast de handen, kan je ook last krijgen van pijnlijke kuiten, billen, neus, oren, polsen en benen in de winter.
Vaak verdwijnen de klachten weer na een paar weken, maar het kan ook de hele winter duren. Hoeveel last je er van hebt, ligt aan de temperatuur: als het kouder is, krijg je ook meer klachten.
Hoe kom ik van mijn winterhanden af?
Als je winterhanden hebt, wil je het liefste zo snel mogelijk weer warme handen. Toch is het niet goed om te snel je handen en vingers weer op te warmen, daar kunnen de klachten alleen maar erger van worden. Daarom raadt het medische platform Moet Ik Naar De Dokter aan om je handen juist geleidelijk weer op te warmen.
Ook raden zij aan om niet aan je handen of vingers te gaan krabben, want dat kan alleen maar wondjes veroorzaken.
Winterhanden vermijden
Om winterhanden te voorkomen, is het belangrijk om je lichaam goed te beschermen tegen de kou. Kleed jezelf dus lekker warm aan en al helemaal als je naar buiten gaat. Let daarbij wel op dat je kleding je handen of vingers niet afknelt. Hoe kouder het is, hoe groter de kans op klachten: probeer dus koude plekken te vermijden. Daarnaast wordt het ook afgeraden om te roken.
Naar de arts
Soms is het beter om naar de huisarts te gaan, bijvoorbeeld als je wondjes, blaren of zweren krijgt op je handen of vingers. Als je winterhanden hebt terwijl het niet koud is of als je ook andere klachten krijgt, wordt het ook aangeraden om naar de huisarts te gaan.
Als je bètablokkers gebruikt, kan dit ook effect hebben op winterhanden. Met je huisarts kun je bespreken om eventueel te verminderen met dit medicijn als je zware klachten hebt van je winterhanden. Ook kan je op je bedrijfsarts afstappen als je merkt dat je er minder goed door kan werken.
Low tox living: ‘Een cocktail van alle toxines samen kan problemen geven’