Vegan vrijdag: gegrilde rode kool met groene tahin
Gerechten waarin groenten de hoofdrol spelen, daar worden wij dolgelukkig van. Dit recept voor gegrilde kool met groene tahin is er zo eentje, bedacht door zusje Culy. Kom je weer een stapje dichter bij die aanbevolen 500 gram groenten per dag, op een heerlijke manier.
Culy maakt dit recept met rode kool, maar je kunt het ook maken met spitskool of een andere koolsoort. De groente moet iets meer dan een uur garen in de oven, maar verder behoeft dit gerecht weinig handelingen.
Benodigdheden voor 4 personen
- 1 rode kool (het kan ook met andere koolsoorten)
- 4 eetlepels witte miso
- 4 eetlepels maple syrup
- 235 ml water
- Zonnebloemolie
Voor de groene tahin:
- 150 gram tahin
- 2 tenen knoflook
- Verse koriander, munt en platte peterselie, ongeveer 15 gram van elk
- Het sap van 1 citroen
- 235 ml water
- Zout & peper
- Za’atar, naar smaak
Zo maak je de gegrilde rode kool
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Snijd de kool in vier parten. Besprenkel elk deel met wat zout en peper.
Verhit een koekenpan op hoog vuur. Voeg een scheut zonnebloemolie toe en leg de stukken kool met de snijkant naar beneden in de hete pan en laat ze zo liggen. Bak ze ongeveer 5 minuten, tot je bruine randjes ziet ontstaan.
Meng ondertussen de miso, ahornsiroop en water door elkaar in een kommetje.
Pak er een bakplaat of braadslede bij en leg er een vel bakpapier in. Leg de stukken kool met de snijkant naar boven naast elkaar. Giet het misomengsel eroverheen.
Dek de kool af met aluminiumfolie en zet in de oven. Laat ongeveer een uur bakken. Verwijder de folie en lepel het kookvocht over de stukken kool.
Zet terug in de oven en laat nog eens 10 minuten bakken, of tot de kool gaar is. Dat kun je even testen door er met een mesje in te prikken.
Maak ondertussen de groene tahin door alle ingrediënten met elkaar te mengen met een staafmixer (dit kan uiteraard ook in een blender of keukenmachine). Zet tot gebruik opzij.
Serveer de stukken rode kool met de groene tahin eroverheen. Bestrooi tot slot met de za’atar.