Risi e bisi uit Welmoeds Wilde Keuken
Risi e bisi is een Venetiaans gerecht van rijst (risi) en erwten (bisi) is zó simpel dat zelfs de grootste keukenklunzen het uit hun mouw kunnen schudden. Zusje Culy schreef het recept daarom uit. Ook bij BEDROCK willen we dit maken want: snel, vega, troostend. Het recept is afkomstig uit Welmoeds Wilde Keuken van Welmoed Bezoen, een fijn kookboek om op je radar te hebben.
Welmoeds Wilde Keuken van Welmoed Bezoen
Soms zijn er van die kookboeken die al vanaf de eerste paar bladzijdes een plaatsje in je hart veroveren. Welmoeds Wilde Keuken is zo’n boek. Welmoed Bezoen – je kent d’r misschien als columniste van JAN magazine en haar eerdere boek de Saladebijbel – leerde alle kneepjes in het vak als chef-patissier in een tweesterrenzaak. Destijds stapte ze zonder enige restaurantervaring het restaurant binnen en de rest is geschiedenis. Ze stortte zich volledig op koken met groenten en daaruit rolde het geweldige kookboek Welmoeds Wilde Keuken.
Met ook een geweldig recept.
Ingrediënten
Voor 4 personen:
-4 eetlepels olijfolie
-1 laurierblad
-1 grote witte ui, gesnipperd
-200 gram kortkorrelige rijst
-1 tuinkruidenbouillonblokje
-200 ml vermout of witte wijn
-450 gram doperwten (diepvries), ontdooid
-Rasp en sap van 1 biologische citroen
-Zout en peper
-4-6 takjes munt, dille of peterselie, fijngesneden
-30 gram Parmezaanse kaas, geraspt (optioneel)
Zo maak je de risi e bisi van Welmoed
Verwarm in een soeppan op laag vuur de olie. Voeg het laurierblad en de ui toe en bak de ui glazig. Doe hetzelfde met de rijst en bak de korrels glazig, dit duurt ongeveer 2 minuten.
Voeg 800 milliliter water, het bouillonblokje en de vermout of witte wijn toe. Roer kort door zodat de rijst niet aan de bodem plakt.
Zet het vuur hoog om alles snel aan de kook te brengen. Zet als het geheel kookt het vuur laag en kook de rijst met de deksel op de pan in ongeveer 25 minuten gaar. De exacte gaartijd is
afhankelijk van de rijstsoort. Roer tussentijds een keer goed door en voeg extra water toe als je het ‘soepiger’ wilt.
Voeg zodra de rijst gaar is de doperwten toe en kook die ongeveer 2 à 3 minuten mee. Voeg de rasp en het sap van de citroen toe en breng op smaak met zout en peper.
Bestrooi met de kruiden en top af met de Parmezaanse kaas.
Welmoeds Wilde Keuken (Carrera Culinair) is nu te koop voor € 35,-.
Vegan vrijdag: courgettesalade van gekarameliseerde courgettes