Bang achter het stuur? Tips voor iedereen met rijangst (je bent niet alleen)
Kan jij anders even die bestelling voor mij ophalen? Hier, neem mijn auto maar mee, dat gaat stukken sneller! Met knikkende knieën loop je naar de auto, steekt de sleutels in het slot en gaat zitten. Oké wat eerst? Je schuift je stoel op de bejaarden stand en klikt je gordel met trillende handjes vast. De koppeling en de rem beiden ingedrukt, zo kan er zeker niets misgaan. Handrem eraf, in de eerste versnelling en de zweethandjes glibberen op het stuur. En nu? Kijkend in de spiegels, besluit je even te wachten op een auto in de verte. Oh, die fietser komt er ook bijna aan. Oké, na deze auto kan ik wel gaan. Oh er komt er nog één. Nou, als deze fietser voorbij is ga je! Ondertussen trilt je been op de koppeling de pan uit, en ben je al helemaal kapot voordat je überhaupt je voet op het gaspedaal hebt gehad. Op de fiets was je waarschijnlijk al terug geweest.
Last van rijangst
Ongeveer een miljoen Nederlanders lijden aan rijangst. Het wordt ook wel axamofobie genoemd. Van de 7 miljoen Nederlandse rijbewijs-bezitters zit de helft weleens nerveus of angstig achter het stuur. Van de miljoen bestuurders met rijangst, vermijdt maar liefst een half miljoen het autorijden zelfs helemaal. De overgrote meerderheid van de bestuurders met rijangst zijn vrouwen, dit kan ook zijn omdat mannen het minder snel aangeven dat ze hier last van hebben (Kerncijfers Personen Vervoer, 2004).
Waar komt deze massale angst toch vandaan? De meest logische verklaring voor de rijangst, is dat je bent getraumatiseerd door je betrokkenheid bij een auto-ongeval in het verleden. In sommige gevallen kan dat er zelfs voor zorgen dat je het ongeval blijft herbeleven en is er sprake van een Post Traumatisch Stress Syndroom (PTSS).
Lees ook: Wanneer het piekeren niet stopt: Hannelore (21) leeft met een gegeneraliseerde angststoornis
Bij het merendeel is er gelukkig geen sprake van een trauma, maar speelt onzekerheid een grote rol, die voortkomt uit onvoldoende ervaring en routine op de weg. Dit geldt voor maar liefst 85% van de bestuurders met rijangst. Door dit gebrek aan een goede basis, beland je in een vicieuze cirkel, waarin je koudwatervrees hebt en liever niet gaat autorijden en je rijangst alleen maar zal toenemen.
De oplossing?
Pak die auto wanneer je hem pakken kan! Ga lekker in je eigen buurt rijden, hier ben je bekend en weet je wat je onderweg voor obstakels kunt verwachten. Je zult dan al snel merken dat autorijden eigenlijk hartstikke handig en leuk is.
Heb je geen auto? Dan komt er binnenkort vast wel een lieve vriend of vriendin op bezoek met een auto waarin jij even een rondje van de zaak mag rijden.
Het helpt soms ook om samen met iemand kleine beetjes te rijden. Kies voor een bijrijder die rustig blijft, niet in paniek schiet en waar je je ontspannen bij voelt. Meestal is je lief niet de geschikte persoon.
Durf je het toch écht niet aan? Je kunt tegenwoordig hele fijne opfriscursussen volgen, met goede instructeurs.
Tot slot, heb geduld met jezelf. Je hoeft niet na één uurtje rijden meteen met een vrachtwagen naar Zuid Frankrijk te rijden. Kleine beetje en langzaam opbouwen will do the trick.
Good luck!
Luister nu ook naar Bedrock
Bestaat ware liefde? Is het huwelijk niet achterhaald? Is een open relatie helemaal van nu? En is polyamorie een duur woord voor vreemdgaan? In de nieuwste Bedrock Talks interviewen Rosa en Lisanne seksuologe en relatietherapeut Nynke Nijman over de vrije liefde.
Spoiler: helaas laten Walt Disney en Holly Wood ons niet bepaald een weerspiegeling van werkelijke relaties en seks zien. Maar, wat moeten we dan wél geloven? Je hoort het in de vierde aflevering van Bedrock Talks!
Tip: Luister de nieuwe aflevering aan het begin van elke volgende maand en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts! Leuk als ons laat weten wat je ervan vond in de reviews!