Vega Vrijdag: makkelijke ricottaballetjes in tomatensaus
Ricotta is die fluweelzachte weikaas die – in vergelijking met andere kazen – wat lichter verteerbaar is. In dit recept van zusje Culy wordt de kaas gebruikt om er ricottaballetjes van te rollen. Superlekker bij zelfgemaakte tomatensaus en stukken minder machtig dan de balletjes van vlees.
Welke tomatensaus je aan deze ricottaballetjes toevoegt, kies je in principe zelf. Dat kan dus ook je favoriete kant- en klare tomatensaus zijn, al vinden wij zelfgemaakte exemplaren altijd lekkerder. Weet je ook precíés wat er allemaal ingaat én kun je de smaken helemaal naar je eigen hand zetten.
Gek op koken? Dit zijn de voordelen die in de keuken staan hebben op je mind
Ingrediënten voor 2 à 3 personen:
- 500 gram ricotta
- 120 gram paneermeel (of extra)
- 1 ei
- Flinke bos peterselie, heel fijn gehakt
- Zout en peper
Voor erbij:
- 1,5 liter van je favoriete tomatensaus
- Basilicum
Ricottaballetjes met tomatensaus
Doe de ingrediënten voor de ricottaballetjes in een mengkom en meng goed. Is alles nog wat te nat, voeg dan extra paneermeel toe. Rol balletjes ter grootte van een bitterbal.
Warm je tomatensaus op in een koekenpan. Voeg de ricottaballetjes toe zodra de tomatensaus op temperatuur is. Roer goed zodat alle balletjes bedekt zijn met saus. Leg het deksel op de pan en laat 10 à 15 minuten pruttelen op laag tot medium vuur.
Koken met de 6 smaken volgens de Ayurvedische leer: een mini-guide
Test of de ricottaballetjes gaar zijn door er eentje te halveren. De ricotta moet mooi gekookt zijn. Schep de ricottaballetjes in kommen en serveer met wat verse basilicum.
Koken zonder afval? Dit zijn de lekkerste (en makkelijke) zero waste recepten!