Heb je een ‘resting bitch face’? Dan kun je misschien beter communiceren
‘Hé meisje, lach eens!’ Waarschijnlijk heeft iedere vrouw dat (helaas) wel eens gehoord, maar zij die ‘gezegend’ zijn met de welbekende resting bitch face nog veel vaker. De term is nog geen tien jaar oud, maar iedereen kent wel iemand die er boos of geïrriteerd uitziet als diegene eigenlijk gewoon neutraal kijkt. Ook celebrities als Kristen Stewart hebben een volle bak kritiek over zich heen gekregen. Heel irritant natuurlijk, maar zo’n ‘RBF’ kan ook voordelen hebben. Je kunt je wellicht voorstellen dat gezichtsuitdrukkingen heel belangrijk zijn in onze non-verbale communicatie.
Ze roepen niet alleen reflexen op bij anderen, bijvoorbeeld empathie als je pijn hebt, maar die anderen drukken die reflex op hun beurt weer uit om te communiceren, zodat je weet dat zij met je meeleven. Sommige gezichtsuitdrukking geven aan dat we een gesprek willen beginnen, bijvoorbeeld het maken van oogcontact, terwijl andere emoties uitdrukken.
Uit onderzoek blijkt dat onze gezichtsuitdrukking zelfs invloed heeft op het vertrouwen dat anderen in ons hebben en hoe competent we overkomen.
Leren communiceren
Klinkt alsof dit allemaal heel negatief is voor mensen met een RBF: als het allemaal waar is, kunnen ze slechter communiceren, minder goed emoties uitdrukken en ook geen vertrouwen winnen. Maar wat nou, filosofeert onderzoeker Rene Paulson, als je daar juist béter in zou zijn, bijvoorbeeld omdat je meer dan andere mensen let op je gezichtsuitdrukking?
Ze schrijft: ‘Vrouwen die geconfronteerd worden met een wereld die negativiteit linkt aan hun niet-lachende gezicht moeten snel leren hoe ze moeten communiceren, en hoe ze hun bewustzijn van onze eigen emoties en die om ons heen verfijnen.’
Jong geleerd is oud gedaan
Het klinkt logisch: als je niet goed kunt koken, moet je extra veel moeite doen om toch iets lekkers op tafel te zetten tijdens een date; als je niet sportief bent, maak je extra schema’s om toch een doel te hebben in de sportschool; als je een RBF hebt, ontwikkel je een sterke mate van zelfbewustzijn om toch goed te communiceren. Als het een gewoonte wordt om te letten op je gezichtsuitdrukking en je manier van communiceren, word je er waarschijnlijk zelfs beter in dan de mensen voor wie het vanzelf gaat.
Lees ook; Communiceren is superbelangrijk, maar hoe goed kun jij dat eigenlijk?
Bovendien weten mensen met een resting bitchface natuurlijk als geen ander hoe vervelend het is om afgerekend te worden op lichaamstaal en zullen ze zich daarom meer focussen op wat je zegt, waar het uiteindelijk natuurlijk ook om draait. Zo is de communicatie veel effectiever, schrijft Paulson. Voilà: zie daar de reden waarom je dan tóch heel goed kunt communiceren. Steek die maar in je zak!
Meer lezen over lichaamstaal?
- Waarom oogcontact vermijden soms beter is dan de ander aankijken
- Zo kom je intelligent(er) over (volgens de wetenschap)
- De power van lichaamstaal: zo maak je je relaties intenser en waardevoller