Een kijkje in de remote keuken van de BEDROCK-redactie: Margje in Spanje
Waar het vroeger doodnormaal was om van 9 tot 5 in een kantoor te werken – want alleen dán zou je productief zijn – , zijn tijden tegenwoordig (gelukkig) veranderd. Steeds meer onderzoeken laten zien dat werkgeluk, vertrouwen en autonomie op de werkvloer minstens zo belangrijk zijn voor een happy werknemer. Remote werken, of daar in elk geval vrij in zijn, maakt creatiever, productiever én gelukkig. Steeds meer ondernemers, freelancers of werknemers werken daarom op een andere plek. Net zoals een deel van onze eigen redactie. Maar hoe werkt zoiets eigenlijk?
We geven een kijkje in de remote keuken van BEDROCK.
Steeds meer (jonge) professionals hebben behoefte aan een meer flexibele levens- en werkstijl, waarin werk en geluk elkaar juist versterken en elkaar niet in de weg zitten. Niet iedereen houdt ervan om in een stad te wonen en in een vaak druk kantoor te werken. Waarom natuur, avontuur en werk niet met elkaar combineren?
Remote werken: onvermijdelijk
Uit dit onderzoek uit 2019 (dus nog vóór corona) bleek dat 70 procent van de remote workers gelukkig is met de hoeveelheid remote werk. Zelfs 19 procent van de 3500 ondervraagden gaf aan zelfs nog meer remote te willen.
Avontuur en carrière hoeven elkaar zeker niet uit te sluiten, sterker nog: die kunnen juist heel goed samen gaan. Het stimuleert vertrouwen, een nieuwe omgeving zorgt voor creativiteit en werken in een niet druk kantoor waar je steeds wordt afgeleid door praatjes zorgt voor meer productiviteit, ook omdat je makkelijker kan werken wanneer jij je productief bent.
Locatie-onafhankelijk werken wordt steeds populairder: zo doe je het
Kortom: de werknemer krijgt er vrijheid en autonomie voor terug en werkt aan zijn carrière en de werkgever krijgt er een gelukkige, gezonde en gemotiveerde werknemer voor terug. Een win-win dus!
Nu steeds meer meetings online zijn en de coronacrisis heeft laten zien, dat je thuiswerken heel veel voordelen heeft en je er heus niet ineens met de pet naar gooit, wordt locatie-onafhankelijk werken steeds meer de norm. Voor een maand, een paar maanden of zelfs helemaal.
BEDROCK’s Margje in Spanje
Een paar BEDROCK redacteuren werken op afstand, één daarvan is freelance editor Margje. Zij werkt een aantal maanden per jaar vanuit het buitenland. Soms in haar camperbus en soms huurt ze een huis. Hoe doet ze dat?
Hoe ziet dat eruit, werken in het buitenland? Waar zit je?
“Normaal gesproken werk ik vooral remote vanuit mijn camperbusje. Zo werkte ik afgelopen zomer twee maanden vanuit Zweden. Nu heeft mijn bus wat technische problemen maar ik was dringend toe aan wat zon, dus vloog ik begin januari voor een maand naar Fuerteventura en ben ik nu in Barcelona.”
Hoe zorg je voor een gezonde work/life balance?
“Thuis wil je een fijne work/life balance bewaren, maar tijdens het remote werken wil je dat misschien nog wel meer. Je wil tenslotte ook wat zien van de plek waar je bent. Soms is het wel lastig die balans te bewaren. Deadlines moeten nog steeds worden gehaald en meetings gaan ook gewoon door.”
Pluk de vruchten van deze nieuwe tijden met remote werken in het buitenland
“Ik ben eigenlijk nog altijd een beetje zoekende naar die balans. Tot nu toe werkte ik altijd een aantal hele dagen en nam ik andere dagen vrij, zodat ik de hele dag kan gebruiken om op ontdekking te gaan. Toch probeer ik mijn dagen nu anders in te richten. ‘s Ochtends werken en dan in de middag de stad ontdekken of een kleine hike maken.”
Hoe vind je een fijne remote plek of co work plekken? Heb je tips?
“Goede coworking plekken vinden, is eigenlijk niet heel lastig. Steeds meer hostels en hotels hebben een workspace waar je ook gebruik van mag maken als je er niet overnacht. Blogs lezen helpt ook, zo vind je leuke inspirerende plekken waar je prima een dagje kunt werken. Een koffietentje is ook altijd goed. Die kun je makkelijk vinden op Google Maps, maar ik vind ze meestal door een rondje door de stad te lopen en te blijven hangen bij een koffietentje met een fijne vibe.”
Waar verblijf je?
“Normaal gesproken ga ik met mijn camperbusje. Dan kun je eigenlijk overal naar toe. Met zonnepanelen op het dak, kun je ook aan het werk terwijl je aan het wildkamperen bent. Nu de bus pech heeft, koos ik in Fuerteventura voor een appartementje.
In Barcelona sliep ik de eerste nacht in een hostel, maar ik merk dat ik daar niet heel goed slaap – toch belangrijk als je ook aan het werk bent. Nu zit ik in een fijn hotel.”
Wat vind je het fijnst aan op afstand werken?
“Remote werken vind ik fijn omdat het me een gevoel van vrijheid geeft. Ik hoef niet per se om 9:00 uur op kantoor te zijn, kan werken op de momenten dat ik het productiefst ben en tussen het werken door ontdek ik nieuwe plekken. Wat ook wel heel lekker is, is het weer. De Nederlandse winter is toch vaak een beetje treurig en de vitamine D doet me goed.”
Wat vind je er moeilijk aan?
“Toen ik een nachtje wakker lag in het hostel, kon ik even niet meer bedenken waarom ik dit wilde doen. Toen miste ik wel even het comfort van een thuis. Ook vind ik het soms wel lastig om écht aan de slag te gaan. Als het lekker weer is, heb ik zin om er op uit te gaan en moet ik mezelf extra motiveren.
Toch helpt het wel om lief te zijn voor mezelf en echt te werken wanneer ik productief ben en mezelf niet te pushen op momenten dat het niet wil.”
Hoe beïnvloed het je werk?
“Door te werken op de momenten dat ik productief ben, heeft het een positieve invloed op mijn werk. Werken gaat dan heel gemakkelijk en de woorden rollen uit mijn toetsenbord.”
Wil jij ook remote werken? Dat kan je met organisaties doen als Sweet Spot die regelen dan een co-living en een fijne werkplek voor je. Samen met andere ondernemers of teamleden. Vaak zorgen die dan ook dat je toffe excursies kan doen, maar je kan het natuurlijk ook zelf regelen.