Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Werk 6 mrt 2023
Leestijd: 6 minuten

Een kijkje in de remote keuken van de BEDROCK-redactie: Malu in El Salvador

Waar het vroeger doodnormaal was om van 9 tot 5 vanuit een kantoor te werken – want alleen dán zou je productief zijn –, zijn tijden tegenwoordig (gelukkig) veranderd. Steeds meer onderzoeken laten zien dat werkgeluk, vertrouwen en autonomie op de werkvloer minstens zo belangrijk zijn voor een happy werknemer. Remote werken, of daar in elk geval vrij in zijn, maakt creatiever, productiever én gelukkig.

Steeds meer ondernemers, freelancers of werknemers werken daarom op een andere plek. Net zoals een deel van onze eigen redactie, maar hoe werkt zoiets eigenlijk? We geven een kijkje in de remote keuken van BEDROCK. Steeds meer (jonge) professionals hebben behoefte aan een meer flexibele levens- en werkstijl, waarin werk en geluk elkaar juist versterken en elkaar niet in de weg zitten. Niet iedereen houdt ervan om in een stad te wonen en in een vaak druk kantoor te werken. Waarom natuur, avontuur en werk niet met elkaar combineren?

Remote werken: onvermijdelijk

Uit een onderzoek uit 2019 (dus nog vóór corona) bleek dat 70 procent van de remote workers gelukkig is met de hoeveelheid remote werk. Zelfs 19 procent van de 3.500 ondervraagden gaf aan zelfs nog meer remote te willen werken.

Avontuur en carrière hoeven elkaar zeker niet uit te sluiten, sterker nog: ze kunnen juist heel goed samen gaan. Het stimuleert vertrouwen, een nieuwe omgeving zorgt voor creativiteit en werken in een niet druk kantoor waar je steeds wordt afgeleid door praatjes zorgt voor meer productiviteit, ook omdat je makkelijker kan werken op de momenten dat jij productief bent.

De werknemer krijgt er vrijheid en autonomie voor terug en werkt aan zijn carrière en de werkgever krijgt er een gelukkige, gezonde en gemotiveerde werknemer voor terug. Een win-win dus!

Inmiddels is er langzaam een heuse shift te zien in hoe men graag de werkweek indeelt. Werk staat vaak niet meer op nummer één, ook welzijn en gezondheid worden steeds belangrijker. Dat vinden ook werkgevers en deze lopen steeds vaker te koop met de mogelijkheid om remote te werken, zoals bij Vinted, GoBoony en heel wat andere bedrijven.

Enkel vanuit kantoor werken? Dat lijkt verleden tijd, helemaal sinds er in Nederland een wet is aangenomen die bepaalt dat je het recht hebt om thuis te werken (maar dan wel thuis, niet in het buitenland). Things are changing and we like it!

Remote werken in El Salvador

Een aantal van BEDROCK’s redacteuren werken op afstand, waaronder BEDROCK’s editor Malu. Eerder werkte ze vanuit Kenia, en bijna jaarlijks pakt ze haar tas om te werken vanuit het tropische Curaçao. Inmiddels is de tijdelijke standplaats: El Zonte in El Salvador. Hoe is dat?

Hoe ziet dat eruit, remote werken in het buitenland? Waar zit je?

“Veel mensen denken dat ik altijd op vakantie ben, maar beseffen niet dat ik vaak evenveel werk als dat ik thuis zou doen. Voor mij is remote werken echt een way of life geworden. Ik neem mijn ‘kantoor’ gewoon overal mee naartoe. Als ik mijn laptop en wifi heb, kan ik werken. Die vrijheid is echt een luxe.

Momenteel werk ik alweer 6 weken vanuit El Salvador. Dat is een piepklein landje in Midden-Amerika, dat grenst aan Guatemala en Honduras. Qua oppervlakte is het ongeveer de helft van Nederland, dus veel mensen kennen het niet. Het is dan ook het minst bezochte land van Midden-Amerika, dus (nog) niet zo toeristisch.”

El Salvador kaart

Hoe zorg je voor een gezonde work/life balance?

“Ik houd een normaal werkritme aan, waarin ik alleen van maandag tot en met vrijdag werk en in het weekend vrij ben. Meestal sta ik rond zeven uur op om te yoga-en of te zwemmen in de zee. Daarna ga ik douchen, maak ik rustig mijn ontbijt en ga ik aan het werk. Net als thuis, alleen sta ik hier een uur eerder op.

Verder werk ik gemiddeld vier uur per dag. Daarmee verdien ik voldoende om lekker van te leven. In Nederland zijn mijn dagen wel wat langer, maar er zijn hier zoveel leuke dingen te doen en daar wil ik natuurlijk wel van kunnen genieten. Ik zeg altijd: ‘Ik vind mijn werk heel leuk, maar mijn leven leuker’.”

Waar verblijf je?

“Ik verblijf in El Zonte, een heel relaxed surfersdorpje dat vooral populair is vanwege zijn perfecte golven. Nu ben ik helemaal geen surfer, maar vrienden uit Amsterdam (die wél surfen) zijn hier ruim een jaar geleden naartoe verhuisd en hadden mij uitgenodigd om langs te komen.

Na vijf weken bij hun te hebben gezeten, heb ik er nog twee weken aan vast geplakt, want ik wilde nog helemaal niet naar huis! Ondanks dat El Salvador bekend staat als het gevaarlijkste land ter wereld, beviel El Zonte mij ontzettend goed en heb ik me geen moment onveilig gevoeld. Sterker nog, er ís ook amper criminaliteit onder toeristen.

El Salvador heeft misschien dan wel de hoogste moordcijfers van Latijns-Amerika, maar dit komt voornamelijk door drugscriminaliteit waarbij verschillende bendes met elkaar rivaliseren. Toeristen zijn helemaal niet interessant voor deze bendes en de moorden worden voornamelijk onder de locals gepleegd. Als toerist hoef je daar dus niet bang voor te zijn.

Omdat bij mijn vrienden het volgende bezoek alweer stond te trappelen om hun intrede te doen in het gastenverblijf, slaap ik inmiddels bij Looking Good, een heel chill hotel op het strand. Als ik mijn slaapkamerdeur opendoe, sta ik onder de palmbomen. Als ik dan langs het zwembad loop, sta ik na een paar meter met mijn voeten in het zand, te kijken hoe de beste surfers ter wereld de eindeloze golven trotseren. Het voelt als een droom die uitkomt.”

infinity pool met ligbed en palmbomen tijdens zonsondergang
Unsplash

Hoe vind je een fijne remote plek of cowork plekken? Heb je tips?

“Toen ik nog bij mijn vrienden logeerde, werkte ik meestal vanuit (hun) huis. Nu werk ik vanuit mijn hotel of een van de omliggend hotels, zoals Michanti of Puro Surf. Daar kun je rustig zitten en lekker eten.

Soms ga ik een dagje naar El Tunco. Dat is een ander surfdorpje, hier zo’n twaalf kilometer vandaan, waar veel backpackers komen. Het is daar iets drukker, er zijn wat meer hostels, winkeltjes en restaurantjes en de meeste wegen zijn daar – in tegenstelling tot in El Zonte – wél geasfalteerd. Het liefst zit ik dan bij Dale Dale Cafe (daar is de wifi snel en het eten goedkoop), of bij Cafe Sunzal (daar zit je hoog en heb je goed zicht op de surfers).”

Wat vind je het fijnst aan op afstand werken?

“Ik kan reizen en werken met elkaar combineren. Daardoor heb ik nooit echt vakantie nodig. Doordeweeks werk ik gewoon en in het weekend kan ik mooie trips maken. Zo ben ik een weekendje naar Guatemala geweest, een vulkaan gaan beklimmen, walvissen gaan spotten en naar de watervallen van Tamanique geweest. Daarbij vind ik het heerlijk dat de Nederlandse winter kan skippen, want ik houd niet van kou.”

Wat vind je er moeilijk aan?

“Soms mis ik mijn vrienden en familie wel. Dan zie ik allerlei leuke dingen voorbij komen in groepsapps en dan krijg ik last van FOMO. Nu kan ik vrij goed alleen zijn en maak ik meestal wel snel contact met nieuwe mensen. Maar El Zonte is echt een heel klein dorpje, dus er is niet onwijs veel te beleven. En doordat ik niet surf, zit ik niet echt in die surferscommunity.

Daardoor word ik uitgedaagd om uit mijn comfortzone te gaan en de dingen te blijven doen die ik leuk vind (zoals yoga) zodat ik vanzelf like-minded ontmoet. Het is een uitdaging, maar dat doet me juist ook wel weer goed denk ik.”

Hoe beïnvloed het je werk?

“Ik raak meer geïnspireerd, ben meer ontspannen en een stuk vrolijker. Dat zal mijn werk alleen maar ten goede komen.”

Locatie-onafhankelijk werken wordt steeds populairder: zo doe je het

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️