Dit doen relaties (en dan niet alleen je liefdesrelaties) met jouw energetische systeem
Als je spreekt over een relatie, dan denk je misschien al snel aan een liefdevolle verbinding met iemand waar je van houdt. Maar relaties zijn er op veel meer vlakken. Waarom ga je met bepaalde mensen om? Op welke manier kunnen relaties je beïnvloeden? En heb je relaties in je leven die jou vooral energie geven?
Klinkt misschien nog complex, maar we leggen je in dit artikel uit hoe het zit met de verschillende relaties en jouw energetische systeem.
De soorten relaties
Een relatie heb je wanneer je op een bepaalde manier met iemand verbonden bent. Met je familie bijvoorbeeld, met goede vrienden of met je echtgenoot of levenspartner. Maar je hebt ook een relatie met je werkgever, je klanten en je collega’s, je kapper en de teamgenoten van je sportclub. Elke relatie is uniek en heeft een eigen energie.
Zoals je uit bovenstaande begrijpt, bepaal je deels zelf bewust welke relaties je wel en niet in stand wilt houden. Familie kies je niet zelf (tenminste, niet bewust), maar vrienden wél. De verbinding die je al dan niet bewust met iemand (of een groep mensen) hebt, is een relatie.
Waarom ga je een relatie aan?
Als je zelf kiest voor een relatie met iemand of met een groep mensen, dan doe je dat waarschijnlijk omdat die relatie iets toevoegt; ofwel de energie die je uit de relatie krijgt, dient jou op één of andere manier. Een relatie die jou niet (meer) dient, zou je dan ook kunnen beëindigen.
Lees ook: Waarom vriendschappen verwateren (en dat oké is)
Een relatie is echter altijd tweezijdig en dat betekent dus ook dat er van beide kanten invloed op wordt uitgeoefend.
Het energetisch systeem
Een relatie is dus altijd een systeem waarin verbindingen bestaan. Het verbreken van die verbinding en ontwricht het systeem; zie het als een soort ketting met schakels. Als er een schakel tussenuit valt, dan kan de verbinding alleen hersteld worden door het gat te dichten.
In een systeem is er ook altijd sprake van energie. Als deze energie doorgaans goed kan stromen zonder belemmeringen en positief voelt, is de relatie goed.
Negatieve relaties
Heb je een relatie met iemand waarbij je je eigenlijk helemaal niet goed voelt, ga dan eens na wat nu eigenlijk de reden is dat jij in verbinding blijft met die persoon. Is het omdat het familie is en je vindt dat familie er nu eenmaal bij hoort? Of is het omdat je de ander wilt pleasen, niet wilt teleurstellen?
Ook interessant: Omgaan met de negatieve energie van een ander: zo doe je dat
Realiseer je je, welke invloed deze relatie heeft op jou als persoon? Iemand willen pleasen of niet willen teleurstellen doe je niet door tegen wil en dank een relatie in stand te houden. Zo’n relatie heeft namelijk niet de juiste energie om je optimaal te kunnen dienen.
Verstoord evenwicht
De invloed van een relatie op jou als persoon kan heel intens zijn. Een relatie die jou op een negatieve manier beïnvloedt, laat altijd sporen na. Die sporen kunnen allerlei fysieke, emotionele, mentale en energetische klachten veroorzaken. Sommige relaties kosten energie, andere leveren energie op.
Er is dan een verstoring in de balans. Door zo’n relatie in stand te houden, blijft het probleem zich voordoen en wordt het alleen maar groter. Je raadt het al: dat draagt niet bepaald bij aan een gelukkig leven.
Een gezonde relatie
Als je je gevoel laat spreken, dan kom je er snel genoeg achter of een relatie waardevol is. Of het je brengt waar jij je happy bij voelt. En dat hoeft natuurlijk niet 365 dagen per jaar te zijn. Over het geheel genomen wil je dat een relatie waarin je je bevindt, goed is. Waarin de energie positief is en waar je uit kan halen wat voor jou nodig is.
Dit vind je vas ook interessant: Zo verbreek je een ongezonde vriendschap
Twijfel je of een relatie jou dient? Vaak weet je onderbuikgevoel wél hoe het zit. Vraag je af of de invloed die de relatie op jou heeft, je de energie geeft die je wilt. Of deze relatie wel past bij jouw wensen en missie.
Resoluut verbreken óf de balans herstellen
Voel je dat een relatie niet brengt wat je wenst, dan kun je besluiten wat je er mee wilt. Het verbreken van banden is een resolute beslissing, waar je stevig voor in je schoenen moet staan. Maar dat geldt ook wanneer je de relatie wilt veranderen, oftewel de balans in het systeem wilt herstellen.
Dat laatste kan een langdurig proces zijn, terwijl het resoluut verbreken van een relatie in eerste instantie snel voor verandering zorgt. De invloed die een relatie heeft, kan nog heel lang doorwerken in je lijf en je leven. Soms is zelfs een therapeut nodig om je te helpen je te wapenen tegen die invloed en je leert om er mee om te gaan of het zelfs te kunnen loslaten.
Voor welke optie je ook kiest, doe het vanuit je gevoel. Heb vertrouwen in je intuïtie. Laat je gedachten los en luister niet naar de stem die steeds “ja, maar…” zegt. Iets wat niet goed voor je is, kun je zelf veranderen. Zo ook elke relatie.
Dit artikel is geschreven door gastschrijver Marjolein Berendsen, oprichter van ZoMa Opleidingen. Het is ontstaan vanuit het idee dat ieder mens vanuit de essentie liefdevol, heel en compleet is.
Meer over vriendschap?
- Spullen, carrière, geld en vrienden: wat heb je eigenlijk nodig om gelukkig te zijn?
- Vrienden op het werk? Dat is in alle opzichten goed voor je (aldus dit onderzoek)
- Tijd om je vrienden te bedanken (ze maken je gelukkiger, gezonder én minder gestrest)