Rosa Bertram
Rosa Bertram Relatie 12 nov 2024
Leestijd: 4 minuten

Dít is de oorzaak van de meeste relatieproblemen (aldus experts)

Natuurlijk: relaties kunnen je leven enorm verrijken en zelfs je wereld op z’n kop zetten, maar let’s be honest: relaties kunnen soms óók behoorlijk uitdagend zijn. Dus weet dat als je relatieproblemen hebt, je zeker niet de enige bent. En het interessante? De meeste relatieproblemen hebben dezelfde oorzaak, zo menen experts.

Sterker nog: zo’n zestig procent van de relatieproblemen zou komen door dezelfde oorzaak. Hoe zit dat?

De oorzaak van de meeste relatieproblemen

Natuurlijk kent iedere relatie zijn uitdagingen (dat hoort er nu eenmaal bij), en zal geen één relatie perfect zijn. Sommige problemen komen meestal vaker terug dan andere. Toch blijkt uit verschillende onderzoeken, waaronder uit John Gottman’s onderzoek dat veel relatieproblemen voortkomen uit één hoofdfactor, en dat zijn de verschillen in persoonlijkheid én levensstijl. Ofwel zogeheten onoplosbare verschillen.

Zo’n zestig procent van de problemen die koppels hebben, zouden voortkomen uit de verschillen die er zijn in hun persoonlijkheid, waarden en levensstijl. Niet zo gek dat je daarover terugkerende problemen krijgt natuurlijk.

Deze essentiële verschillen tussen de geliefden zijn vaak dé veroorzakers van spanning en verwarring in een relatie. Het zijn dus niet per se de grote issues die je tegenkomt, maar het zijn juist de subtielere tegenstellingen die je in het dagelijks leven kunt tegenkomen. Vaak omdat je de dingen gewoonweg anders ziet.

De kracht van onoplosbare verschillen in de relatie

Betekent dat per definitie het einde van je relatie wanneer je anders bent of misschien zelfs wel twee uitersten bent? Nee hoor. Dat zit zo. In relaties zijn er twee soorten problemen: oplosbare problemen en onoplosbare verschillen. En dat is een belangrijke nuance, schrijft psycholoog Jordan Dann op MindBodyGreen.

Tot die tweede categorie behoren bijvoorbeeld tegenstrijdige persoonlijkheden, andere waarden en verschillende levensvisies. Dit soort verschillen kunnen het dagelijks leven beïnvloeden en leiden vaak tot kleine irritaties of onbegrip die na verloop van tijd een schaduw over de relatie kunnen kunnen creëren.

Dat kan zo simpel zijn als de spanning tussen een introverte partner die graag het liefst een avondje rustig thuis is en een extraverte partner die juist energie haalt uit sociale activiteiten. Of denk aan iemand die zijn gevoelens direct uit en de ander die even wacht voor hij zijn emoties laat zien. Je bent dan dus gewoonweg verschillend en gaat daarom heel anders met dagelijkse activiteiten, uitdagingen of emoties om.

Wat maakt onoplosbare verschillen zo uitdagend?

Dit soort problemen zijn echter lastig op te lossen, zo meent Dann. Waarom? De problemen komen immers vanuit je persoonlijkheid en identiteit. Tja, die verander je natuurlijk niet zomaar. Bovendien leidt het willen veranderen van je partner vaak alleen maar tot frustratie en teleurstelling. Zowel voor de persoon die zich onbegrepen voelt als degene die wilt dat de ander verandert.

Dat verlangen naar verandering is vaak dan ook waar de spanning begint. Hoe je daar beter mee kunt om gaan? Door je verwachtingen bij te stellen en te leren accepteren dat er nu eenmaal verschillen zijn. Alleen op die manier ontstaat er weer ruimte om elkaar echt te zien en te begrijpen.

Hoe ga je om met jullie verschillen?

Zoals met veel problemen in relaties geldt, blijkt ook sleutel tot het omgaan met deze ‘onoplosbare verschillen’ te liggen in open communicatie en geduld. Maar ja dat is natuurlijk wél makkelijker gezegd dan gedaan. Maar onmogelijk is het in elk geval niet.

Het wordt in elk geval makkelijker door te praten over je eigen gevoelens, behoeften en grenzen in plaats van je te focussen op wat de ander zou moeten veranderen. Dat vergt dus ook dat je leert luisteren naar de ander zonder oordeel, zodat de ander zich gehoord en geaccepteerd voelt.

Daarnaast kan relatietherapie enorm waardevol zijn om samen jullie verschillen te onderzoeken en fijne manieren te vinden om daarmee om te gaan. Zo kun je leren hoe je een balans kunt vinden waarbij jullie je allebei gerespecteerd en gesteund voelen. Dat is wel zo fijn, toch?

Ga voor begrip en acceptatie

De meeste relatieproblemen ontstaan dus omdat we nu eenmaal anders zijn, maar vooral omdat we anders in het leven staan dan onze lover. Door de ander te leren begrijpen en te accepteren, ontstaat er ruimte voor een gezonde, sterke relatie zónder dat je elkaar probeert te veranderen.

Ken je deze 10 fouten die de meeste koppels maken tijdens het reizen? En wist dat we het oké vinden wanneer iemand met onze partner flirt tot dít moment?

5 signalen dat je huwelijk misschien wel op z’n einde is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️