Rosa Bertram
Rosa Bertram Relatie 25 jul 2023
Leestijd: 5 minuten

Hoe maak je het uit met iemand van wie je nog steeds houdt?

Een relatie beëindigen is nooit leuk. Ook al ben je nog zo boos op je partner, een relatie verbreken is en blijft moeilijk. Al helemaal als je nog ontzettend veel van iemand houdt. Hoe maak je het uit met iemand van wie je nog steeds houdt?

Zó verbreek je jouw relatie op een liefdevolle manier.

Het uitmaken met iemand van wie je houdt

Hoewel je diep van binnen heus wel weet dat het beter is dat jullie uit elkaar gaan en de koek nu écht op is, blijft het ontzettend lastig om het uit te maken met je partner. Hoe zeker je ook bent van je zaak.

Iemand teleurstellen of pijn doen door de relatie te verbreken, is immers verdrietig. Voor beide partijen. Gelukkig zijn er manieren om een relatie liefdevol te verbreken, menen experts.

“Houd in je achterhoofd dat jouw welzijn het allerbelangrijkst is als je overweegt om je relatie te verbreken,” vertelt relatie- en huwelijks-expert Weena Cullins.

Tijd om de relatie te verbreken

Ze vervolgt: “Hoewel relaties natuurlijk moeilijk kunnen zijn van tijd tot tijd, is het niet altijd de beste keuze om ervoor te kiezen in een relatie te blijven als het je constant stress bezorgt en je fysieke, emotionele of mentale gezondheid in gevaar brengt.”

Jezelf op nummer één zetten is dus essentieel als je de relatie niet meer ziet zitten. Met het ‘aanhouden’ voor de ander doe je uiteindelijk niemand een plezier. Het is tijd om de relatie los te laten.

Hoe je weet wanneer de koek op is? Als je geen toekomst meer ziet met je partner, de ander je eerder naar beneden haalt dan je een betere versie van jezelf maakt of je stiekem hoopt dat je partner ooit nog gaat veranderen, dán is het waarschijnlijk tijd om een einde aan de relatie te maken, meent Cullins.

Het uitmaken met iemand van wie je houdt

Als je eenmaal zeker weet dat het tijd is om elkaar los te laten, dan kun je op een liefdevolle manier de relatie verbreken. En wel zo:

1. Bereid jezelf voor

Het uitmaken met je partner is een ontzettend gevoelige moment en is niet makkelijk. Bereid je daarom goed voor, bedenk van te voren wat je ongeveer wilt zeggen en welke woorden je daarbij graag wilt gebruiken.

“Denk na over hoe je wilt communiceren waarom de relatie niet werkt. Als je hulp nodig hebt, praat er dan over met een vertrouwde vriend.”

Houd er alvast rekening mee dat een relatie verbreken waarschijnlijk meerdere gesprekken nodig heeft.

2. Leg je verhaal liefdevol uit

Neem uitgebreid de tijd om in gesprek te gaan met de ander, misschien op een neutrale plek waar jullie niet worden afgeleid en volledige aandacht en tijd voor elkaar hebben.

Neem dan de tijd om jouw verhaal rustig aan je partner uit te leggen, deel hoe het voor jou is geweest of is en blijf daarbij altijd vanuit compassie handelen naar de ander.

Je kan bijvoorbeeld vertellen dat de relatie je niet meer dient, hoeveel je ook van de ander houdt. Psychotherapeut Babita Spinelli tipt aan MindBodyGreen: “Je kunt woorden gebruiken als ‘ik hou van je, maar we groeien niet samen’ of ‘onze paden lijken anders te zijn’.”

Op die manier ben je duidelijk terwijl je ook liefdevol blijft naar de ander.

3. Luister

Laat elkaar uitpraten. De ander verdient het altijd om aandachtig naar geluisterd te worden. Wil je goed en liefdevol uit elkaar gaan, dan is het belangrijk dat beide partijen zich gehoord voelen.

Laat de ander uitgebreid verhaal doen, óók al is jullie visie nog zo anders is. Het helpt als je de pijn van je partner erkent.

4. Stel grenzen

Stel voor jezelf van tevoren duidelijke grenzen en weet in je achterhoofd waarom je dit gesprek voert, zodat je niet onverhoopt over kan worden gehaald toch een andere beslissing te nemen die misschien niet goed voor je is.

In het gesprek mag je dan ook duidelijk je grenzen aan geven, bijvoorbeeld dat je ruimte nodig hebt.

5. Ken de break-up fases

Wanneer een relatie wordt beëindigd is het heel normaal om bepaalde stadia door te lopen. Wees je daarvan bewust en wees niet te streng voor jezelf of de ander.

Dit zijn de bekende break-up fases waar jij of de ander doorheen zullen gaan:

  • Shock
  • Ontkenning
  • Onderhandelen (“waarom geen break?”)
  • Boosheid
  • Verdriet en rouw
  • Acceptatie
  • Verder gaan

Natuurlijk geldt dit niet voor iedereen, maar over het algemeen zijn dit psychologisch gezien de stappen die je doorloopt wanneer je relatie uitgaat. Houd daar rekening mee.

6. Laat social media los

Het is heel verleidelijk om je ex te blijven volgen op social media en een beetje in de gaten te houden wat de ander uitspookt, maar daarmee maak je het jezelf alleen maar moeilijker.

Wat als het voelt alsof je vastzit in een relatie?

Voorkom dat je je ex onbewust gaat ‘social media stalken’ en demp het account van je ex of ontvolg de ander zo nodig. Laat de ander weten dat je dit doet omdat het jouw proces van de break-up verwerken, verbetert.

7. Maak een self-care plan

Hoewel jij degene bent die het uitmaakt, kan je toch ontzettend veel liefdesverdriet ervaren. Degene met wie je lief en leed hebt gedeeld is namelijk uit je leven.

Maak daarom een self-care plan voor jezelf. Zorg dat je lieve vrienden in de buurt hebt, afspreekt met vriendinnen, lekker eten voor jezelf in huis haalt, misschien binnenkort een spadagje boekt en ruimte maakt om je gewoon even k*t te voelen.

Misschien is dit wel hét moment om eindelijk met die nieuwe hobby te beginnen of iets voor jezelf te doen wat er al die tijd maar niet van kwam.

You got this!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️