Deze invloed heeft de relatie met je vader op de rest van je leven
Dat de band met je vader en moeder invloed op jouw leven heeft, is vast geen verrassing. Maar wist je ook dat de band met je vader en moeder specifiek veel kunnen zeggen over hoe jij je verhoudt tot anderen, bijvoorbeeld in een relatie of op werk? Coach Zayra Muller legt uit hoe de relatie met je vader invloed heeft op je leven nu, gezien vanuit systemisch oogpunt.
Om de invloed van de relatie met je vader goed te kunnen ontvouwen, zoomen we eerst in op de verbinding met je ouders in het algemeen en waarom die zo’n grote invloed heeft op ons dagelijks leven.
Je bent een totaalpakket
Als je in spiegel kijkt, zie je jezelf. Jij bent jij, met zowel al je mooie kanten áls je minder mooie kanten. Jij bent het resultaat van je ouders: 50 procent je moeder en 50 procent je vader. Zij hebben het leven op hun beurt weer gekregen van jouw opa en oma en daarbij bepaalde perspectieven, normen en waarden.
Je begrijpt misschien dat de invloed van de relatie met je ouders gigantisch is op hoe jij nu in het leven staat. Maar, om hier verder op in te kunnen duiken, is het belangrijk om te beginnen bij het accepteren van je ouders.
Oók als je een moeilijke jeugd hebt gehad is dat belangrijk. Weet dat je ouders jou alles hebben gegeven wat ze je konden geven. Als ze je meer konden geven dan hadden ze dat simpelweg wel gedaan.
Je ouders accepteren
Waarom is het belangrijk om je ouders volledig te accepteren, ook als het vroeger misschien moeilijk is geweest? Dat zit zo: als je je ouders (innerlijk gezien) afwijst, dan wijs je eigenlijk ook een deel van jezelf af. Jij bént immers deels je ouders.
Je ouders zijn net zoals jij een totaalpakket. Dit wil zeggen dat zij óók het mooie en minder mooie zijn, wat zij ook weer hebben gekregen van hun ouders. Met andere woorden: het zijn ook maar mensen.
Ben jij goed verbonden met je ouders?
Geen enkele jeugd is perfect. Alles wat jij hebt gemist en graag anders had gewild van je ouders, kan je nu in je volwassen leven (gelukkig) zelf voor zorgen.
Toch is dankbaar zijn en accepteren dat jouw ouders het nou eenmaal hebben gedaan zoals zij dat hebben gedaan, erg belangrijk. Als je alleen het mooie ziet of alleen het slechte, dan zie je hen niet écht en daarmee dus jezelf ook niet echt.
Vind je vast ook interessant: Sta je op de goede plek in je familie? Dit is de theorie van De Fontein
Het is dus belangrijk dat je beiden 100 procent ziet en aanneemt. Wat je hebt gekregen, is in bijna alle gevallen voldoende, ook al was dat heel weinig. Hoe gek dat misschien ook klinkt.
Ja zeggen tegen jezelf
Als je met dit perspectief ‘ja’ kan zeggen, dan zeg je dus ook ‘ja’ tegen jezelf en ben je goed verbonden met je ouders. Het gaat continu over een innerlijke houding, dit staat voor het gevoelsmatige aspect.
Het kan na dit acceptatieproces nog steeds zo zijn dat je irritatiemomenten hebt of feedback geeft aan je ouders, maar dit doe je dan vanuit verbondenheid. In de praktijk zie je dat moeilijke situaties dan makkelijker afgaan en er meer rust wordt ervaren.
Vaderrelatie: op zoek naar erkenning
In ‘de invloed van de relatie met je moeder op de rest van je leven’ las je welke invloed de relatie met je moeder o.a. heeft op je liefdesleven. Uiteraard staat de relatie met je vader ook ergens voor. Het is belangrijk bij een gezonde ouder-kindrelatie dat de ouder (de vader in dit geval) de ‘grote’ is en het kind de ‘kleine’.
Daarmee wordt bedoeld dat je je als kind opstelt tegenover je vader en daarom ook dingen durft aan te nemen van hem. Is dit niet het geval, dan zie je vaak dat kinderen de ouderrol innemen en zich verantwoordelijk voelen voor hun ouders of andersom: hun ouders juist niet serieus nemen.
Ook interessant: In hoeverre zijn ouders bepalend voor de levenskeuzes van hun kinderen?
Ga eens bij jezelf na: gun jij je vader zijn plek als de ‘grote’? Of heb jij moeite met je vader te zien als de grote, dan is de kans groot dat jij nu in je volwassen leven behoefte hebt aan erkenning.
De relatie met je vader staat namelijk voor waar jouw grenzen liggen als mens. Bijvoorbeeld: als je een gezonde relatie hebt met je vader, dan zie je vaak dat je weinig tot geen erkenning nodig hebt van buitenaf om je goed te voelen over jezelf. Heb je daarentegen geen goede relatie met je vader, dan komt het vaak voor dat je veel op zoek gaat naar erkenning van anderen en kan het zijn dat je problemen hebt met autoriteiten.
Krachten van je vader
Van je vader krijg je deze dingen mee:
- Een natuurlijke daadkracht
- Het vermogen om je grenzen aan te geven (voor jezelf en naar anderen)
- Een gezond ambitieniveau
Dit slaat ook op dat je weet waar jouw verantwoordelijkheden liggen en waar die ophouden. Op de werkvloer zie je vaak dat degenen met een slechte vaderrelatie een ongezond hoge ambitie hebben en geforceerd succesvol willen zijn. Er is natuurlijk niets mis met hard werken, maar wel als je tegenslagen vervolgens niet kan verwerken.
Stel dat het even niet lukt om je doel te behalen, dan maak je jezelf bij een gezond ambitieniveau niet meteen klein en wijs je jezelf dus ook niet meteen af als er iets niet lukt en hoef je de erkenning niet ergens anders te zoeken. En dan wil ook niet diep van binnen van je omgeving bevestiging in wat je doet of wie je bent.
Check de relatie met je vader
Met deze vragen onderzoek je de relatie met je vader:
- Hoe praat je over je vader?
- Hoe denk je over je vader?
- Wat vind je mooi aan hem? Wat minder mooi?
Accepteren
Als het eenmaal duidelijk is hoe jij naar de relatie van jou en je vader kijkt, is een volgende stap om de oordelen over hem te accepteren.
Denken dat je hem hebt geaccepteerd zoals ‘ie is, is één ding. Maar voel je dat diep van binnen ook? Met zijn mooie en minder mooie kanten? Het doel van het ‘accepteren’ van je vader is namelijk essentieel om jezelf ook te kunnen accepteren.
Leestip: De kunst van het accepteren: zo leer je dat volgens een psycholoog
De relatie kán (positief) veranderen
Hoe jij je vader (of moeder) ziet, gaat eigenlijk altijd om jouw perspectief, jouw waarheid of jouw gedrag. Deze kán je veranderen, het gedrag van jouw vader niet. Het mooie is dat je zal zien als jij verandert, de dynamiek tussen jullie ook anders zal worden.
Als je je vader kan accepteren als totaalpakket, dan zal je zien dat je bewijsdrang en erkenning plaats maken voor natuurlijke daadkracht en ambitie. Je ervaart dan meer rust omdat je de erkenning niet meer in de buitenwereld zoekt maar in jezelf.
Je zal zien dat er dan ineens veel meer ruimte en energie vrijkomt omdat je niet telkens meer ‘hard’ hoeft te werken om waardering te krijgen. Je hebt daadkracht nodig om te kunnen leven in deze wereld. Hoe fijn als je deze niet hoeft te leren als vaardigheid maar deze vanuit jezelf kan halen. Kijk daarvoor eens naar de relatie met je vader!
Meer over familiesystemen?
- Zo krijg jij een gezonde moeder-dochterrelatie
- Dit zijn de 6 verschillende vormen van moeder-dochter relaties (welke heb jij?)
- Hoe een dochter enorm veel invloed op haar vader heeft (privé en op werk)