Hoe je als jonge ouders weer tijd en aandacht voor elkaar vindt
Hoe gaat het eigenlijk met je relatie sinds jullie ouders zijn geworden? Misschien een lastige vraag, maar wel goed om af en toe eens bij stil te staan. Naast ouders zijn jullie natuurlijk ook nog geliefden. BEDROCK sprak met relatiecoach Veronne van der Meijs van Bureau Liefhebbers over waarom een ‘relatie-APK’ broodnodig én normaal is om te doen voor jonge ouders. De relatiecoach geeft 3 tips hoe je dit zelf thuis aanpakt.
In het eerste deel van het interview met Bureau Liefhebbers gingen we in op waarom het belangrijk is om tijd en aandacht in je relatie te investeren. Juist óók als je relatie nu goed gaat.
In dit deel lees je hoe je dat nou precies doet: meer tijd en aandacht besteden aan elkaar, naast je kinderen, werk en vrienden. Waar zit dat ‘m in en hoe kom je achter de behoeftes van de ander? Met 3 tips waardoor het jullie allebei lukt om meer liefde te geven aan jullie relatie.
KUS-methode
Van Der Meijs geeft bij bureau Liefhebbers relatie-APK-workshops die je online kunt doen met je partner. Hoe werkt dat precies? Binnen de relatie-APK werken ze met de KUS-methode. KUS staat voor Kennis, Uitvragen en Samen aan de slag. De enthousiaste relatiecoach vertelt:
“Als eerste geven wij jonge ouders kennis, wat gebeurt er nou eigenlijk als er jonge kinderen komen? We hopen met die kennis mensen het gevoel te geven dat ze niet de enige zijn waarbij hun relatie veranderd. En je hoeft dit niet alleen met z’n tweeën te doen.
Ben jij klaar om te trouwen? Met deze 8 signalen weet je of jullie er klaar voor zijn
Vervolgens is het belangrijk om elkaar de juiste vragen te blijven stellen en interesse in elkaar te tonen. “Als je out of the blue opeens vraagt aan je partner: Hé wat vind jij eigenlijk van onze intimiteit en seks op dit moment? Kan dat heel aanvallend en negatief worden ervaren: wat bedoel je daar precies mee, ben je niet blij met ons? heb jij bepaalde behoeftes?,” legt van der Meijs uit.
“Wij begeleiden dit door tijdens zo’n relatie APK de juiste setting te creëren, het goed in te leiden, de juiste tone of voice te gebruiken. En doordat wij objectieve vragen stellen zonder oordeel kan zo’n gesprek veel positiever verlopen.”
Het is wel ook echt de bedoeling dat je zélf aan de slag gaat met alle informatie, vragen en oefeningen. “Wij bieden de kennis en tools die stellen zelf kunnen gebruiken.
Je hebt er niks aan als wij vertellen hoe je moet autorijden, als je niet zelf een keer achter dat stuur gaat zitten: dit moet je zelf ervaren. Door samen aan de slag te gaan komen stellen erachter wat niet werkt, waar aan gesleuteld kan worden en wat juist wél werkt voor hen,” legt van der Meijs uit.
3 tips om je relatie als jonge ouders meer liefde te geven
Wil jij ook meer tijd en aandacht besteden aan jullie relatie? Van der Meijs geeft alvast de volgende tips om zelf mee aan de slag te gaan:
1. Mild zijn
Wees mild naar elkaar: erken dat het normaal is dat jullie relatie nu niet net zoveel passie, verlangen en lust bevat als hiervoor. Dit zorgt vaak al voor veel opluchting, om dat eens uit te spreken. Een belangrijke side note hierbij is: wees mild naar elkaar, maar blijf wel actief en alert in het investeren in elkaar.
“Ik hoor vaak dat mensen zeggen: ‘het zijn nu eenmaal de tropenjaren, onze relatie komt hierna wel weer’. Maar het gevaar hierbij ligt op de loer dat je in twee jaar elkaar best wel uit het oog kan verliezen en niet meer zomaar even oppakt wat je hiervoor had. Daarom is het heel belangrijk om te blijven investeren in de relatie,” aldus Van der Meijs.
2. Kleine gebaren maken
Hoe doe je dat dan precies blijven investeren in je relatie? “Ik hoor vaak dat jonge ouders datenights plannen of een weekendje weg, superbelangrijk, maar ik pleit ervoor dat het nog veel kleiner mag zijn dan dat. Kleine gebaren maken een heel groot verschil.
Wat doe je bij binnenkomst: geef je elkaar een kus of vliegen er meteen kinderen om je hals? Of vraag aan elkaar: ‘hoe kan ik jou helpen deze week?’. Stuur af en toe een keer een lief appje waar je heel expliciet de waardering uitspreekt voor de ander.”
Zorg dat je in het ritme van de week echt even samen bent. “Spreek bijvoorbeeld af om één avond per week om 20:00 uur niet uitgeblust voor de televisie te hangen, maar een spelletje te spelen met elkaar of samen later aan tafel te eten. Of op zondagavond als de kinderen op bed liggen even de week door te spreken. Die kleinere momenten zijn essentieel: als je die pakt om samen in te tunen en elkaar blijft zien,” legt Van Der Meijs uit.
3. Plan het in
Dit zijn allemaal mooie afspraken en voornemens, maar hoe zorg je ervoor dat je dit ook daadwerkelijk gaat doen? ”Maak concrete afspraken wanneer jullie dan die avond samen een spelletje gaan spelen en schrijf het op jullie gezinskalender, (digitale) agenda en zet een reminder in je telefoon.
Zijn (extreem) betrokken ouders juist behulpzaam of belemmerend?
Als je dit minimaal een maand volhoudt dan zul je zien dat het steeds meer een gewoonte wordt om dit te doen en gaat het steeds vaker als vanzelf,” aldus Van der Meijs.
Check voor meer informatie over Bureau Liefhebbers, de ‘relatie-APK’ of andere workshops hun website.