Julia van Buuren
Julia van Buuren Relatie 3 jul 2024
Leestijd: 3 minuten

Zo onderhoud je een gezonde relatie met een partner die hooggevoelig is

Iedereen reageert anders op prikkels, toch komen prikkels juist bij hooggevoelige mensen harder binnen. Dit kan lastig zijn voor henzelf maar ook voor hun partner. Zo ga je om met een partner die hooggevoelig is.

Hooggevoeligheid wordt vaak verward met hoogsensitiviteit, toch is dit niet hetzelfde.

Wat is hooggevoeligheid?

Wanneer je hooggevoelig bent, heb je een verhoogde gevoeligheid voor externe prikkels. Dit uit zich in een (over)emotionele reactie. Hooggevoeligheid ontstaat doordat stress zich lang heeft opstapeld en daardoor kun je steeds minder verdragen. Prikkels zijn al snel te veel, zo kun je bijvoorbeeld last hebben van harde geluiden, negativiteit, drukte, maar ook van je eigen gedachten. Je kunt dit ervaren voor en tijdens een burn-out, maar hooggevoeligheid komt ook voor bij stoornissen zoals autisme, borderline, AD(H)D, psychopatie, schizofrenie of wanneer je last hebt van onverwerkte trauma’s. Hoe uit zich dit? Mensen die overgevoelig zijn hebben vaak behoefte aan alleen tijd en meer slaap.

Verschil met hoogsensitiviteit

Hoogsensitiviteit is daarentegen een aangeboren persoonlijkheidskenmerk. Je hebt het je hele leven lang. HSP’ers krijgen meer prikkels binnen en hebben meer tijd nodig om al deze informatie te verwerken. Wel kan het zo zijn dat je hoogsensitief én hooggevoelig bent, hooggevoeligheid is dan vaak een gevolg van hoogsensitiviteit.

Omgaan met een partner die hooggevoelig is

Als partner weet je wellicht, zeker als je zelf niet hooggevoelig bent, niet altijd wat het beste is voor je vriend of vriendin. Deze tips helpen je om een goede relatie te onderhouden waarin je partner zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelt.

1. Ondersteun en toon begrip

Laat je partner merken dat hij of zij open over gevoelens en behoeften mag spreken en dat je niet zult oordelen. Emotionele steun kan je partner namelijk helpen, daarbij is het niet nodig om problemen op te lossen maar om simpelweg te luisteren. Vraag daarnaast om uitleg wanneer je iets niet begrijpt. Ook kan het goed zijn om, wanneer je nog niet veel over hooggevoeligheid weet, je hierin in te lezen.

2. Gun elkaar ruimte

Hooggevoelige mensen zijn snel overprikkeld en hebben dan vaak de behoefte om alleen hun emoties te verwerken. Gun je partner deze alleen tijd en andere self-care momenten. Ook kan het zo zijn dat je hooggevoelige partner langer nadenkt en er langer over doet om informatie te verwerken, ook dan is het goed om deze ruimte te geven en niet aan te dringen. Geduld is een schone zaak.

3. Grenzen bewaken

Duidelijke grenzen zijn prettig voor hoogevoelige mensen omdat dit hen een veilig gevoel geeft. Juist omdat prikkels hen snel te veel worden is het belangrijk dat zowel jij als je partner duidelijk en op een respectvolle manier jullie grenzen aangeven. Zo houd je voor beiden een goede balans in de relatie.

4. Kalm blijven

Ieder stel heeft wel eens een onenigheid maar vergeet niet dat alles wat je doet of zegt bij hooggevoelige mensen harder binnenkomt. Probeer daarom kalm te blijven tijdens een ruzie en vermijd schreeuwen of agressiviteit. En ook veroordelende of beschuldigend taalgebruik kan lastig zijn voor je partner. Zorg ervoor dat er een veilige ruimte blijft waar jullie beiden je standpunt kunnen uiten zonder dat er angst voor kritiek is.

5. Professionele hulp

Mochten jullie er samen toch niet uitkomen dan is het verstandig om professionele hulp te zoeken. Zo kan een coach of therapeut jullie bijvoorbeeld verder helpen.

Dé ultieme gids voor daten als HSP’er (hooggevoeligen)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️