Dit is waarom we het zo moeilijk vinden een relatie te beëindigen
Boze of ontwijkende blikken, dagenlange radiostiltes of juiste elke dag slaande ruzie, als een relatie al lang niet lekker meer loopt is het soms maar beter om deze te beëindigen. Right, we weten inmiddels dat uitmaken de beste optie is, maar hoe pakken we dit aan? Hoewel we vaak weten dat het beëindigen van de relatie op dit moment de meest logische stap is – en we hier ook achter staan – blijven we het definitieve moment van de waarheid vaak uitstellen of vermijden. Waarom vinden we het toch zo moeilijk om een relatie te beëindigen?
In één van de wijze video’s van The School of Life leren we dat het uitstellen – of zelfs vermijden – van het verbreken van een relatie alles te maken heeft met angst voor de reactie van de ander.
Beëindigen van een relatie
Of je de keuze nou zelf maakt of niet, een relatie die wordt verbroken is nooit leuk. Los van de boodschap an sich, is ook de reactie op een zin als “ik maak het uit” vaak niet de leukste. Na een break-up volgt vaak een ontlading van tranen, woede en geschreeuw en dat is verschrikkelijk pijnlijk om te zien, helemaal van iemand die waarschijnlijk een lange periode veel voor jou heeft betekend.
Onbewust zijn we banger voor onze partner dan we denken en schetsen we voorafgaand aan het verbreken van een relatie, toekomstscenario’s waarbij onze partner in complete chaos achterblijft. We stellen onszelf verantwoordelijk voor deze chaos en praten onszelf door dergelijke gedachten allerlei angsten aan.
Lees ook: Waarom angsten niet altijd te relativeren zijn (en hoe je er dan toch mee omgaat)
Deze angst is vaak onterecht want het is je volste recht om toe te geven dat jij en je partner het niet helemaal (meer) voor elkaar zijn. Dit verandert echter weinig aan hoe we ons onbewust voelen. Wij mensen zijn namelijk niet gemaakt om puur en alleen te handelen naar logica, maar opereren ook voor een groot deel met ons gevoel. Hierom vinden we het soms heel erg moeilijk om het uit te maken terwijl we weten dat het beter is.
Angstige gedachten
De oorzaak van deze angsten hebben volgens The School of Life te maken met gebeurtenissen uit onze kindertijd en met de invloed die personen met wie jij deze tijd hebt doorgebracht op je hadden. Zo is onze geest gevuld met angsten die voortkomen uit dingen die lang geleden zijn gebeurd, maar die nog steeds een krachtige en onbewuste invloed op ons leven hebben.
Denk bijvoorbeeld aan gevoelige of kwetsbare ouders van wie we heel veel hielden en van wie het ons hart zou hebben gebroken om deze teleur te stellen, maar ook ouders die met extreme woede reageerden op kleine frustraties kunnen hier aan bijgedragen hebben.
Ook interessant: Het effect dat trauma’s in je kindertijd kunnen hebben op je volwassen leven
Door onplezierige of heftige reacties uit het verleden, hebben we dus al op jonge leeftijd geleerd wat de reactie van anderen met ons kan doen in negatieve zin. Geen wonder dat we misschien een beetje bang zijn om onhandig nieuws te delen.
Woede duurt niet voor eeuwig
Gelukkig zijn deze angsten ook te relativeren stelt The School of Life. Als we erkennen dat deze angsten reëel zijn, maar gebaseerd zijn op gebeurtenissen uit het verleden, zijn we al een heel eind. Waar we in onze kindertijd nog niet wisten wat we met een negatieve reactie aanmoesten, weten we nu inmiddels hoe we de ander kunnen helpen om te gaan met hun verdriet, direct en indirect.
We weten nu dus dat ook tranen op een gegeven moment ophouden en woede niet voor eeuwig duurt. In werkelijkheid zal het een paar uur, of dagen of weken erg slecht zijn, maar uiteindelijk zullen ze er overheen komen. Ze zullen hun goede humeur terugvinden en zullen op een ochtend wakker worden en weten hoe ze verder moeten gaan, ook zonder jou.
Even doorzetten
Uiteindelijk hebben beide partijen meer aan de waarheid, ook al doet deze op het moment zelf even heel hard zeer. Het is dus beter om je break-up door te zetten en een uitbarsting van korte duur aan te gaan, dan met de ellende van een ongelukkige relatie op de lange termijn te zitten.
Knoop dat dus in je achterhoofd als je op het moment staat om – na misschien wel een aantal tevergeefse pogingen – je relatie te verbreken.