Twee geloven op één kussen: kan een relatie tussen mensen met andere overtuigingen werken?
Jij veganistisch, je partner fervent vleeseter. Jij atheïstisch, je partner sterk gelovig. Jij links op het politieke spectrum, je partner rechts. Kan zo’n relatie met andere overtuigingen eigenlijk wel werken? Volgens een relatietherapeut wel –zij ziet zelfs de voordelen van grote verschillen tussen partners in.
Dit zegt een therapeut over relaties met andere overtuigingen
Volgens relatietherapeut Mirella Brok krijgen de meeste mensen een relatie met iemand die in veel opzichten op ze lijkt. Het gezegde mag dan wel opposites attract luiden; in de praktijk zijn het gelijkenissen waardoor mensen langdurige en gelukkige relaties aangaan. Bijna zonde, als je het Brok vraagt, want een relatie met verschillende overtuigingen kan juist heel goed werken.
Wie op iemand valt die niet op zichzelf lijkt (of dat nou qua geloof, moralen of politieke overtuigingen is), is in staat om verder te kijken dan die verschillen. Brok: “Iedereen verschilt namelijk van elkaar. Zelfs twee mensen die allebei links op het politieke spectrum staan, kunnen nog heel anders tegen zaken aan kijken. Maar hoe groter die verschillen worden, hoe hoe meer je juist wordt uitgedaagd om naar de overeenkomsten te zoeken.” Volgens haar is dat een kracht in elke relatie.
Het stelt mensen namelijk in staat om verder te kijken en de verdieping op te zoeken. Een relatie met verschillende overtuigingen leidt wat haar betreft tot rijkdom –al is één woord daarbij essentieel. “Respect. Zolang partners respect voor elkaar keuzes hebben, hoe anders die keuze ook is dan ze zelf zouden maken, hoeven die verschillende overtuigingen elkaar niet in de weg te staan,” aldus de therapeut. “Je kunt elkaar dan juist verrijken met andere gedachten en zo mooie dialogen voeren.”
Met verschillende overtuigingen opvoeden en meningen van anderen
Ook als er een kinderwens is, hoeven die andere overtuigingen volgens Brok geen probleem te zijn. Wel of niet naar de kerk, wel of geen vlees serveren? Het hoeven als je het haar vraagt geen ellenlange discussies die uitlopen op ruzies te zijn. Wederom is respect voor elkaars mening en keuzes het sleutelwoord: “Als kinderen leren dat ouders heel respectvol met elkaar om kunnen gaan, zélfs wanneer ze het niet met elkaar eens zijn, worden ze daar alleen maar beter van. Het laat zien dat er in een gezin van je wordt gehouden, juist als je jezelf blijft,” zo legt de relatietherapeut uit.
Of er ook nog moeilijkheden in een relatie met verschillende overtuigingen zitten? Dat geldt voor elke relatie, als je het Brok vraagt. In deze situatie zit het ‘m vooral in meningen van anderen. Hoewel een relatie meestal tussen twee mensen bestaat, staat er ook een groter systeem omheen. Familie en vrienden zijn er net zo goed onderdeel van. “En juist bij een relatie met verschillende overtuigingen kunnen die meningen van de buitenwereld fel zijn. Voor mensen buiten de relatie is het makkelijk om slechts naar de verschillen te kijken; zij vergeten dan even dat er binnen de relatie ook gelijkenissen en wederzijds respect voor elkaar aanwezig kunnen zijn,” concludeert de relatietherapeut.
Grote meningsverschillen of niet, dít is de belangrijkste regel voor een gezonde relatie met je partner.
Duurzaam dilemma: ‘Mijn vriend wil dat ik vlees voor hem maak, terwijl ik veganist ben’